27 C
Willemstad
• zaterdag 1 oktober 2022

Extra | Journaal 30 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, September 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

PBC | Ex-politieman Mariano vrijgesproken voor drugsroof van 600 kilo

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Voormalig politieambtenaar Mariens Mariano is vrijgesproken voor zijn hoofdrol in Rio Canario-drugsroof. De zaak met de naam Inex 2.0 draait om 600 kilo cocaïne...

Josimar | 1xBet – more than a betting operator

By Andy Brown and Steve Menary Russian-owned betting company 1XBet has been declared bankrupt and owes millions. Yet it still operates, using porn stars to attract punters, and...

Democracy now! | Wednesday, September 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | ‘Nederland moet terughoudend zijn in kritiek Caribisch asielbeleid’

De Nederlandse staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg bezoekt Curaçao en Aruba in verband met de opvang van asielzoekers en andere migranten. Dat meldt Caribisch Netwerk. Van...

AD | Noodkreet van ex-studenten

Varely Luidens ‘namens alle Curaçaose ex-studenten die streven naar een duurzame oplossing’ | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Ex-studenten roepen de Nederlandse Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven op om aansluitend aan het vierlandenoverleg op Bonaire op 11 en 12 november naar Curaçao te komen.

Zij willen aan de hand van casussen de minister overtuigen van het onrechtvaardige beleid van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).
In de brief reageert Varely Luidens ‘namens alle Curaçaose ex-studenten die streven naar een duurzame oplossing’ op uitlatingen van Van Engelshoven begin oktober dat DUO bij het aflossen van studieschulden door oud-studenten op Curaçao een passende aflossingsregeling hanteert.

In antwoord op vragen van GroenLinks en het CDA schrijft de Nederlandse minister dat ‘oud-studenten niet meer hoeven af te lossen dan zij gezien hun inkomen kunnen dragen’. Volgens Van Engelshoven is het niet nodig rekening te houden met hogere kosten voor levensonderhoud op het eiland, omdat er een vrije voet wordt gehanteerd bovenop het Nederlandse minimumloon, dat al hoger is dan op Curaçao.

Slechts een klein percentage boven dat bedrag moet worden terugbetaald en bij een inkomen onder het Nederlandse minimumloon zelfs helemaal niets. De Nederlandse ministers schrijft aan de fracties van CDA en GroenLinks dat deurwaarders zich moeten houden aan de lokale wet- en regelgeving en altijd eerst proberen tot een schikking te komen.

In 2017 is afgesproken dat bij een inkomen beneden 1.550 gulden per maand er geen beslag wordt gelegd.

In haar brief weerspreekt Luidens alle door de Nederlandse Onderwijsminister aangevoerde punten. DUO schiet tekort wat betreft de voorlichting en communicatie naar ex-studenten op Curaçao. Ook voormalig studenten die aan de bel trekken, juist om te voorkomen dat zij een achterstand oplopen bij de aflossing van hun schuld krijgen geen gehoor bij de organisatie in Nederland.

De draagkrachtmeting houdt onterecht geen rekening met de specifieke omstandigheden in de Caribische samenleving en de hoogte van de maandelijkse aflossing is ‘in meer dan 100 gevallen’ niet juist berekend. Bovendien schakelt DUO de hulp van een deurwaarder in zonder herinneringen en aanmaningen te hebben verstuurd. Luidens maakt de problematiek voelbaar aan de hand van een aantal casussen die laten zien hoe mensen in de problemen komen door bijvoorbeeld het verlies van een baan of een scheiding.

Namens de groep ex-studenten nodigt Luidens minister Van Engelshoven uit om aansluitend op het vierlandenoverleg van de ministers van Onderwijs op Bonaire naar Curaçao te komen en van dichtbij te horen en voelen wat er misgaat. ,,Wij zijn ervan overtuigd dat op afstand onze situatie niet voel- en meetbaar is.” De Nederlandse minister heeft al aangegeven de problematiek rond de studieschulden op Bonaire te willen bespreken met haar collega-ministers.

De groep oud-studenten dringt aan op de installatie van een lokale helpdesk van DUO op Curaçao. Daarmee kunnen verschillende knelpunten al aanzienlijk verbeteren. Door een betere communicatie tussen de uitvoeringsorganisatie en mensen met een betalingsachterstand komt er sneller duidelijkheid in de persoonlijke situatie, zullen die ex-studenten eerder geneigd zijn te betalen en kan het inschakelen van een deurwaarder worden voorkomen.

Bron Antilliaans Dagblad

Artikel delen

3 reacties

  1. @Curacao revisited 

    Demografie Curaçao Bron: Wikipedia

    Bevolking

    Curaçao heeft zo’n 158.000 inwoners. Curaçao kent zeer diverse bevolkingsgroepen. Er woonden 102 verschillende nationaliteiten op het eiland in 2006, en 107 in het jaar 2010. De meerderheid is Creool. Dit zijn mensen van gemengde Afrikaanse en Europese afkomst die als inheems worden beschouwd. Daarnaast zijn er ook minderheden van Europese Nederlanders, Chinezen, Libanezen, Joden, Portugezen, Surinamers, Indiërs, Dominicanen, Haïtianen, Jamaicanen, Brits Guyanezen, Colombianen en Venezolanen. Met name de laatste groep zorgen in het tweede decennium van de 21e eeuw voor een toename van ±10%.

    Ook de NL student in NL heeft aflossingsproblemen……en studentenleningstress

  2. Het wordt eens goed tijd dat de YDK ***** gaat beseffen dat als je geld leent je dit later moet terug betalen. Met Tromp, Martina’s, de Geus hebben we een paar slechte rolmodellen dat je op Curacao de kas kan plunderen en daarmee weg komt maar overal anders ter wereld moet je geld terug betalen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -