30 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024 16:42

AD | Onderste steen HNO moet boven

Suzy Camelia Romer wil 100-125 miljoen extra voor eigen transitie consultants

Willemstad – Minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur gaat een nulmeting, een feitenonderzoek en een audit van het project Hospital Nobo in Otrobanda laten uitvoeren.

,,Op basis van de gegevens waar ik momenteel over beschik, kan ik als minister geen verantwoording afleggen.” Waar het precies is misgegaan bij de bouw van het nieuwe ziekenhuis in Otrobanda, daar kan de minister alleen naar gissen, zegt ze.

,,Ik constateer dat de informatie die onlangs tijdens de Centrale Commissievergadering door partijen is verstrekt, niet overeenkomt en veel vragen oproept. Persoonlijk heb ik wel een idee wat de aanleiding van de problemen rond HNO is. Onderzoek moet nu uitwijzen of mijn theorie klopt, of dat er nog meer belangrijke oorzaken zijn aan te wijzen.”

De minister gaat ervan uit, dat de huidige situatie te wijten is aan de beslissing van de Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen (Sona) om de volmacht van adviesbureau Berenschot als uitvoerder van het HNO-project per 1 januari 2017 in te trekken, en zelf de uitvoering van het project op zich te nemen.

,,De vraag is: waarom is er geen andere uitvoeringsorganisatie aangetrokken?”

Sona koos voor een dubbelrol als toezichthouder en uitvoerder van het project, reden voor de minister om een Latijnse spreuk aan te halen: Sed quis custodiet ipsos custodes? Maar wie bewaakt dan de bewaker? Net als geldt voor staatsinrichting, middels de trias politica, de scheiding tussen de wetgevende, uitvoerende en controlerende macht, dient er bij het voor Curaçaose begrippen megaproject van de bouw van een nieuw ziekenhuis een scheiding der machten te zijn, aldus de minister.

,,Er moet onderscheid zijn tussen beleid (de overheid), de uitvoerder en de toezichthouder.”

Land daagt Sona voor de rechter

Op grond van een met Berenschot gesloten overeenkomst was Berenschot onder meer gehouden tot een actief financieel beheer van het ziekenhuisproject. Hieronder viel de naleving van de (op Sona rustende) verplichtingen inzake financiële- en voortgangsrapportages van het project, het bijhouden van een deugdelijke financiële administratie en verantwoording, en het opstellen van de jaarrekeningen en de jaarverslagen, zo legt Camelia-Römer in de gisteren belegde persconferentie nader uit.

Tussen Sona en Berenschot rezen in de loop der tijd diverse conflicten. In augustus 2017 stapte het bestuur van Sona naar de rechter om in kort geding afgifte van de administratie te vorderen. Berenschot weigerde sinds de intrekking van de volmacht, acht maanden eerder, de (financiële) administratie – die eigendom is van Sona – aan Sona te geven. Zonder de administratie kon Sona de jaarrekeningen 2014, 2015 en 2016 niet afronden, zo stelde de stichting.

Op 2 mei aanstaande is het de beurt aan Sona om zich voor de rechter te verantwoorden. Minister Suzy Camelia-Römer is een zaak tegen Sona begonnen om de financiële administratie. De Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) liet de minister begin vorige maand weten er niet in te slagen de financiële verantwoording bij Sona los te krijgen.

,,Dat was het moment waarop ik besloot dat het tijd was om naar de rechter te stappen”, zegt minister Camelia-Römer. Vorige week zag het Land Curaçao zich geconfronteerd met derdenbeslag: uit vrees dat Sona niet meer over voldoende financiële middelen beschikt voor de verdere financiering van het bouwproject, heeft bouwbedrijf Ballast Nedam Infra via de rechter voor 31 miljoen euro (70 miljoen gulden) beslag laten leggen op de bezittingen van Sona, en het Land Curaçao daar als derde partij voor verantwoordelijk gesteld. Met andere woorden: als Sona de afbouw van het ziekenhuis tot de oplevering niet kan betalen, dan draait het Land Curaçao voor die kosten op.

