32 C
Willemstad
• maandag 20 september 2021 12:50

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Nafls 3,5 Miljoen voor kleinbedrijf

Mc William: Dit gaat om het hart van onze economie | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Voor de financiering van het micro-, klein- en middenbedrijf is er 3,5 miljoen gulden beschikbaar. De kredietfaciliteiten zijn bedoeld voor kleine bedrijven die zijn getroffen door de voorzorgsmaatregelen die de overheid heeft genomen om een uitbraak van de ziekte Covid-19 te voorkomen op Curaçao.

De financieringsaanvragen worden verwerkt via het online steunpunt Mi Negoshi van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO). ,,Het gaat om het hart van onze economie”, zei MEO-minister Giselle Mc William gisteren tijdens een persconferentie.

Het bedrag van 3,5 miljoen gulden voor noodsteun aan ondernemingen in het micro-, klein- en middenbedrijf die in problemen zijn geraakt is beschikbaar dankzij ontwikkelingsbank Obna en Korpodeko. Mc William: ,,De bedoeling is dat het bedrag wordt verhoogd tot 40 miljoen gulden.”

- Advertentie -

De steun aan het micro-, klein en middenbedrijf is een van de voorstellen van de Commissie Noodfonds Covid-19. Bedrijven in de zwaarst getroffen sectoren kunnen een beroep doen op een kredietfaciliteit tot maximaal 100.000 gulden. Werkgevers die de inkomsten van hun bedrijf met meer dan 25 procent zagen afnemen, krijgen via de Noodregeling overbrugging werkgelegenheid (NOW) financiële hulp om maandelijks 20 tot 80 procent te kunnen dekken van de loonkosten.

Maar wel onder voorwaarde dat vaste krachten niet worden ontslagen. Want uitgangspunt van het solidariteitspakket van de regering is dat een massaal ontslag van werknemers in ieder geval de komende drie maanden wordt voorkomen. Kleine ondernemers en ondernemers zonder personeel krijgen maandelijks 1.335 gulden, maar allereerst diegenen die de hardste klappen kregen, zoals in het openbaar vervoer, kleinhandel en entertainment.

Minister Mc William constateert dat de meeste financiële instellingen hun klanten tegemoetkomen in de crisistijd en wat soepeler zijn wat betreft het afbetalen van leningen. Maar de MEO-minister is ook bezorgd, omdat niet álle banken dat beleid volgen en klanten meer ruimte geven wat betreft het aflossen van hun schuld.

Mc William vindt het immoreel ‘dat een instelling nu geld verdient bovenop de pijn die mensen lijden’. ,,Als iemand zijn baan kwijt is, dan is het niet meer dan menselijk om de regeling aan te passen.” Mc William roept de bankiersvereniging op actie te ondernemen als blijkt dat een financiële instelling niet solidair is.

- Advertisement -

Premier Eugene Rhuggenaath merkt op dat mensen tegelijkertijd wel zo veel mogelijk aan hun verplichtingen moeten blijven voldoen en noemt specifiek de afdrachten van premies aan de Sociale Verzekeringsbank. ,,Bedrijven en mensen die wel een inkomen hebben, moeten hun verantwoordelijkheid nemen en de premies betalen.”

Ook het betalen van de water- en elektriciteitsrekening is juist nu belangrijk. Rhuggenaath: ,,Allereerst hebben we ervoor gezorgd dat alle huishoudens water krijgen en aan de regels van hygiëne kunnen voldoen, zoals regelmatig en grondig handen wassen.”

Maar een utiliteitsbedrijf als Aqualectra voelt ook de gevolgen van de maatregelen door het wegvallen van grootgebruikers, zoals de hotels. ,,Ook Curoil heeft minder inkomsten nu er minder auto’s op de weg zijn. We moeten nagaan hoe we die bedrijven steun kunnen bieden, zodat zij deze periode overleven. Maar ook deze bedrijven moeten maatregelen nemen door efficiënter te werken en te bezuinigen, bijvoorbeeld op salarissen.”

Minister Mc William zegt dat juist om het bedrijf gezond te houden het niet mogelijk is om huishoudens gratis water en elektriciteit te bieden. ,,Mensen kunnen een betalingsregeling overeen komen en wie al zo’n regeling heeft kan vragen die aan te passen voor deze periode. Aqualectra moet op de been blijven en als een gezond bedrijf uit de crisis komen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

8 reacties

 1. @Dislect —-> Het Ingezonden stuk in de Amigu van 4 April 2020
  “NOODKREET van een Ondernemer”
  geeft perfect en compact weer wat hier al veel langer geroepen wordt, en waar veel criticasters elke keer voor verguisd worden door voor van alles en nog wat uitgemaakt te worden ( ad hominem).

  Namelijk het noemen van de flagrante cortuptie en vriendjespolitiek en het totale gebrek aan leiderschap van deze president en de regering tav good governance, corruptiebestrijding en onkunde inzake visionair en planmatig besturen…

  TOP-stuk
  Spijker op de kop.

  Geeft de defecte bestuurscultuur die al 50 jaar duurt perfect weer, een corrupte en egoïstische bestuurscultuur waar Rhuggenaath —voor de verkiezingen — wat aan zou doen , maar uiteindelijk net als elke vorige regering voor koos om NIETS aan te doen..om dat dat niet opportuun is voor hun zakken en vriendjes sponsoren.

  Kern van het betoog: We hebben geen leiders op dit eiland, geen leiders met fatsoen en een moraal kompas..

 2. De maat is vól!!!!
  game over voor jullie corruptie en nepotisme en vooral hebzuchtige egoïsme!
  Hoewel ik graag zie dat deze praktijken geen praktijk meer hebben en dat mensen aangesteld op posities waar ze niet capabel voor zijn het overbetaalde terug zouden storten. En dat er een forensisch accountant zou komen om andere geld stromen, zoals van overbetaalde vriend terug naar degene die hem aangesteld heeft, zou onderzoeken en andere geld stromen die duister van aard zijn en een drain vormen op de staatskas. Denk ik niet dat het gaat gebeuren. Ik denk dat de opportunisten hier weer als winnaar uit komen.
  Wees eerlijk: kunnen we zeggen dat deze regering de corona crisis doortastend heeft aangepakt en dat dit, waarschijnlijk, mensen levens heeft gespaard?
  Kan er gesteld worden dat zij (het maakt niet uit hoe gefinancierd) hun best lijken te doen dat de bevolking eten kan kopen?

  Ik ben bang dat game dat from over is.

 3. NOODKREET van een Ondernemer
  Ingezonden stuk Amigu 4 April 2020.

  TOP-stuk
  Spijker op de kop

  Citaat I
  Geachte heer Rhuggenaath:

  …”Schaamteloos durft u de bevolking van een ander land te vragen een offer te brengen voor Curaçao, een offer dat u en uw regering zelf niet wensen te brengen!

  U vraagt uw de solidariteit van Nederland met Curaçao, doch zelf wenst u niet solidair te zijn met uw eigen bevolking noch met degenen die solidair met dit eiland zouden moeten zijn.
  Het geeft aan hoe diep u en velen met u gezonken zijn”……

  en citaat II:

  …”Beheer van het geld gaarne uit te besteden aan Nederland.
  Het kan niet zo zijn dat personen in deze tijd een poging wagen om het gelende geld in eigen zak te steken”… .

  TOP TOP verwoord!

  Gehoord? Suzy, Gijsbertha, Rhuggenaath, Koeiman, Zita, Mc William etc etc en alle directeuren met miljoenensalarissen, zoals bussen vol Lastens , Martinas, Martissen, Sluizen, Jardims, Jonissen, Camelias en alle vriendjes en familieleden.

  De maat is vól!!!!
  game over voor jullie corruptie en nepotisme en vooral hebzuchtige egoïsme!

 4. JM
  Dat zal de operatie assistenten niet doen want niemand doet het toch. Luie Koeiman gooit een balletje op “als het nodig is” maar daar blijft het bij.
  Geen één van de parlementariërs de incapabele zakkenvullers heeft ook naar z’n scheur open getrokken.
  Echt onbeschaafd volk deze lui.

 5. Ook klein bedrijf mag blij zijn met een regering die zo succesvol het corona virus bestreden heeft en nu geld uitdeelt om eten te kopen. Ze verwachten dat de dankbaarheid ook wordt getoond in de volgende verkiezingen.

 6. Ze is defacto gewoon een doorgeefluik…
  Geld ergens vragen , “halen” en weer doorgeven…
  En hopelijk blijft er niet al te veel aan de strijkstok hangen, via allerlei tussenstations en intermediaires.

 7. Heeft McWilliam zelf al een deel van haar salaris ingeleverd of is het de bedoeling dat alleen anderen dat doen ?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...
- Advertentie -