27.1 C
Willemstad
• woensdag 28 juli 2021 15:33

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Nieuwe kabel in zee

Deep Blue Cable internet glasvezelkabel | Jeu Olimpio

Willemstad – Een nieuwe glasvezelkabel op de zeebodem biedt kansen voor Curaçao. Het eiland kan niet alleen profiteren van de extra verbindingen, maar ook van de spin-off voor wat betreft reparatie en onderhoud.

Dat blijkt uit een gesprek van deze krant met een deskundige. Het bedrijf Deep Blue Cable, van Digicel-oprichter en miljardair Dennis O’Brien, dat is gevestigd op Saint Lucia heeft plannen om een glasvezelkabel op de zeebodem te leggen die in eerste instantie op 12 en uiteindelijk op 28 eilanden in het Caribisch gebied aan land moet komen.

Het vooronderzoek van de route van de 10.000 kilometer lange kabel in de Caribische Zee zou nog in augustus beginnen en eind 2019 moeten de telecommunicatiebedrijven op de eilanden ervan gebruik kunnen maken. Deep Blue Cable belooft op de website een ‘flexibele state-of-the-art’ kabel die zorgt voor een meer betrouwbare en goedkopere netwerkverbinding.

- Advertentie -

Dat een telecommunicatiebedrijf, zoals in dit geval Digicel, op de achtergrond betrokken is bij de installatie van een glasvezelkabel, is volgens de Curaçaose deskundige heel gebruikelijk.

Dat geldt bijvoorbeeld ook voor UTS, Flow en Cable & Wireless. Deep Blue Cable heeft niet zomaar een paar eilanden gekozen, er is met Haïti, de Dominicaanse Republiek, Jamaica en Trinidad duidelijk een overlap met het netwerk van Digicel. Dat zijn, net als Curaçao, belangrijke markten. Oprichter O’Brien besloot waarschijnlijk de touwtjes zelf in handen te nemen, omdat de bedrijven die in het Caribisch gebied glasvezelkabels aanbieden, na een reeks van overnames, allemaal onder een en dezelfde moedermaatschappij vallen: Liberty Global.

Telecommunicatiebedrijven proberen het risico te spreiden door bandbreedte in te kopen bij verschillende aanbieders. Met de nieuwe kabel ontstaat er weer wat meer marktwerking.

Curaçao zal, behalve van de verbinding met nieuwe locaties, ook voordeel hebben van een extra glasvezelkabel omdat het eiland een uitvalsbasis is voor de reparatie en het onderhoud van alle zeekabels in het hele Caribisch gebied.

Reserve-onderdelen Motet

- Advertisement -

Op de Motetwerf is een depot met reserve-onderdelen. Het schip Pacific Guardian ligt 24/7 paraat om in actie te komen in geval van een defect. De boot bunkert op Curaçao en er worden experts vanuit het buitenland ingevlogen als het schip moet uitvaren, aldus de deskundige.

Wil Curaçao optimaal profijt hebben van de kabel van Deep Blue Cable dan zou die aan land moeten komen in de buurt van het Blue Nap datacenter in Mahuma en niet, zoals de meeste andere kabels, zuidelijk bij Marie Pompoen en het ecommercepark Vredenberg. Daar aan de noordkant bij Mahuma komt al één glasvezelkabel binnen, maar met een tweede en dan nog ongeveer vier bij Marie Pompoen is het risico beter verspreid en het eiland minder kwetsbaar in geval van calamiteiten.

Volgens de deskundige stelt het leggen van de glasvezelkabel op de zeebodem niet veel voor. ,,Dat is in een paar dagen gebeurd en een kwestie van een haspel uitrollen.” Het onderzoek van de route is veel ingewikkelder. Dan moet de situatie onder water in kaart worden gebracht: mogelijke obstakels, de stroming, aanwezigheid van roofvissen zoals haaien, de scheepvaart. Op basis daarvan wordt het tracé bepaald en ook bijvoorbeeld hoeveel gewicht de kabel krijgt en of bescherming met lood nodig is op bepaalde plekken. ,,Dan is nog twee jaar nodig voor het op maat maken en leggen van de kabel.”

Of het inderdaad lukt om de 40 aansluitingen met de eilanden eind 2019 gerealiseerd te hebben, is de vraag. Voor elke kabel moeten vergunningen worden aangevraagd bij de lokale overheden en bovendien Milieu Effect Rapportages worden uitgevoerd in verband met mogelijke schade aan bijvoorbeeld koraal en zeldzaam zeegras.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

2 reacties

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DolfijnFM | Stroomstoring Bonaire

Bonaire heeft sinds vanochtend 08.00 uur te kampen met een grote stroomuitval. Elektriciteitsbedrijf WEB bevestigt de storing. Het hele eiland ligt plat. Precies een jaar geleden, op 31...

Democracy now! | Wednesday, July 28, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | Curadoet pakt 300 projecten aan

Curadoet zal, na twee keer uitgesteld te zijn geweest, aanstaande zaterdag plaatsvinden. De grootste vrijwilligersactie van het eiland heeft dit jaar 300 projecten beschikbaar gesteld. Voor ruim...

ParadiseFM | Truks in brand bij Rodricon Transport

Verschillende truks van Rodricon Transport zijn vannacht volledig uitgebrand. Iets na drie uur ‘s nachts kreeg de politie een brandmelding binnen en rukten zij samen met de...

PBC | Vrouw die pcr-test vervalste was medewerker RCN

Persbureau Curacao De vrouw die haar PCR-test vervalste om Curaçao toch binnen te kunnen komen is een medewerker van Rijksdienst Caribisch Nederland op Bonaire. De vrouw met de...
- Advertentie -