32 C
Willemstad
• donderdag 20 juni 2024

Extra | Journaal 19 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NRC | Staakt Aruba het verzet tegen het homohuwelijk?

Podcast Mogen binnenkort ook op Aruba mensen van het gelijke geslacht trouwen? Vandaag stemt het Arubaanse parlement daar opnieuw over. En dat wordt spannend, want gelijke rechten voor...

CN | Gokbedrijf Dama reageert op faillissement: ‘We zijn financieel gezond’

Jeffrey Noeken - CasinoNieuws.nl Een week na het uitgesproken faillissement op Curaçao laat Dama weten dat het bedrijf financieel gezond is. Volgens het gokbedrijf kwam de uitspraak onverwacht...

Democracy now! | Monday, June 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Onderste steen boven’

HomeMediaAD | ‘Onderste steen boven’

Ministerraad wil forensisch onderzoek Girobank, Ennia en CBCS

Rhuggenaath: “Het gaat ons om iedereen die op een of andere manier blaam treft”

Willemstad – De Raad van Ministers van Curaçao heeft besloten de Centrale Bank CBCS te verzoeken onafhankelijk forensisch onderzoek te doen naar de oorzaken van de problemen rond Girobank, verzekeraar Ennia – voor beide geldt de noodregeling – en ook de personen die hiervoor verantwoordelijk zijn en zijn geweest.

Premier Eugene Rhuggenaath (PAR) heeft dat bevestigd tegenover het Antilliaans Dagblad. Dit gebeurt op zijn initiatief, waarvoor hij de medewerking vroeg en ook kreeg van de overige bewindslieden in zijn PAR/MAN/PIN-kabinet.

,,Wie is verantwoordelijk en mogelijk zelfs schuldig?” aldus de minister-president, die de onderste steen boven wil. ,,We willen dat weten ten aanzien van Girobank en Ennia, maar ook met betrekking tot de CBCS als toezichthouder zelf. Het gaat ons om iedereen die op een of andere manier blaam treft.”

Rhuggenaath legt uit dat het ‘vertrouwen is aangetast’ en dat hier ‘urgent aandacht’ aan dient worden te geschonken. De brief is gericht aan de raad van commissarissen (RvC) van de Centrale Bank, met een afschrift aan de raad van bestuur (RvB). Ook de regering van Sint Maarten is op de hoogte gesteld, aangezien Curaçao en Sint Maarten een monetaire unie vormen en de Centrale Bank delen.

De premier zegt desgevraagd heel goed te beseffen dat de CBCS ‘een onafhankelijke positie’ heeft ten opzichte van de regeringen en dat ‘terughoudendheid’ dus op zijn plaats is. Tegelijkertijd benadrukt de eerste minister dat het kabinet ook een eigen verantwoordelijkheid heeft. Zo ziet het ernaar uit dat de overheid (lees: de belastingbetaler) in verband met een bail-out voor een aanzienlijk deel moet opdraaien voor de (vermogens)tekorten en schulden van Girobank. Het probleem komt daarmee toch ook op het bordje van de regering.

,,Wij kunnen niet langer lijdelijk en louter blijven toezien”,

motiveert de premier zijn opstelling. Het verzochte forensisch onderzoek moet gericht zijn op de oorzaken van de problemen bij de onder de noodregeling geplaatste financiële instellingen (Girobank sinds december 2013 en Ennia vanaf juli 2018), maar ook de mensen die er destijds, later en nu betrokken bij waren en zijn.

Een dergelijke uitspraak deed eerder ook minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën in de Staten. In het parlement verklaarde de bewindsman voorstander te zijn van een diepgaand onderzoek naar de schuldvraag wat betreft Giro; niet alleen in de periode tussen 2013 en 2019, maar nadrukkelijk vooral ook daarvóór al.

Daarmee doelend op de periode dat bankier Eric Garcia als ceo aan het roer stond van Girobank, samen met financieel directeur Stephen Capella en operationeel directeur Richard Rajack. Maar ook doelend op degenen die het destijds in de RvB bij toezichthouder CBCS voor het zeggen hadden: president Emsley Tromp, financieel-economisch directeur Alberto ‘Chos’ Romero en directeur-secretaris Jerrald ‘Jerry’ Hasselmeyer.

Rhuggenaath stelt nadrukkelijk dat bij het gevraagde forensisch onderzoek ook het toezicht en handelen binnen de Centrale Bank – vóór, in de aanloop naar en tijdens de noodregelingen – aan bod moeten komen. Hoewel er momenteel, sinds november 2017, andere RvB-leden bij de CBCS werkzaam zijn – Leila Matroos-Lasten (directeur-secretaris) en José Jardim (financieel-economisch directeur tevens interim-president) – dient het forensisch onderzoeksbureau geheel onafhankelijk te zijn van de CBCS.

Regering ‘zal niet aarzelen’

Overigens niet alleen van de Centrale Bank op Scharloo, maar ook van De Nederlandsche Bank (DNB) in Amsterdam en bijvoorbeeld de accountants die destijds belast waren met de controle. Onlangs berichtte deze krant in een analyse ‘Cijfers 2013/2014 Girobank spreken boekdelen’ dat de door de accountant gecontroleerde jaarrekening vóór de noodregeling nog rooskleurig was, terwijl kort daarop het beeld ineens uiterst somber werd.

De ministerraad is van mening dat de CBCS de meest geschikte opdrachtgever is voor zo’n forensisch onderzoek. Maar desgevraagd geeft Rhuggenaath aan dat als dat niet snel genoeg zou gebeuren, de regering ‘niet zal aarzelen’ om zelf opdracht voor zo’n onafhankelijk onderzoek te geven.

,,Mocht daar aanleiding toe zijn, zullen wij het onderzoek beschikbaar stellen aan de procureur- generaal voor een eventueel strafrechtelijk vervolgonderzoek”, aldus de minister-president tegen deze krant.

‘Nooit aangifte van CBCS’

handhaving vs toezicht: ‘CBCS in 2015 aangifte heeft gedaan tegen voormalig Girobankdirecteur Garcia, ondersteund mer forensisch onderzoek’
handhaving vs toezicht: “Geen aangifte gedaan.” | Persbureau Curacao

Na aandringen en herhaalde verzoeken laat de woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) weten dat nooit aangifte van de Centrale Bank CBCS tegen oud-bankier Eric Garcia is ontvangen.

Voormalig Centrale Bankpresident Emsley Tromp verklaarde begin deze maand tijdens zijn keynotespeech voor studenten van de Inter Continental University of the Caribbean (ICUC) op Curaçao dat de CBCS in 2015 aangifte heeft gedaan tegen voormalig Girobankdirecteur Garcia. Dit werd volgens Tromp ondersteund door een uitvoerig forensisch onderzoek.

,,Wat de reden is van het niet in actie komen door het OM is mij tot de dag vandaag een raadsel”, zo stelde hij.

De OM-woordvoerder zegt hierover tegen de redactie: ,,Ik heb het gecheckt en er is nooit aangifte gedaan door CBCS over Garcia. Ik las het laatst in jullie krant dat Tromp dat had bevestigd, dus ik wil zeker zijn dat dit zo is.”

Daarop werd de informatie nogmaals gecontroleerd bij de hoofdofficier van justitie: ,,Geen aangifte gedaan.”

Bron: Antilliaans Dagblad

16 reacties

 1. “Kan gelijk opgevraagd worden bij café de Heeren en O’ Mundo.
  Helemaal geen forensisch onderzoek voor nodig.”
  klopt, gewoon bij een van deze zaken de facturen en fooi (die toch door de ENNIA polishouder betaald wordt) opvragen!

 2. ……”waarom denken Lasten en Jardim geschikt te zijn voor hun baan?………

  Antwoord: Omdat ze er 1 miljoen + aan salaris + emolumenten voor ontvangen.

  Op Curaçao geldt er een aparte regel: Je bent geschikt voor de functie omdat je de functie hebt en je er voor betaald wordt.

  Je hebt de functie omdat die door een politieke partij voor je is geregeld.

  Daartegenover staat: Onvoorwaardelijk dansen naar de pijpen van deze politieke partij.

  Zowel Leila Lasten als Jose Jardim zijn beiden politieke gecomprommiteerd / Vazallen.
  Bovendien kon Lasten de Last van het CBCS presidentschap absoluut niet dragen.
  Nu mag Jardim het even proberen.
  Hij heeft in ieder geval zijn ervaring als Minister van Financien mee, maar op Curaçao is dat geen garantie.

 3. ……”waarom denken Lasten en Jardim geschikt te zijn voor hun baan?………

  Antwoord: Omdat ze er 1 miljoen + aan salaris + emolumenten voor ontvangen ontvangen.

  Op Curaçao geldt er een aparte regel: Je bent geschikt voor de functie omdat je de functie hebt en je er voor betaald wordt.

  Je hebt de functie omdat die door een politieke partij voor je is geregeld.

  Daartegenover staat: Onvoorwaardelijk dansen naar de pijpen van deze politieke partij.

  Zowel Leila Lasten als Jose Jardim zijn beiden politieke gecomprommiteerd / Vazallen.
  Bovendien kon Lasten de Last van het presidentschap absoluut niet dragen.
  Nu mag Jardim het even proberen.
  Hij heeft in ieder geval zijn ervaring als Minister van Financien mee, maar op Curaçao is dat geen garantie.

 4. …..”een volledig overzicht van alle happy hour facturen/declaraties”……

  Dat zou lachen geblazen zijn!
  Kan gelijk opgevraagd worden bij café de Heeren en O’ Mundo.
  Helemaal geen forensisch onderzoek voor nodig.

 5. Ipv al die beloftes zou ik als burger liever wat feiten ontvangen:
  * welke salarissen en bonussen hebben de rvb en rvc ontvangen
  * welke concrete tegen prestaties hebben deze “experts” geleverd
  * wat is de rol van cbcs geweest?
  * welke acties gaat cbcs ondernemen om in de toekomst dit te voorkomen?
  * waarom denken lasten en jardim geschikt te zijn voor hun baan?
  * een volledig overzicht van alle happy hour facturen/declaraties van Reinald Curiel

 6. ….”De ministerraad is van mening dat de CBCS de meest geschikte opdrachtgever is voor zo’n forensisch onderzoek”….

  De CBCS die zelf zwaar verzaakt heeft goed en effectief toezicht te houden, moet nu een forensisch onderzoek gaan leiden naar de problemen bij Giro ,Ennia etc (lees: het falen van dat toezicht) en de (ex) toezichthouders?

  Tromp & Hasselmeyer die elkaar dikke vette bonussen van tonnen toebedeelden voor o.a. het onder curatele stellen van de Giro? Chos Romero die lallend en flirtend door O mundo en de Heeren waggelde ( ooggetuigen zagen hem strompelen en “bysiden”) aan het scharrelen was terwijl de Girobank op instorten stond?

  En politiek vazal van de MAN / Gijsbertha: Leila Lasten ( ex CFO UTS) en Jardim (Bearingpoint akkefietje) moeten nu dat forensich onderzoek gaan managen, overzien? Beiden hebben ze niet bepaald schone handen / zijn gecomprommiteerd.
  Ook onder hun auspiciën schreidde het falikant falend CBCS beleid voort.

  Onaanvaardbaar om de CBCS dat onderzoek te laten uitvoeren. Zou door de DNB of ander extern , vooral niét lokale “expert”, moeten gebeuren.

 7. Lees ik het nu goed?;– De Raad van Ministers van Curaçao heeft besloten de Centrale Bank CBCS te verzoeken onafhankelijk forensisch onderzoek te doen naar de oorzaken van de problemen rond Girobank, cbcs is toezichthouder en, mede verantwoordelijk en kan dus per definitie niet een onafhankelijk onderzoek doen. En”De ministerraad is van mening dat de CBCS de meest geschikte opdrachtgever is voor zo’n forensisch onderzoek.”. Ja als je iets wilt verbergen vraag dan aan iemand met vieze handen om je schoon te praten. In de tussentijd is hier weer het bekende verdien model, via bekende consultancy en accountants kantoren van toepassing. Grote kosten en de schuld word ergens bij iemand gelegd. Resultaat is dat de bevolking nog meer moet betalen het verdwenen geld niet boven water komt en dat er niets verandert.

 8. Ach, Ruggenaath, had ook een grote mond toen hij zei de Pik Pisas benoemingen te gaan terugdraaien.

  Er is niet 1 teruggedraaid,

  Benieuwd of Stephen Capella en Neysa Insania vervolgd gaan worden.

 9. Nu, zolang die steen nog steeds zo zwaar is als die steen ( kei ) die in het centrum van Hilversum ligt, komt deze nooit boven water en ik denk dat Ruggie deze steen bedoeld?.

 10. De CBCS ( lees directeuren + ex- directeuren + RvC) moet zélf grondig onderworpen worden aan een diepgaand forensisch onderzoek. Laat het forensische onderzoek in hemelsnaam niet over aan deze kwakzalvers als het op coherent auditen, toezichthouden en onderzoeken aankomt. Een grote overbetaalde en onslagvaardige ingeslapen bende is het. Zelfs een mailverzoek tijdig beantwoorden krijgt dit instituut niet voor elkaar, laat staan om een behoorlijk onderzoek te verrichten.

 11. Weer een onderzoek? Kan er weer verdient worden! En door wie ? (lees: wie mag er aan verdienen)? EY, Baker Tilly, Jourdain, Van Eps Kunneman van Doorne? De spoeling wordt dun.
  Allemaal met corruptie en nepotisme besmeurde companies, met besmette figuren.
  De titel jurist, RA, meester doctor etc. stelt werkelijk niets voor als je 0,00 morals hebt.

 12. Onafhankelijk betekend geen forensic bureau uit curacao dus…..veel teveel belangen door elkaar heen ook richting politiek met stevige donaties tijdens verkiezingen en bepaalde leden op de payrol…………

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties