26.4 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Niet meer vrijblijvend’

HomeLandenArubaAD | ‘Niet meer vrijblijvend’
Nederland stelt strenge voorwaarden aan steun eilanden

Willemstad/Den Haag – ,,Het gesprek de komende tijd is niet vrijblijvend”, aldus staatssecretaris Raymond Knops (CDA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Verdere steun van Nederland aan de Caribische landen van het Koninkrijk – Curaçao, Aruba en Sint Maarten – is ‘afhankelijk van afspraken en resultaten’, schrijft Knops in een gisteren uitgelekte brief van 13 mei aan de Rijksministerraad (RMR).

In de volgende RMR, gepland op 3 juli, zal worden getoetst of is voldaan aan de voorwaarden die de Nederlandse regering in de RMR-vergadering van gisteren aan het pakket heeft verbonden. Of beter gezegd: heeft willen verbinden, want de Caribische landen hebben ‘nader beraad’ gevraagd.

Knops geeft aan dat een en ander afgelopen week ook door de Nederlandse minister-president Mark Rutte (VVD) – tevens voorzitter van de RMR – in het overleg met Curaçao, Aruba en Sint Maarten is ‘onderstreept en toegelicht’.

,,We beleven letterlijk en figuurlijk ongekende tijden”, zo karakteriseerde Rutte dinsdag de situatie waarin het Koninkrijk zich bevindt, in een videogesprek met de ministers-presidenten Eugene Rhuggenaath van Curaçao, Evelyne Wever-Croes van Aruba en Silveria Jacobs van Sint Maarten.

,,Een pandemie die slachtoffers maakt en grote gevolgen heeft voor de volksgezondheid. En direct hiermee verbonden een economische crisis, die zijn weerga niet kent en waarvan de gevolgen ons en de generaties na ons nog lang zullen raken”, vervolgt Knops zijn brief. Gisteren werd gesproken over een tweede pakket aan liquiditeitssteun van Nederland aan de Caribische landen. Dit op basis van het advies van het College (Aruba) financieel toezicht C(A)ft.

,,Daaraan worden voorwaarden verbonden waaraan de landen op korte termijn tegemoet kunnen en zullen moeten komen,” schrijft de staatssecretaris. ,,Concrete maatregelen rond salarissen van politici, ambtenaren en bestuurders van overheidsbedrijven.” Ook een aantal landen-specifieke eisen. Zoals voor Curaçao ‘onvoorwaardelijke transparantie over de situatie in de financiële sector en de staat van de overheidsbedrijven’. En voor Sint Maarten het eindelijk doorvoeren van eerder afgesproken pensioenhervormingen.

Knops verwijst verder naar de RMR van begin juli vorig jaar over liquiditeitssteun voor de langere termijn. ,,Die zal niet via de overheid worden gegeven, maar via een entiteit waarmee Nederland kan sturen op resultaat.” Over de afspraken die Nederland dan maakt met Curaçao, Aruba en Sint Maarten zal de komende tijd met de landen overleg worden gevoerd ‘waarbij het C(A)ft een belangrijke rol zal blijven spelen’.

Sinds de coronacrisis zijn de Caribische landen geholpen ‘met omvangrijke medische bijstand’. Door de RMR was daarnaast inmiddels 170 miljoen euro (340 miljoen gulden) beschikbaar gesteld aan liquiditeitssteun. En 16 miljoen euro (32 miljoen gulden) uitgetrokken voor noodhulp voor de mensen die het zwaarst door de crisis worden getroffen. ,,De eerste tranche liquiditeitssteun was bedoeld om de eerste klappen op te vangen.”

Het tweede pakket voor een periode van zes weken, waarover gisteren dus nog niet is besloten omdat Curaçao, Aruba en Sint Maarten uitstel willen, ziet er aldus uit:

  • Voor Curaçao 204 miljoen gulden, waarvan 141 miljoen per omgaande en 63 miljoen inzake de loonsubsidie nadat invulling is gegeven aan de gevraagde bijdrage van werknemers;
  • Voor Aruba 113,3 miljoen florin, waarvan 63,9 miljoen per omgaande en 49,4 florin miljoen inzake de loonsubsidie, ook nadat Aruba invulling heeft gegeven aan de gevraagde werknemersbijdrage;
  • Voor Sint Maarten 53 miljoen gulden en hiervan 24 miljoen per omgaande en 29 miljoen – evenals Curaçao en Aruba – inzake loonsubsidie nadat Sint Maarten invulling heeft gegeven aan de gevraagde bijdrage van werknemers en de aanpassing van de staffel.

    Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

De Rijksministerraad cornavirusmaatregelen liquiditeitsvoorwaarden voor Aruba, Sint Maarten en Curacao. Met dank aan een trouwe lezer. Indien niet leesbaar en/of downloadbaar in verschillende browsers, klik hier in PDF.

2020 05 13 – RMR 2de Liquid… by Knipselkrant Curacao on Scribd

12 reacties

  1. “In ruil daarvoor moeten de ministers en Statenleden een kwart van hun salaris inleveren, en ambtenaren 12,5 procent.

    Ook zou er vanaf nu een ‘Caribische balkenendenorm’ gaan gelden: de hoogste bestuurders en hun consultants mogen dan maximaal 1,3 keer het salaris van de minister-president verdienen. Verder zou Knops eisen dat Curaçao transparanter wordt over zijn financiële sector en de staat van overheidsbedrijven”

    Het is zeer simpel : de middelen worden verstrekt onder voorwaarden die nageleeft moeten worden. Het gaat over een incapabel apparaat dat het heeft over niet te beschikken over 7 miljoen voor hun ambtenarenapparaat.

    Woensdag gaan Eugene & Friends hierover beslissen. Over de toekomst van het eiland … richting Haiti or to a better future ?

  2. China als partner zou gaan maar China gedraagt zich vaak als sprinkhaan zonder enig respect voor de locale bevolking. Het lijkt eerst leuk maar alles van hoog naar laag word vervangen met Chinezen. Is uitstekend om te cashen en weg te lopen. Voor China kiezen is een absolute reden voor revolutie. Maar ik geloof wel dat ze met een aanbieding gaan komen.

  3. Uiteraard is dit oversimplistsche uitleg. We beginnen al met het feit dat er al eerst geleend moet worden en we beginnen dus altijd al met een schuld en zo zijn er nog wel meer nuances aan te brengen.

  4. @marian,
    De economie van een land heeft veel overeenkomsten met een huishouden.
    Om te leven heb je geld nodig. En het mooiste is dat je elk jaar wat overhoudt.
    Als je een jaar meer uit hebt gegeven dan je hebt ontvangen moet je lenen. Maar dan heb je al gelijk een probleem in het volgende jaar. Je moet dan een deel van de inkomsten van dat jaar gebruiken om de schulden van het jaar daarvoor af te lossen. Nu is dit dus helemaal geen groot probleem tenzij de uitgaven structureel groter zijn dan de inkomsten dan heb je een probleem want van die schuld kom je bijna niet af.
    Hoe vroeger de tering naar de nering gezet wordt hoe minder maatregelen er genomen moeten worden . Hoe langer er gewacht wordt hoe groter de ingreep moet worden. En dat was de situatie voor corona. Dikke schulden en er zou in gegrepen moeten worden. Maar er werd niet ingegrepen. Toen kwam corona. Inkomsten die terug zakken naar minimaal en uitgaven die gaan omhoog! Ambtenaren en personeel van overheidsentteiten. Ook al zit het thuis moet wel betaald worden. Dan krijgen we een naf50,- per uur bonus voor de politie. En het werk wat 6weken heeft stil gelegen moet met overwerk goed gemaakt worden.
    En nu is de schulden berg zo groot geworden dat er zware bezuinigingen moeten komen en een renteloze lening van Nederland en dan waarschijnlijk als nog een devaluatie van de gulden. Dank daarvoor de elite; parlement, regering, directies van de overheidsentteiten en de vakbonden maar voor.
    Zij hebben goed voor zichzelf gezorgd. En iedereen mag nu gaan bloeden.

  5. @ Marian,

    Don’t worry, ik heb 100 % ingeleverd, dus met 12,5 % zit je nog steeds goed.

    De reden dat er bij de overheid moet worden bezuinigd is vrij simpel. De overheid wordt betaald uit belastinggeld dat weer wordt weggehaald bij de private sector en diensten van de overheid zoals CPA, Aqualectra etc.
    Hoe hoger de uitgaven, hoe hoger de benodigde som van de belastinginkomsten moet zijn. Momenteel heeft Curacao ten eerste geen geld, maar ten tweede ligt de private sector ook voor een groot deel plat. Zowel de ISLA als de gehele toeristische sector brengen geen geld meer binnen, dus moeten de uitgaven van de overheid drastisch omlaag. In goed Nederlands heet dat bezuinigen en dat betekent dus snijden in de uitgavenposten. Salarissen is er daar eentje van.

    Verder snijden in de toeristische sector heeft niet zoveel zin, daar heeft men toch al geen werk of inkomsten. De ISLA zal binnenkort ook wel worden gesloten, voorgoed, dus daar bezuinigen levert ook niets op.
    Verdere belastingverhoging gaat averechts werken, doordat de bedrijven dan minder omzet gaan draaien en dus nog minder belasting zullen gaan afdragen, waardoor de inkomsten van de overheid nog verder zullen gaan dalen.
    Het is triest dat Nederland Curacao moet dwingen om actie te ondernemen. Een goede regering had dat al gedaan vanaf het moment dat de lock down een feit werd. Maar helaas hebben we hier geen goede bestuurders.

  6. @ Marian.
    Maak je geen zorgen met de komende devaluatie gaan we allemaal ongeveer 50% inleveren. En dit gaat niet gebeuren door de acties van Nederland. Het is het ook niet het gevolg van Corona. Devaluatie is het gevolg van decennia lang wanbeheer van de overheid en zijn entiteiten. Laat je niet wat anders wijs maken.

  7. Ik ben ambtenaar, redelijk hardwerkend vind ik, en moet dus gaan inleveren, wat is het 10 of 12.5%?

    Ik heb daar geen problemen mee, maar wel met het feit dat alleen de ambtenaren gaan inleveren.

    Is een solidariteitsheffing op alle inkomen in alle sectoren niet eerlijker en redelijker?

    Allemaal een beetje en niet een groep alles.

  8. “Voor Curaçao 204 miljoen gulden, waarvan 141 miljoen per omgaande en 63 miljoen inzake de loonsubsidie nadat invulling is gegeven aan de gevraagde bijdrage van werknemers;”
    141 miljoen is onvoldoende om de ‘ongedekte checks te dekken. Maar de 63 miljoen loonsubsidie is vast meer dan er is uitgekeerd.
    Maakt eigenlijk niet uit wat nodig was om de schulden “weg te poetsen was aan het begin van de crisis al zo’n €700,- miljoen als een gift. Nu wordt er een schijntje gegeven als LENING die terug betaald moet worden in dollars (wat mij hierin verbaasd is de dollar en geen euro). Devaluatie is dus zinloos (voor de lening).
    Maar devaluatie van de gulden daar kunnen we niet meer aan ontkomen (vertel dat maar eens aan je electoraat) inzicht geven in de financiële sector, een jaar rekening van enia en een eigen jaar rekening goedgekeurd krijgen. Verklaar die cijfers eens aan Nederland en het electoraat.
    Dan wordt het zelfs voor Bergita moeilijk vertellen dat hier geen graai cultuur heerst.
    Alternatieven:
    Uit het koninkrijk. Serieuze optie. China als partner. Ik ben alleen benieuwd naar hoe dat verkocht gaat worden.
    Voldoen aan de Nederlandse eisen. Devaluatie van de gulden tot 1 dollar voor 4 gulden. Ga dat eens verklaren aan je electoraat. En dan alsnog bezuinigen op alles. Als de wens is om de bestaande structuren te houden. Nog minder aan infrastructuur scholen enz.
    Of er moet besloten worden om te gaan herstructureren dit gaat ten koste van de elite.
    Ik snap dat er even bedenktijd nodig is.

  9. ……”Concrete maatregelen rond salarissen van politici, ambtenaren en bestuurders van overheidsbedrijven.”……..

    Pak deze verotte familie nepotisme aan op dit eiland.
    De salarissen passen niet bij de prestaties die ze leveren.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties