27 C
Willemstad
• donderdag 1 juni 2023

Extra | Journaal 30 mei 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Verongelukte automobilist was 36-jarige Chinees Jianwei MO

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De automobilist die vorig week verongelukte op de Helmin Wiels Boulevard is de 36-jarige Jianwei MO, geboren in China. Het ongeluk vond plaats om drie...

PBC | ‘Iedere Curaçaose minister een creditcard van 25.000 dollar voor reizen, bespaart geld’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Elke minister van Curaçao krijgt voortaan een creditcard van 25.000 dollar om zijn dienstreizen te bekostigen. Dat meldt minister Javier Silvania van Financiën. De...

ParadiseFM | Terugkeer Hof naar Punda stap dichterbij

‘Nieuwe mensen, nieuwe zienswijzen’ is het thema van het jaarverslag over 2022 van het Hof van Justitie. Vorig jaar was in veel opzichten een jaar van herstel....

ParadiseFM | Betaalpas dienstreizen bespaart 1,2 miljoen

Het kabinet-Pisas introduceert betaalpassen voor dienstreizen. De limiet op deze credit cards bedraagt 25 duizend dollar. Deze maatregel moet de overheid 1,2 miljoen besparen. Dat meldt minister...

ParadiseFM | LHBTI-organisaties uiten kritiek op wetsvoorstel Calmes

Statenlid Rennox Calmes wil de rechten van duizenden Curaçaoënaars beperken in plaats van veiligstellen. Dat zeggen LHBTI-organisaties Foko en Igualdat Korsou. Ze noemen het wetsvoorstel dat de...
- Advertisement -spot_img

AD | Non-actieve ambtenaren ontslagen

HomeMediaAD | Non-actieve ambtenaren ontslagen
Etienne van der Horst
Etienne van der Horst

Willemstad – Van de 77 non-actieve ambtenaren die thuis zitten is van 9 de arbeidsverhouding door middel van een Landsbesluit (LB) beëindigd.Dat zegt minister Etienne van der Horst (PAIS) van Bestuur, Planning en Dienstverlening, die door de ministerraad het mandaat kreeg om ook namens de andere ministeries de LB’s te contrasigneren, zoals het heet.

Hij verklaarde dit gisteren tegenover radiostation Z-86. In totaal heeft de regering 77 nonactieve ambtenaren geïdentificeerd, waarvan 22 ziek ofwel langdurig arbeidsongeschikt en 55 die om andere, uiteenlopende redenen niet op het werk verschijnen.

Dit kan te maken hebben met een schorsing, een onopgelost conflict met zijn of haar dienstdoende chef, of omdat een overheidsdienaar simpelweg uit zichzelf heeft besloten niet meer te werken, maar wel elke maand gewoon salaris op te strijken.

In het kader van de overheidsbezuinigingen en het wegwerken van de inefficiënties in het apparaat heeft Van der Horst hier resoluut werk van gemaakt.

Ambtenaren die langdurig ziek zijn, worden sinds enige tijd gekort met 10 procent op hun salaris en is iemand langer dan drie jaar arbeidsongeschikt gaat er binnenkort 20 procent van het honorarium – opgebracht door de belastingbetaler – af. Gebleken is dat diverse overheidsfunctionarissen met deze maatregelen wonderbaarlijk snel ‘genezen’ en alsnog op hun dienst of ministerie verschijnen en arbeid verrichten.

Voor een deel is met behulp van de Arbo gezocht naar mogelijkheden voor herintreding elders binnen de overheid. Ten aanzien van een bekend publiek geval, Norbert George – onder andere ex-Eilandsraadslid en voormalig politicus voor verschillende politieke partijen en bekend als auteur van het anonieme document ‘The CBCSconnection’ waarin hij talloze personen in een kwaad daglicht plaatst – die al meer dan een jaar thuiszit als ‘spookambtenaar’ van Sociale Zaken, bevestigt minister Van der Horst tegen Z-86 dat er een besluit is genomen.

Voor inhoud en details ervan verwees hij echter naar de minister van SOAW die voor deze krant onbereikbaar bleef. Uit andere bronnen werd vernomen dat George één van de non-actieve ambtenaren is van wie de arbeidsverhouding is beëindigd.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Dit is een uitstekende actie van deze minister en ook in lijn met goed personeelsbeleid. Kennelijk ontbreekt het aan voldoende dossier-opbouw, waarmee de gang naar de rechter wordt gedwarsboomd. Om dossiers op te bouwen en dit bij alle ministeries op transparante wijze (conform het ambtenarenrecht) uit te doen rollen, is een sterke secretaris generaal nodig op het minsterie van BP&D met integrale bevoegdheden voor alle ministeries. Het volk heeft recht op een goed functionerende overheid die met diens belastinggeld wordt bekostigd. Elke integere minister zal dit erkennen en dus conform maatregelen nemen. Goed en integer beleid komt van binnenuit en niet van buitenaf via de RMR en kan ook niet worden afgedaan met “zo doen we dat hier nu eenmaal op Curacao”.

  2. opvallend is, dat toen bekend werd, dat de langer dan 2 jaar thuis (of onder de boom) zittende ambetaneren. 10% van hun “beloning” moesten inleveren, zij weer aan het werk gingen. Wat een mentaliteit !

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties