32 C
Willemstad
• zaterdag 25 mei 2024

Extra | Journaal 24 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 23, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 22, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Namen commissie financiële markten bekendgemaakt

HomeMediaAD | Namen commissie financiële markten bekendgemaakt
Alberto ‘Chos’ Romero was voormalig lid van de raad van bestuur van de Centrale Bank CBCS en CFT en is belast met het beheer van de financiële instellingen in het geval de noodregeling van toepassing is.

Willemstad – Alberto ‘Chos’ Romero, Kenny Canword en Miriela Carolina zijn de drie leden van de adviescommissie die de regering zal moeten adviseren over de financiële markten en het bank- en verzekeringswezen.

Dat bevestigt minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën tegenover het Antilliaans Dagblad. Deze krant meldde eerder deze week al dat op voordracht van de minister en de premier een adviescommissie is ingesteld omdat er lokale banken zijn die geconfronteerd worden met bepaalde uitdagingen om relevant te blijven in de toekomst.

De adviescommissie moet een beleidsaanpak voor de financiële sector voorbereiden en uitwerken, maar ook een plan van aanpak, inclusief een timetable met een overzicht van wie waarvoor verantwoordelijk is.

Ook moet de commissie de regering ondersteunen bij vraagstukken die betrekking hebben op de financiële markt en het bank- en verzekeringswezen, moet een algemeen risicobeeld financiële markten worden opgesteld, moet onderzoek worden verricht naar de haalbaarheid van het opzetten van een depositogarantiestelsel en moeten aanbevelingen worden gegeven die een gezonde financiële sector bevorderen.

Romero, Canword en Carolina moeten wekelijks aan de regering rapporteren en hebben een geheimhoudingsplicht. Over een maand moet het eerste voorstel met de nodige aanbevelingen aan de regering worden aangeboden.

Eerstgenoemde, Romero, is voormalig lid van de raad van bestuur van de Centrale Bank CBCS, belast met het beheer van de financiële instellingen in het geval de noodregeling van toepassing is. Hij maakte van 1998 tot eind 2017 deel uit van de CBCS-directie; dus ook toen in december 2013 in verband met Girobank de noodregeling werd uitgesproken. Sinds medio dit jaar maakt Romero deel uit van het bestuur van Vidanova Pensioenfonds. Canword was tot voor kort statutair directeur van Orco Bank, terwijl Carolina een voormalige werknemer is van de Centrale Bank en een paar jaar terug – in 2016 en 2017 – lid was van de raad van commissarissen van de CBCS.

Bron: Antilliaans Dagblad van 20 december 2019

38 reacties

 1. En dat is precies wat ik insinueer; moreel corrupte mensen die in een systeem in stand houden dat hun scam dient. En dat doen ze, bijna extreem, goed. Zo goed dat ze eigenlijk niet, buiten de wet, hoeven te werken. Als ze dat wel doen zijn ze echt dom. De slimste gaan gewoon door.
  Ze kunnen er alleen mee weg komen omdat het democratisch systeem niet goed werkt (bewust en bewust in stand gehouden) geen duidelijke afbakening of vast gelegde omschrijving van taak en functies.
  Geen functionerend controle apparaat van parlement tot kiezers. Ook bewust. Het enige dat nog een rem vormt is de gouverneur.
  Bevolking zit voor 80% in de champignon fabriek ( het school systeem)

 2. Ze zijn misschien slim in het oplichten, en dat vergt ook een bepaalde intellectuele capaciteit.
  Wat ze in elk geval niet zijn is integer.

  Ze doen niet wat ze moeten doen namelijk besturen en magagen en de doelstellingen realiseren.
  Omdat niets goed geformuleerd is (geen duidelijke richtlijnen en prestatienormen) komt men als minister / bestuurder / parlementarier / directeur etc weg met wanbeleid en wordt niemand op meetbare (wan) prestaties afgerekend.

 3. Wat de maffia doet is ook effectief: een steng systeem waarin iedereen in de pas loopt en niemand met de buitenwereld spreekt. Maakt dit de maffia dan ook slim? Nee eerder een systeem van repressie, machts intimidatie, en bruut geweld niet ongelijk aan het systeem dat de heersende klasse op Curacao hanteert

 4. . zeg nu niet dat ze dom of incapabel zijn. Wat ze doen is hoog staand en effectief. Het is alleen niet wat ze zouden moeten doen.
  Daar hoeven ze niet goed te zijn. Zo als alle scam artiesten zijn ze goed in het verkopen van of instant houden van een waan idee dat je om kan zetten in kapitaal. Meer niet. En ze komen er mee weg. Dat maakt de scam geniaal.
  En ons echt champignons, wij vinden de shit of goed verteerbaar of wijten het aan domheid of onkunde van individuen. Intussen kan de scam doorgaan.

 5. @dislect: als deze mensen zo slim waren, waarom worden onze hno toppers dan niet gevraagd voor ziekenhuis projecten in Nederland? Waarom worden onze cbcs mensen niet gevraagd bij IMF of Wereldbank? Waarom exporteren wij onze verkeers beurs kennis niet andere landen? Deze mensen zijn wellicht goed in machtsspelletjes en corruptie maar daarom niet kundig of slim

 6. Als ze zo dom zijn, hoe komt het dat hun formule zo succesvol is? En er is totaal geen reden om naar het buitenland te gaan (wel voor snoep reizen, betaald door de champignons maar zeker niet om te werken) in een werkende democratie komen ze er niet mee weg. En waarom zou je het risico lopen om voor machtsmisbruik, in het buitenland aangeklaagd te worden? Het is een club van geniale mensen. Zolang ze of vereerd, of verguist worden zijn ze veilig.

 7. @dislect: deze mensen zijn wel degelijk dom en incapabel. Waarom zijn onze “toppers” nooit te vinden op top functies in het buitenland? Waarom worden onze commissies van wijzen nooit in het buitenland gevraagd om advies?
  Er bestaat een groot verschil tussen financieel succesvol zijn, en gerespecteerd te worden: de maffia is financieel uitermate succesvol maar wordt niet ingehuurd vanwege kennis en kunde

 8. In de tussentijd stijgt het begrotingstekort maar zolang dat niet acuut wordt en de champions het geweldig vinden is het weer een perfect uitgevoerde SCAM. zeg nu niet dat ze dom of incapabel zijn. Eat ze doen is hoog staand en effectief. Het is alleen niet wat ze zouden moeten doen.
  Nos ta por, moet iets anders gelezen worden, maar is perfect van toepassing. Alleen ons volkslied zou we are the champignons moeten zijn.

 9. Dat is wel het recept;
  1. wanbestuur met onevenredige bonussen.
  2. Problemen oplossen met een commissie met on evenredige bonussen.
  3. Stap 2 blijven herhalen tot problemen acuut worden. En dit is curaçao, dus eigenlijk is er geen probleem tot acuut, meer business as usual.
  4 indien de problemen niet meer opgelost kunnen worden een onderzoekscommisie in het leven roepen, met onevenredige beloning (bij voorkeur met personen die weet hebben van de problemen) preferente uitkomst is dat het komt door omstandigheden en “ongelukkige” beslissingen.
  5 verlies nemen in de eiland begroting
  6 nederland vragen om een “goedkope” lening.
  7 als dat lukt hebben we weer bonussen te verdelen want het probleem is opgelost en weg (is er nog wel maar niet acuut)

 10. ….”Was daarom de dochter van Gijsbertha niet in dienst genomen?”….

  Ja waarom was de dochter van Gijsbertha eigenlijk aangenomen als adviseur? Adviseur met welke expertise?

 11. Deze krant meldde eerder deze week al dat op voordracht van de minister en de premier een adviescommissie is ingesteld omdat er lokale banken zijn die geconfronteerd worden met bepaalde uitdagingen om relevant te blijven in de toekomst.

  Dus de Minister en Min Pres beginnen met een nutteloze commissie die veel geld zal kosten. Was daarom de dochter van Gijsbertha niet in dienst genomen?

 12. ….”Als je ergens (voor je pensioen) wil sparen, doe dat vooral niet op Curacao”….

  Niet alleen je pensioen, niets sparen hier met dit type bankdirecteuren.

 13. het signaal naar de markt na girobank, BDO en ENNIA is overduidelijk: als je ergens (voor je pensioen) wil sparen, doe dat vooral niet op Curacao

 14. ….”Vanwege recessie is het niet opportuun om op dit moment een depositie garantie systeem in te stellen”…..

  Nee het is nooit opportuun, maar een miljoenen Salaris van
  ●Tromp
  ●De Geus
  ●Sluis
  zeker wel?

  En de bonus van Naf 100.000 van Hasselmeyer & Tromp voor het onder curatele stellen van de Giro was wel opportuun?

  En de dure, slepende vruchteloze noodregeling van Ennia en Giro die door de polis- & rekening houders worden betaald aan de CBCS voor flutmanagement.

  En de dure studieverlofregeling van Zus de Lannooy, ?

  De dikke salarissen van (ex) CBCS directeuren Romero, Salesia, Hasselmeyer, Jardim, Leila zijn wel opportuun?

  En de royale vergoeding van wegkijkende RvC leden van de Giro?

  Allemaal opportune cases, betaald uit de zak van de burger.

 15. Ze gedijen het best in onwetendheid en geheimzinnigheid en hebben geen behoefte aan transparantie, controle en toezicht. Vandaar dat buitenstaanders” snel het functioneren onmogelijk wordt gemaakt zo dat ze vertrekken en klokken luiders vervolgt moeten worden. Ze willen alleen champignons hebben.

 16. ” Over een maand moet het eerste voorstel met de nodige aanbevelingen aan de regering worden aangeboden.”
  zou mij niets verbazen dat de aanbevelingen in lijn zullen zijn met de commissie verplicht pensioen: vanwege recessie is het niet opportuun om op dit moment een depositie garantie systeem in te stellen. Maw: er gebeurt niets en er is “onderzoek” naar gedaan

 17. ……”Ook moet de commissie de regering ondersteunen met het verrichten van een onderzoek naar de haalbaarheid van het opzetten van een depositogarantiestelsel”…….

  Ongehoord!
  Jarenlang is deze fin. Ec CBCS directeur miljoenen betaald aan salarissen, gratificaties en overige emolumenten

  En nu wordt hij ingezet als dure adviseurs van de regering om alsnog na te denken over de “haalbaarheid” van een deposito garantie rekening?

  Iets wat al jaren door hem geregeld had moeten zijn!

 18. ……”Hou ze in het duister (ongewisse) en voer ze stront (shit garantieregelingen, hoge kosten, premies en tarieven)”……

  @Dislect: Daarom gaan ze achter de “salaris lekkers” en klokkenluiders aan, want die laten zien aan wie wat betaald wordt en wie er aan verdienen!

  Waarom gaat Chos met de andere Bank directeur die in de commissie van de “waarheid” zit niet lekker in de Heeren happy houreren?

 19. De vraag is dus, hoelang duurt het dat de bevolking van curaçao door heeft dat ze bestolen worden? Dit vraagt denk ik iedereen zich af, het denkende deel van de bevolking en de daders ook. Ik denk dat er bewust een educatie model gekozen is die geen toekomst heeft, met het motto champignons zijn heel gewillig met maar 2 voorwaarde, hou ze in het duister en voer ze stront. (keep them in the dark and feed them shit) en de champions zullen daar voor dankbaar zijn. Iets er aan doen betekend dan ook onvrede bij de champignons en zolang de ruime meerderheid uit champions bestaat kan er misbruik van gemaakt worden. Omdat problemen alleen problemen zijn als ze acuut zijn kunnen er problemen gemaakt worden (vaak gepaard met een greep in de kas) de problemen worden door geschoven (nog een greep in de kas) en als toch, onvermijdelijk, het probleem acuut wordt kan er nog een keer gegraaid worden door de zelfde mensen. En de champignons zijn blij met de uitkomst. Op naar de volgende lading shit.

 20. ……”De problemen met hno, isla, ennia, Svb, psb en cbcs stapelen zich inmiddels op en als we het moeten hebben van onze lokale “toppers” beloofd dat weinig goeds”…..

  Chos Romero, de miljoenendirecteur die het zich kon permiteren elke middag in de Heeren te zitten heeft het gepresteerd om de rekeninghouder van Curaçao een garantieregeling van Naf 0,00 te gunnen!

  “Top” directeur met eerste rang multinational salaris allures, regelt derde wereld rang garanties voor de rekeninghouders die via dure bank- & adm. kosten de Banken spekken.

  Banken die voor deze garantieregeling hadden moeten betalen.

  Zou me niets verbazen als die bankdirecteuren envaandeelhouders met de CBCS directie heulen om onder die bankgarantieregeling premies uit te komen.

 21. @kk: met het vertrek van Bob traa heeft cbcs en Curacao een totaal bevret van onvermogen afgegeven. Echte toppers in binnen en buitenland zullen zich wel 2 keer bedenken om iets voor Curacao te gaan doen. De problemen met hno, isla, ennia, Svb, psb en cbcs stapelen zich inmiddels op en als we het moeten hebben van onze lokale “toppers” beloofd dat weinig goeds

 22. …..”Heel zwak dat de uitkomsten van de commissie onder een geheimhoudingsplicht vallen”…..

  @CR Want de grootste vijand van de “oplichter” en “verduisteraar” is de onthulling.

  Deze uitdragers van onbehoorlijk bestuur willen hun eigen falen en corruptie graag onder het tapijt vegen zodat niemand het kan zien.

  De slager die zijn eigen rotte vlees keurt, waar hij zelf niet van hoeft te eten, zijn geld staat waarschijnlijk veilig op verschillende rekeningen in het buitenland waar hij wel een garantieregeling van €/$ 100.000 geniet.

 23. Verder ook heel zwak dat de uitkomsten van de commissie onder een geheimhoudingsplicht vallen: de commissie wordt uit algemene middelen betaald (Gijsbertha zelf gaat niets betalen) dus waarom heeft het algemeen publiek niet het recht de bevindingen te weten te komen?

 24. “Wij van wc-eend adviseren wc-eend”.

  Chos Romero is de Tromp 2.0 van cbcs: heeft 20 jaar (dus veel te lang) dezelfde functie uitgevoerd zonder concrete resultaten (geen updates in regelgeving, geen extra transparantie, geen deposito garantie stelsel). Dat de commissie bestaat uit een 2de ex cbcs-er (een instelling die momenteel iedere vorm van geloof waardigheid ontbreekt) maakt de commissie alleen nog maar minder serieus te nemen

 25. ….”Altijd met dezelfde gozers aan komen lopen, wat lossen ze op?”……

  Ze lossen niets op, ze zitten in alle RvC’s, commissies en besturen etc.
  Vullen op een schandalige manier hun zakken en onderzoeken hun eigen corruptie en falen.

 26. Altijd met dezelfde gozen aan komen lopen.
  Dezelfde dinosaurussen .
  Of het is Maria Liberia Peters,
  Ivan de Windt,
  Emsley Tromp,
  Chos Romero,
  Etienne Ijs,
  Fredie Curiel,
  Erol Cova,
  Steven Martina,
  Etc
  Vroeger hadden wij Mario Everts, maar god weet waar die nu uithangt.

  Wat losen ze op ? Wat hadden zij voor Cur kunnen betekenen ?
  Nadaaaaaaa.

  Het houdt nooit meer op.

 27. ……”When you are part of the problem you cannot be part of the solution”……

  @CR: Klabu riba su kabes!

  Je eigen brandjes stichten, en dan de brandweer uithangen en er weer een ton voor vangen!
  Romero de Bombero!

 28. When you are part of the problem you cannot be part of the solution.
  Amen. En dan zijn we, bijna, bij de kern van een hoop problemen. Door dat de “experts” pool is klein en wordt ook klein gehouden, dat is beter voor de “banden”. En we kunnen samen naar de toekomst(tigen opportunity’s). En dat is toch geen probleem. Zolang het de realiteit is dat er geen probleem is tot ze acuut zijn. Bestaat er een politiek van vooruit schuiven, branden blussen en zaken vullen.

 29. When you are part of the problem you cannot be part of the solution.

  Romero is waarschijnlijk de minst geschikte persoon om het giro schandaal te onderzoeken. Geen wonder dat Curacao jaar in jaar uit een recessie beleeft.

 30. Zo de commissie is bekent, mensen met een groot inzicht in het verleden en de ontwikkeling van de problemen bij giro. En zij gaan het ondstaan van het probleem conclusie zal iets worden dat er op een gegeven moment, uit noodzaak, een verkeerde weg is in geslagen en dat iedereen die er na kwam eigenlijk geen keus had om de weg te blijven volgen. We zijn alemaal slachtoffers van de omstandigheden. ( heb ik niet iets vergelijkbaar gehoord bij cmc?) nu is er in de top waarschijnlijk ook moeilijk om mensen te vinden die geen link met giro of centrale bank had. En ik denk ook niet dat het eiland bestuur de “waarheid” zoekt, of openbaar wil hebben er zijn zondermeer nog meer ennia’s, cmc’s, giro’s onderweg en de grootste, isla, moet ook nog komen.

 31. Heeft Chos Romero zijn zakken nog niet genoeg gevuld?

  Bij de Centrale Bank was hij dagelijks al om half vijf weg omdat om vijf uur het happy hour bij de Heeren begon.

 32. …..”As a simple and humble guy of Otrobanda, I never stopped being the trouble maker”……
  Chos “Romero”

  Ben het nog nooit zo eens geweest met een uitspraak!

 33. …..”Romero, is voormalig lid (1998 – 2017) van de RvB van de CBCS, belast met het beheer van de financiële instellingen die onder de noodregeling vallen, dus ook toen de Giro in 2013 onder de noodregeling kwam te vallen”……

  20 jaar RvB lid van de CBCS maar géén -deposito Garantie regeling – van de grond gekregen?

  Was zélf van 2013 – 2017 belast met het pappen en nathouden beheer van de Giro onder de noodregeling?

  Mag nu in een commissie deelnemen te adviseren over een beleidsaanpak van Banken met uitdagingen zoals de Giro?

  De Giro, die onder het noodregelingbeheer van dezelfde Chos Romero een totale fiasco is geworden?

  Hadden ze evengoed voormalige Giro RvB leden Garcia, Isenia en Capella ook in de adviescommissie kunnen opnemen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties