31 C
Willemstad
• zaterdag 25 september 2021 14:36

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Nieuwe kabel in zee

Deep Blue Cable internet glasvezelkabel | Jeu Olimpio

Willemstad – Een nieuwe glasvezelkabel op de zeebodem biedt kansen voor Curaçao. Het eiland kan niet alleen profiteren van de extra verbindingen, maar ook van de spin-off voor wat betreft reparatie en onderhoud.

Dat blijkt uit een gesprek van deze krant met een deskundige. Het bedrijf Deep Blue Cable, van Digicel-oprichter en miljardair Dennis O’Brien, dat is gevestigd op Saint Lucia heeft plannen om een glasvezelkabel op de zeebodem te leggen die in eerste instantie op 12 en uiteindelijk op 28 eilanden in het Caribisch gebied aan land moet komen.

Het vooronderzoek van de route van de 10.000 kilometer lange kabel in de Caribische Zee zou nog in augustus beginnen en eind 2019 moeten de telecommunicatiebedrijven op de eilanden ervan gebruik kunnen maken. Deep Blue Cable belooft op de website een ‘flexibele state-of-the-art’ kabel die zorgt voor een meer betrouwbare en goedkopere netwerkverbinding.

- Advertentie -

Dat een telecommunicatiebedrijf, zoals in dit geval Digicel, op de achtergrond betrokken is bij de installatie van een glasvezelkabel, is volgens de Curaçaose deskundige heel gebruikelijk.

Dat geldt bijvoorbeeld ook voor UTS, Flow en Cable & Wireless. Deep Blue Cable heeft niet zomaar een paar eilanden gekozen, er is met Haïti, de Dominicaanse Republiek, Jamaica en Trinidad duidelijk een overlap met het netwerk van Digicel. Dat zijn, net als Curaçao, belangrijke markten. Oprichter O’Brien besloot waarschijnlijk de touwtjes zelf in handen te nemen, omdat de bedrijven die in het Caribisch gebied glasvezelkabels aanbieden, na een reeks van overnames, allemaal onder een en dezelfde moedermaatschappij vallen: Liberty Global.

Telecommunicatiebedrijven proberen het risico te spreiden door bandbreedte in te kopen bij verschillende aanbieders. Met de nieuwe kabel ontstaat er weer wat meer marktwerking.

Curaçao zal, behalve van de verbinding met nieuwe locaties, ook voordeel hebben van een extra glasvezelkabel omdat het eiland een uitvalsbasis is voor de reparatie en het onderhoud van alle zeekabels in het hele Caribisch gebied.

Reserve-onderdelen Motet

- Advertisement -

Op de Motetwerf is een depot met reserve-onderdelen. Het schip Pacific Guardian ligt 24/7 paraat om in actie te komen in geval van een defect. De boot bunkert op Curaçao en er worden experts vanuit het buitenland ingevlogen als het schip moet uitvaren, aldus de deskundige.

Wil Curaçao optimaal profijt hebben van de kabel van Deep Blue Cable dan zou die aan land moeten komen in de buurt van het Blue Nap datacenter in Mahuma en niet, zoals de meeste andere kabels, zuidelijk bij Marie Pompoen en het ecommercepark Vredenberg. Daar aan de noordkant bij Mahuma komt al één glasvezelkabel binnen, maar met een tweede en dan nog ongeveer vier bij Marie Pompoen is het risico beter verspreid en het eiland minder kwetsbaar in geval van calamiteiten.

Volgens de deskundige stelt het leggen van de glasvezelkabel op de zeebodem niet veel voor. ,,Dat is in een paar dagen gebeurd en een kwestie van een haspel uitrollen.” Het onderzoek van de route is veel ingewikkelder. Dan moet de situatie onder water in kaart worden gebracht: mogelijke obstakels, de stroming, aanwezigheid van roofvissen zoals haaien, de scheepvaart. Op basis daarvan wordt het tracé bepaald en ook bijvoorbeeld hoeveel gewicht de kabel krijgt en of bescherming met lood nodig is op bepaalde plekken. ,,Dan is nog twee jaar nodig voor het op maat maken en leggen van de kabel.”

Of het inderdaad lukt om de 40 aansluitingen met de eilanden eind 2019 gerealiseerd te hebben, is de vraag. Voor elke kabel moeten vergunningen worden aangevraagd bij de lokale overheden en bovendien Milieu Effect Rapportages worden uitgevoerd in verband met mogelijke schade aan bijvoorbeeld koraal en zeldzaam zeegras.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

2 reacties

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Twee Curaçaoenaars onder acht smokkelaars

Onder de acht drugssmokkelaars die dinsdag op zee werden aangehouden, zaten ook twee Curaçaoënaars. Een groep van zes Venezolanen waagde de oversteek met een grote hoeveelheid drugs....

ParadiseFM | Meteo zet Curaçao op code geel wegens extreme hitte

De Meteorologische Dienst Curaçao (Meteo) heeft vrijdag een code geel afgegeven in verband met extreme hitte. Meteo raadt aan zoveel mogelijk binnen te blijven, voldoende water te...

ParadiseFM | Alweer een dode door corona, aantal doden stijgt naar 159

Er is weer iemand overleden aan de gevolgen van Covid-19. Zo blijkt uit de coronacijfers van vrijdag. Daarmee staat het aantal mensen dat op Curaçao aan de...

CC | Resistance to controversial dispute law has surprised Knops

THE HAGUE - The resistance of the parliaments of Curacao, Aruba and Sint Maarten against the draft Consensus Kingdom Act on Kingdom Disputes has surprised Undersecretary Raymond...

DH | Sam is now a hurricane

Sam is now a hurricane, rapid intensification forecast to continue. Hurricane Sam Advisory Number 7. NWS National Hurricane Center Miami FL AL182021 500...

AntilliaansDagblad | RMR: Sint Maarten voldoet voldoende

7e Tranche spoedig door Nederland overgemaakt Philipsburg - Sint Maarten ontvangt binnenkort de zevende tranche liquiditeitssteun van Nederland. De Rijksministerraad (RMR) heeft hier vrijdagochtend groen licht voor gegeven. Het...
- Advertentie -