Sona heeft daags na het beslag een kort geding aangespannen tegen Ballast Nedam om van dit beslag af te kunnen komen. Al deze zaken zullen voor de rechter hun beloop hebben, zo merkt Camelia-Römer op.

,,Inhoudelijk bemoei ik me er niet mee. Belangrijker is de vraag: hoe staat het nu met het ziekenhuis? Waar zijn we precies in het bouwproces? Wat moet er nog gebeuren? Om antwoord te krijgen op deze vragen ga ik, met goedkeuring van de Raad van Ministers, een nulmeting laten uitvoeren. Ook geef ik opdracht tot een feitenonderzoek: de onderste steen moet boven komen.”

De minister beraadt zich momenteel over de vraag welke lokale experts de opdracht voor de nulmeting en het feitenonderzoek toekomt.

,,Het moeten specialisten zijn die het vertrouwen van de gemeenschap genieten, die geloofwaardig worden geacht. Weldra maak ik de namen bekend.”

Om antwoord te kunnen geven op vragen van het parlement, zal ook de gehele financiële administratie, eens de minister daar via de rechter over beschikt, worden doorgelicht.

Overdracht Sona van HNO-Project

Stichting Ontwikkeling Sona, opdrachtgever van de bouw van Hospital Nobo Otrobanda (HNO), heeft in een vergadering afgelopen week met minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid afgesproken dat het project voor het nieuwe ziekenhuis op een ordentelijke manier zal worden overgedragen aan de regering van Curaçao.

Zo meldt een persbericht van Sona, die erop wijst dat de overdracht van het HNO-project ‘al in september 2017 aan de regering was gecommuniceerd’.

,,Verleden jaar heeft Sona al meerdere malen te kennen gegeven bereid te zijn tot overdracht van het ziekenhuisproject.” De stichting wijst erop dat in dat kader de regering had besloten tot oprichting van enkele nieuwe entiteiten onder de paraplu van een holdingmaatschappij.

,,Terwijl Sona al in bespreking was met deze nieuw opgerichte entiteiten over de overdracht, is in de bespreking op dinsdag (met minister Camelia- Römer, red.) besloten om hiervan af te zien. In plaats daarvan wordt nu alles in gereedheid gebracht om het project met al zijn hebben en houden op zo kort mogelijke termijn over te hevelen naar de opdrachtgever met in achtneming van de rechten van het personeel en de contractanten van Sona. Vervolgens zal de regering zelf de verdere afwikkeling van zaken bepalen.”

Concreet is afgesproken, zo vervolgt het persbericht van de stichting, dat er ‘binnen een week’ een vaststellingovereenkomst wordt opgesteld waar beide partijen hun handtekening onder zetten.

,,Zodra partijen die hebben ondertekend, start de overdracht conform de bepalingen in die overeenkomst.”

‘Sona niet van project gehaald’

Sona hecht eraan te melden dat ‘in tegenstelling tot wat sommige nieuwsmedia berichten, Sona niet van het project is gehaald’. Het Antilliaans Dagblad berichtte afgelopen week onder de kop ‘Sona opzij gezet’; dit gebeurde op gezag van en met input van minister Camelia-Römer.

Het persbericht van Sona eindigt met: ,,Sona heeft indertijd van de regering van Curaçao de opdracht gekregen voor de bouw van het Hospital Nobo Otrobanda (HNO). De bouwkosten zijn binnen de geprojecteerde begroting gebleven, maar externe factoren hebben gezorgd voor een reeks niet-gebudgetteerde uitgaven welke Sona in elk geval niet te verwijten zijn. Sona heeft al aangegeven dat de bouw zo goed als klaar is en dat de aannemer dit najaar het gebouw zal opleveren. Daarmee komt er sowieso een eind aan de rol van Sona in het geheel.”

Deze krant berichtte dat voor HNO aanvankelijk 421 miljoen gulden was uitgetrokken en geleend, maar dat sprake is van een forse overschrijding van vermoedelijk minimaal 78 miljoen, maar mogelijk zelfs 125 miljoen. Sona neemt hier geen verantwoordelijkheid voor, zo mag worden geconcludeerd uit de aangehaalde zinnen uit het gisteren uitgestuurde persbericht.

Stichting Sona kent twee commissarissen (voorzitter Richard Hart en vicevoorzitter Miguel ‘Mike’ Alexander) en twee bestuursleden (A.J.G. Rossen Consultancy nv en Tola bv). Eerstgenoemde vennootschap is van Antonius ‘Tonnie’ Rossen, terwijl Tola van Reginaldo Doran is. De drie ziekenhuisentiteiten die reeds zijn opgezet betreffen de Stichting HNO Holding, de HNO Vastgoed en Beheer nv en de HNO Transitie en Exploitatie nv, die eind februari werden opgericht.

Bij Stichting HNO Holding zijn Amarillis Haseth, Cornelis Smits, Juan David Martina en Yahaira Hofdam-Davelaar commissaris, terwijl Anthony Richardson en Eric Wanga bestuurslid zijn. De twee laatstgenoemden zijn op hun beurt commissaris bij HNO Vastgoed en Beheer, die Donaldito Garmers als technisch directeur heeft.

Richardson en Wanga zijn eveneens commissaris bij HNO Transitie en Exploitatie, die Gilbert Martina als algemeen directeur heeft. Aldus de jongste gegevens bekend bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.

Bron: Antilliaans Dagblad

5 reacties

  1. Ik denk dat het een kei of een flinke rots wordt wat naar boven moet komen .
    Je blijf lachen op dit eiland .
    Te triest voor woorden maar , we zakken steeds verder weg in het moeras van
    corruptie .

  2. @ C.O, hoe zit het eigenlijk met dat surimamse monster wat 4 jaar een jaar salaris van 135 duizend nafjes is aan gesteld door Loser Jasjes, het wordt eens tijd dat al dit tuig in het gevang terecht komt en kaal geplukt word zodat de arme sloeber die ze jaren hebben bestollen ook een karbonaaitje kan eten en geen spek, spek is wel lekker hoor!.

  3. Sona wil zo min mogelijk (te dure Berenschot) consultants. Daarom wil Suzy van Sona af. Zij wil zelf de controle over wie zij op HNO transitiefase kan zetten. Daar kan het echte consultantsgeld worden verdiend. Om dit deel van Sona over te nemen, heeft zij haar voormalige mentor Betrian aangesteld a 35.000 per maand. Nieuw is dat ze hiervoor 100-125 miljoen extra voor wil hebben. Om Berenschot, Ivan de Windt van PWC en Jacques Heide weer terug te kunnen halen? Niet voor niets hield Betrian al die tijd kantoor bij Berenschot op de Santa Rosaweg, en thans bij Berenschot op het Molenplein. Mogelijk zal ze ook extra ruimte creëren voor KPMG, voor wie zij al sinds midden jaren 90 contracten binnenhaalt (SVB, UTS etc). Hoe meer Sona als zondebok wordt aangemerkt, hoe hoger het draagvlak ‘om vermeende schade van Sona’ goed te maken. Dat KPMG de Sona jaarrekeningen niet oplevert omdat Berenschot de onderbouwing van haar fees niet wil opleveren, komt daarbij wellicht alle andere betrokken goed uit.

    Iets degelijks heeft Suzy ook bij KPMG/Sopi-lid Franklin Sluis bij Bureau Telecom gedaan. Had de VDC haar werk gedaan, was zij nooit meer door een screening gekomen. Naar verluidt was haar negatieve screening boycotten de laatste opdracht van neef Michael Romer, die (hoewel ontslagen) thans VDC adviseur is.

    Suzy & Stanley, voor uw beste baantjes en consultants carrousel lobby.

  4. Sluis is bij Bureao Post al een paar bureautjes aan het installeren voor de volgende lading afval van de PIN die hij moet plaatsen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties