28 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD.nl | Zorgen om toekomst Curaçao: ‘Nu toeristen dit zien, komen ze helemaal niet meer’

HomeMediaAD.nl | Zorgen om toekomst Curaçao: ‘Nu toeristen dit zien, komen ze...

Mark van Assen | Algemeen Dagblad

Een beeld van afgelopen week: agenten houden toezicht op betogers die zich hebben verzameld nabij het bureau van het Korps Politie Curaçao in Willemstad. © ANP

Het is weer even rustig op Curaçao. Maar dat wil niet zeggen dat de ellende voorbij is. Inwoners maken zich zorgen over de toekomst. ,,Nu toeristen die beelden zien, komen ze helemaal niet meer.”

Ze zal niet zeggen dat er helemaal niks is gebeurd, want ze heeft op televisie de rellen en brandstichtingen voorbij zien komen en ook de krant gelezen. ,,Maar wat wij zelf gezien hebben, is vrij onschuldig”, zegt een Nederlandse uit Willemstad, die niet met haar naam op de site wil (het ligt te gevoelig en de gemeenschap is klein). ,,Er zijn veel brandjes gesticht, vooral op de modi, ongebruikte terreinen waarop allerlei struiken en cactussen groeien. Het is hartstikke droog, dus dat fikt heel snel. En je ziet links en rechts op het asfalt wat zwarte vlekken.”

Deelnemers aan het protest tegen de regering in Willemstad. Vorige week was het erg onrustig in de stad. © ANP

Enorme impact

De Nederlandse woont sinds 2013 op Curaçao. Ze ziet met lede ogen hoe het coronavirus en de economische crisis huishouden op het eiland. ,,Het toerisme zit aan de grond”, zegt ze. Ze is zelf ook werkzaam in de branche. ,,En dat heeft een enorme impact op het eiland. We kregen voorheen 30.000 tot 40.000 verblijfstoeristen per maand. En elk jaar 700.000 mensen die met een cruiseschip aanmeerden. Nu is de binnenstad leeg en liggen er alleen lokalen op het strand.”

Ze heeft gezien hoe iedereen zó zijn best heeft gedaan om het eiland weer aantrekkelijk te maken. Op 1 juli zou alles weer open gaan. ,,En dan krijg je dit. Ik ben bang dat we weer een heel stuk zijn teruggeschopt.” De demonstraties van vorige week begrijpt ze heel goed. Woensdag gingen mensen de straat op uit protest tegen een gedwongen loonsverlaging van 12,5 procent voor ambtenaren. Het is een van de voorwaarden voor de financiële steun die Nederland heeft toegezegd. ,,Dat doet ontzettend veel pijn, vooral bij de ambtenaren met lagere inkomens, zoals leraren. We zaten al in een krimpende economie. De eilandskas was al leeg. En tot overmaat van ramp gaat ook de geplande overname van de olieraffinaderij niet door. Er is een groep die het echt heel moeilijk heeft. Sommigen hebben al sinds maart geen inkomen meer, letterlijk van de ene op de andere dag. Horeca-eigenaren op het strand hebben heel veel mensen moeten ontslaan. Het is schrijnend. Er worden elke week duizenden voedselpakketten uitgedeeld.”

Unheimisch

Voor de relschoppers heeft ze niet zo veel sympathie. ,,Het zijn makkelijk beïnvloedbare mensen. Niet echt de lichtjes van onze samenleving. Via sociale media worden ze opgeroepen om de boel te ontregelen.” Volgens haar gaat het gewone leven intussen gewoon door. Ze heeft het gevoel dat haar persoonlijke veiligheid niet in het geding is. ,,Onze kinderen gaan gewoon naar het strand en sporten. Maar ’s avonds blijven we in huis. Dan voelt de sfeer wel een beetje unheimisch aan. We hebben geen zin om ergens in verzeild te raken. Gelukkig wordt er veel gepatrouilleerd.”

De binnenstad van Willemstad werd vorige week geteisterd door branden en plunderingen. Er is veel onvrede door het inzakken van het toerisme en het verlagen van lonen. © ANP

Ze durft niet te zeggen hoe het nu verder gaat. ,,Het is fijn dat de autoriteiten super-alert zijn. Ik hoop echt dat we het ergste hebben gehad.”

 

Bron: Algemeen Dagblad

18 reacties

  1. En tot overmaat van ramp gaat ook de geplande overname van de olieraffinaderij niet door.

    Alsof we dat niet zagen aankomen

  2. Had het al eerder gezegd @ Tico: Waar zijn je alternatieven voor wat er in plaats van het toerisme moet komen? Met wat voor briljant idee gaan we deze tent aan het draaien houden?? Dat we hier op Curaçao van alles niet willen dat is bekend, maar kom nu eens met een alternatief. Eentje maar, maar dan wel één die net zo een positief impact heeft als het toerisme en ook zeer snel realiseerbaar is.

  3. @Tico Martina:

    In het hotel:
    de poetsvrouw,
    de poolboy,
    de receptionist,
    de bellboy,
    de onderhoudsmonteur,
    de kok,
    de barman,
    de ober,
    de manager,
    de leveranciers van het vlees, de vis en de rest van de vreet,
    de leveranciers van de booze,
    Al het personeel van deze leveranciers,
    Et cetera

    Buiten het hotel:
    Nagenoeg de gehele middenstand,
    Al het personeel van deze middenstand,
    Airport tax
    OB
    Et cetera

    En jij durft met droge ogen te zeggen: “Toerisme levert de Curacaoenaar niks tot weinig op.”
    Ben jij een broer van Ambulant?

  4. Zoals met vele zaken durft men bepaalde zaken niet onder ogen te zien. Toerisme levert de Curacaoenaar niks tot weinig op. Nu zien we ook dat die onzin die we van kleins af hebben geleerd over dat toerisme 1 van de peilers is pertinente leugens zijn. Indien dat namelijk zo was, dan zou niet een overgroot deel van de ene dag op de ander zonder centjes zitten. Toerisme is niks anders gebleken dan een vetpot voor een zeer select gedeelte en de rest kreeg wat kruimeltjes toegeworpen. Dus afschaffen die ongein en richten op andere markten. En die is er zeker, maar niemand wil dat onder ogen zien. Liever gaat men mee in de onzin van dat we op Curacao niks produceren en dat er niks groeit. De tafelberg wordt onder jullie reet afgegraven maar niemand die denkt van hm what is going on here? Nee we blijven vasthouden aan de leugen en bedrog.

  5. @Fox en Tuna; wellicht kunnen wij McWilliam vragen welke briljante ideeën er zijn binnengekomen naar aanleiding van haar oproep in de laatste dagen van haar ministerschap.

  6. @Tuna
    Uitstekend verwoord! Kennelijk denken sommige reageerders dat je met lucht kastelen bouwen, veranderingen en vooruitgang teweeg brengt.

  7. Geweldig, laten we het toerisme maar afschaffen, en daarna stopt het met de ideeën. Niemand roept iets over een alternatief. Dat is hier ook een probleem, zo maar wat roepen zonder na te denken. Curaçao is afhankelijk van zo ongeveer alles wat er buiten onze grenzen gebeurt. Wat hebben wij zelf in te brengen, en als dat er al zou zijn waarom hebben we dat dan al niet uitgevoerd?

    Laten we alle mensen uit de hospitality sector die nu op straat staan pastechi`s laten bakken, en die gaan we dan aan uuhmm uuhm …aan elkaar verkopen? Het wordt een gouden markt, export is natuurlijk het volgende, de haven is weer vol bedrijf om scheepsladingen pastechi`s af te halen. De raffinaderij wordt een trill seekers klimrek, oh nee want dat lijkt op toerisme, hmmm.

    Ik wacht wel op de ideeën van Tico en de Rechtsstaat, die zullen absoluut briljant zijn. Als je met grote stelligheid kunt beweren dat het toerisme maar op moet krassen dan moet je haast wel fenomenaal briljante ideeën hebben hoe dan verder te handelen, Toch?

  8. @ de Rechtsstaat,

    Er werken 16.000 man in het toerisme en geloof me, je kunt geen 16.000 mensen een baan geven in de landbouw. Met een beetje geluk kunnen dat er 1000 zijn, maar daar houdt het wel bij op, anders wordt de groente echt onbetaalbaar, ze moeten immers allemaal een salaris hebben.

    Er is niets mis met toerisme en nu doen alsof we ieder jaar corona zullen hebben is ook totale onzin. Corona is een incident, geen structureel gebeuren. Beetje hetzelfde als een lekke band of een kapotte motor hebben en meteen maar meteen de hele auto gaan verkopen.
    In het toerisme werken over het algemeen gewoon YdK, denk dat we dan toch wel tegen de 90 % aanzitten. Willen we meer YdK op betere posities krijgen dan zullen we toch echt betere opleidingen moeten gaan geven. Voor het management in een hotel moet je toch echt de hogere hotelschool hebben gedaan en die hebben we hier dus niet.
    Wat we hier aan opleiding hebben is ronduit bedroevend, vrijwel niemand kent de basics van de horeca en dan praat ik over financiën, kostprijsberekening, etiquette, voedselveiligheid, inkoop, marketing, verzin het maar, de meesten hebben er geen kaas van gegeten.
    Bij het begin van Corona heb ik al gezegd dat deze periode een uitgelezen kans is om opleidingen te gaan geven. Ga het personeel opleiden en zorg dat hun basiskennis wordt verbeterd. Zolang er nog mensen in het toerisme werken die denken dat de verkoopprijs aan toeristen alleen wordt gebruikt om hun salaris te betalen (en de rest dus winst is), zullen we niet ver komen. Die mensen (en ik kwam ze dagelijks tegen) zijn kwaad omdat ze van mening zijn dat al die winst naar hen behoort te gaan. Dus gooien ze de kont tegen de krib en gaan de boel sabotteren.
    Pas wanneer je ze uitlegt dat er huur moet worden betaald, water en electriciteit, de goederen moeten worden ingekocht, belastingen moeten worden betaald, onderhoud, leningen, transport, machines etc en dat er dus maar een heel klein deeltje winst is…………..dan pas snappen ze het verhaal en pas dan kun je ze motiveren.
    Waarom dat hier niet in de opleidingen wordt uitgelegd is mij een groot raadsel.

    Dat we moeten gaan voor diversificatie is correct, maar we hebben als eiland niet veel te bieden. Nu niet en nooit niet. We zullen geen hi-tech eiland gaan worden en ook geen agrarische superpower. De raffinaderij is voorbij (hopelijk), maar overslag van olie en gas kan nog altijd.
    En helaas zal het toerisme nog altijd onze belangrijkste bron van inkomsten moeten zijn. Maar i.p.v. al het geld stelen en er doordraaien moeten we gewoon een stevige buffer gaan aanleggen, het eiland schoonmaken, de bevolking opleiden, criminaliteit hard aanpakken en structurele oplossingen vinden voor het idioot hoge aantal auto’s, de staat van de wegen, water en electriciteitsvoorziening etc.
    Dan heeft het eiland toekomst, maar zoals we het nu doen hebben we geen toekomst.

  9. @Tico Martina:
    – stagaires worden ingezet om eettentjes te runnen,
    – lage loonslaven uit het buitenland zijn werkzaam in het hotelwezen
    Dat is omdat de gemiddelde YdK zich teveel vindt om dat werk te doen.

    – buitenlandse firmas bestieren het tourwezen.
    Niet geheel waar. Taber tours, in 1959 (toen nog NA) opgericht wordt gerund door een Arubaan.
    En probeer eens als NIET YdK een vergnning te krijgen. Gaat je niet lukken. Deze markt wordt door de overheod volledig afgeschermd. Dit kunnen ze beter niet doen. Voor een beetje “tourbedrijf” heb je de nodige centjes nodig EN de discipline voeldoende te reserveren (sparen) om te investeren. Iets wat de gemiddelde YdK niet doet.
    Nee, we kopen een aftandse Amerikaanse schoolbus en we hebben een touringcar bedrijf.

    – Afstappen van dat toerisme gedoe dus.
    Dat is nu dus noodgedwongen gebeurd. En zie, het hele eiland ligt op gat.

    – al die domme gangsterrap zenders van TDS mogen ook van de buis af.
    Van mij mag wel meer van de buis af. Alleen begrijp IK wel dat noch ik noch Tico dat bepaalt.

    – Een minimum startkwalificatie voor politici invoeren.
    Dat is gevaarlijk. Er gaat dus “iemand” bepalen wie zich verkiesbaar mag stellen. Dat is het begin van het einde.

    Het probleem is het volk en hun opleiding

  10. Als de brievenbusfirma’s ,Trustkantoren, Casino’s, gok- en kanspel kantoren de belastingen die ze al jaren moeten afdragen aan Curacao nou eens deden hoef niemand op Curacao honger te lijden.
    Maar al deze afdrachten komen in een ander kas terecht…ver weg van Curacao ergens aan de Noordzee ….het gaat om miljarden..US$

  11. Heel goed, toerisme heeft alleen voor een select groepje wat opgebracht maar over het algemeen levert het niks op. Stagaires worden ingezet om eettentjes te runnen, lage loonslaven uit het buitenland zijn werkzaam in het hotelwezen en buitenlandse firmas bestieren het tourwezen. De yu di Korsou mag wat kruimeltjes oppikken en had het voorheen al zwaar. Afstappen van dat toerisme gedoe dus. Er zijn zat andere markten die we kunnen aanboren. Onderwijs weer terugbrengen naar het niveau van weleer en die domme visie die Lampe en Leeflang hadden daarop in de prullenbak ermee. Taalkennis weer opkrikken op Curacao en al die domme gangsterrap zenders van TDS mogen ook van de buis af. Maakt de jeugd alleen maar apatisch. Investeerders zijn welkom op Curacao als ze bijdragen aan de economie. Wilde indianen plannen en luchtkastelen bouwen, waarbij de overheid garant moet staan mogen die investeerders bij moeders thuis op zolder uitvoeren. Een minimum startkwalificatie voor politici invoeren. Expert zijn in de polka, in een bandje zingen, op de casino stoel zitten, meester vervalser zijn van diploma en wat dies meer, leef je uit. Maar niet in het parlement en zeker niet op kosten van de samenleving. We hebben mensen nodig met de durf, visie en ondernemers mentaliteit van wijlen Angel Job, geen figuren die niks kunnen maar wel de hoogste toon voeren in elk debat. Dus hopelijk is het inderdaad afgelopen met dat achterhaald idee van toerisme en gaat men eens wat nuttigs doen op en met het eiland.

  12. Terug kijkend op de gebeurtenissen de afgelopen dagen kan ik maar 1 conclussie trekken: degene die het grootste belang hadden bij de opstanden en rellen was onze coalitie (PAR, MAN, PIN).
    Door stemming makerij de nederlandse publieke opinie zo ombuigen dat, het niet voldoen aan de voorwaarden gesteld door nederland voor economische hulp tbv Covid maatregelen, van ondergeschik belang wordt.
    Dat werkt misschien voor een keer, maar wat gaan ze de volgende maand doen?
    (En is het inzetten van relschoppers niet gelijk aan maffia praktijken, hoe diep zit de corruptie in de politiek?)
    Ik hoop dat nederland de rug recht houdt tot dat er voldaan wordt aan de gestelde eisen.
    Dan maar hopen dat er voldoende voedsel pakketten zijn.

  13. We zijn de rand van de afgrond allang voorbij, voor corona was het eiland al afhankelijk van financiën uit Nederland. En nu helemaal, alles dat gedaan kan worden om de afhankelijkheid te beperken moet gedaan worden. Dus ook de touristen moeten terug.
    Maar tegelijkertijd moeten de overheidsuitgaven naar beneden en er nieuwe industrie opgezet worden. En regels moeten worden gehandhaafd.
    De laatste 3:
    Overheidsuitgaven naar beneden, niet door blind te korten maar afslanken en efficiency verhogen.
    Nieuwe industrie ontwikkelen.
    En handhaving van regels.
    Gaat niet lukken met de huidige politieke partijen.
    Met de politiek van de laatste 50 jaren gaat er niets veranderen.

  14. Ik heb het al vaker gezegd: De grootste vijand van Curaçao is de Curaçaoënaar zelf, is het niet de graaier of de stelende en valsspelende politicus of gokbaas of andere alleen maar voor zichzelf bezig zijnde geen belastingbetalende egoïsten, dan is het wel de niet opgevoede oproerkraaier die niet weet waarmee hij bezig is, als er maar rotzooi getrapt kan worden. En zo gaan we terug richting de middeleeuwen en meewarig kijken investeerders en toeristen naar ons rotsje waar men nu alweer achteruit aan het varen is en men kiest dus voor een andere bestemming. Verdienen we eigenlijk wel beter? Er moet een mentaliteits verandering plaatsvinden, en niet alleen in de top. Wij zijn niet bezig met een “Land”, alleen maar met onszelf.

  15. Django ik zou zeggen “good riddance”..

    Laten wij van binnenuit het gaan opbouwen i.p.v. the same ols shit.

    Al die lage lonen in de toeristische sector is meer waard op het platteland.

  16. Een goede vriend van mij op Curacao met een Padi-duikschool (hij betaalt belastingen) liet weten dat hij de afgelopen 3 dagen in totaal 7 annuleringen heeft ontvangen van toeristen die hun opleiding tot duiker wilde volgen en hun geld besteden aan Curacaose verhuurders van appartementen, lokale eetgelegenheden en lokale minimarkets. Ze aten regelmatig bij lokale restaurants en besteden hun geld vooral aan het bezoeken van de open strandjes en duikstekken met eetgelegenheden…
    In dit tempo verliest Curacao zijn credibility als vriendelijke bevolking met een open mind voor toeristen. De poll op Vigilante laat ook zien dat van de 12.000 reageerders ruim 70% tegen de komst van toeristen is. Bon Bini Korsou..Keda kas!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties