Willemstad – Het Openbaar Ministerie (OM) vordert een ontneming van 600.000 gulden van de eigenaren van de bar La Tasca, die zich volgens het vonnis in eerste aanleg schuldig hebben gemaakt aan mensenhandel, mensensmokkel en uitbuiting.
Dat bevestigt het OM tegenover deze krant. Volgens de berekeningen van het OM is dit de winst die het echtpaar heeft gemaakt door verschillende Venezolaanse vrouwen in te zetten als tragomeisje bij de bar in Otrobanda.
Tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak in eerste aanleg liet de officier van justitie al weten dat de vrouwen in kwestie een salaris werden uitbetaald van 125 tot 175 gulden per week, hetgeen uitkomt op 2,50 gulden per uur. In juni van dit jaar oordeelde de rechter dat de hoofdverdachten in de zaak – Michael Koense en zijn echtgenote – misbruik hebben gemaakt van het overwicht dat zij over de tragomeisjes hadden en van de kwetsbare positie waarin deze zich bevonden en dat zij hen hebben uitgebuit.
,,Door de moeilijke situatie waarin de ‘tragomeisjes’ verkeerden en hun onbekendheid met en positie op de arbeidsmarkt zagen zij geen andere mogelijkheid dan om voor een te laag loon en onder slechte omstandigheden in La Tasca te werken. Verdachte en zijn medeverdachte hebben hen (veel) meer dan de normale arbeidsduur laten werken, ’s avonds en ’s nachts, zonder pauze, en voorts hen gehuisvest in het hotel Carlos waar zij gedwongen waren de kamer met anderen te delen.
Het gerecht is van oordeel dat het geheel van deze omstandigheden, in onderling verband bezien en bezien in verband met het hierboven overwogene omtrent beginschuld, loon en boetesysteem, maakt dat sprake is geweest van uitbuiting”, aldus de rechter toen. De uitbuiting vond naar het oordeel van het gerecht doelbewust en systematisch plaats.
,,Het kan niet anders zijn dan dat verdachte en zijn medeverdachten de ‘tragomeisjes’ uitbuitten om te besparen op arbeidskosten en de winst middels het ‘tragosysteem’ te vergroten. Het gerecht acht bewezen dat het oogmerk van verdachte en zijn medeverdachten op de uitbuiting was gericht.”
Zowel Koense als zijn echtgenote werden door het gerecht veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden. Het OM tekende hoger beroep aan in de zaak omdat het echtpaar wel werd vrijgesproken van seksuele uitbuiting.
De pro-formazitting in deze hoger beroepzaak vond onlangs plaats waarbij partijen nadere onderzoekswensen bekend konden maken. De rechter ging toen ook akkoord met de schorsing van de hechtenis van twee verdachten in de zaak.