32 C
Willemstad
• zaterdag 25 mei 2024

Extra | Journaal 24 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 23, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 22, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Moederbank Banco Del Orinoco haalt flink uit

HomeMediaAD | Moederbank Banco Del Orinoco haalt flink uit

Met noodregeling | Betaalinstructies niet opgevolgd

Liquidatiebesluit Banco del Orinoco stoort CBCS niet | Directeur Rene Romer

Willemstad – In diverse buitenlandse/Zuid-Amerikaanse media zijn berichten verschenen over een besluit van de aandeelhouders om Banco Del Orinoco nv op Curaçao te sluiten en te liquideren.

De Centrale Bank CBCS in Willemstad laat echter officieel weten dat ‘een dergelijk besluit geen enkele invloed heeft op de toepassing en de uitvoering van de noodregeling’.

Op 5 september meldde Grupo Financiero BOD, de Venezolaanse moedermaatschappij van de internationale op Curaçao gevestigde Banco Del Orinoco nv, dat de aandeelhouders op 3 september hebben besloten tot sluiting van de Curaçaose bankvestiging. Daarmee, en ook met een ander in het persbericht aangehaalde argument, wekt BOD de indruk, of wil BOD de indruk wekken, dat het aandeelhoudersbesluit tot sluiting eerder viel dan de noodregeling, zoals op 5 september op verzoek van de CBCS uitgesproken door het gerecht op Curaçao.

Maar wat BOD er niet bij verteld is dat de bankvergunning van Banco Del Orinoco op 2 september is ingetrokken, waarop de bank op 3 september tegen intrekking beroep heeft ingesteld. Het verzoekschrift dat leidde tot de noodregeling was eveneens van 2 september, terwijl de behandeling ter zitting op 3 september plaatsvond met advocaat Jairo Bloem als gemachtigde van Banco Del Orinoco.

De moedermaatschappij Grupo Financiero BOD wil niet alleen doen voorkomen dat het aandeelhoudersbesluit tot liquidatie van Banco del Orinoco al vóór de noodregeling was genomen, maar ook dat dit feitelijk te verwijten is aan Curaçao en niet aan BOD zelf. Nergens trekt BOD zelf het boetekleed aan.

De bankinstelling in Venezuela – het land op één van de hoogste posities van de internationale corruptie-index en dat zwaar getroffen wordt door Amerikaanse en Europese sancties – wijst erop dat Curaçao door diverse autoriteiten wordt omschreven als land met een hoge witwaswaarschuwing in de regio. Daarvoor wordt verwezen naar het International Narcotics Controls Strategy Report (INCRS) van de VS.

BOD voegt daaraan toe dat de beëindiging van de correspondentbankverhoudingen die Banco Del Orinoco onderhoudt – de bank heeft nog maar één zo’n correspondentbank in het buitenland, zoals het Antilliaans Dagblad eerder berichtte – te wijten is aan het risico van het eiland Curaçao.

Grupo Financiero BOD ‘garandeert’ dat de activa van Banco del Orinoco meer is dan de verplichtingen en dat de waarde van de bezittingen op de balans is onderzocht en vastgesteld door belangrijke en grote accountantskantoren; en dus dat alle deposito’s en beleggingen volledig zullen worden terugbetaald in het liquidatieproces.

Een geheel ander beeld komt naar voren in het vonnis van het gerecht op Curaçao. Dit vonnis meldt dat Banco Del Orinoco volgens de CBCS ‘al geruime tijd op ernstige wijze disfunctioneert’.

,,Er is sprake van ernstige overtreding van anti-witwas- en antiterrorismeregelgeving, zij heeft haar bedrijfsvoering in het geheel niet op orde, zij volgt aanwijzingen van CBCS (door middel van een stille curator, red.) niet of onvoldoende op en zij misleidt CBCS over haar financiële positie door gebruik te maken van vervalste documenten.”

Betaalinstructies niet opgevolgd

Niet alleen is dit alles meer dan genoeg reden voor intrekking van de bankvergunning (wat dus op 2 september gebeurde), maar het betekent ook dat ‘ernstig moet worden getwijfeld aan de solvabiliteits- en liquiditeitspositie van Banco Del Orinoco’.

Het risico dat Banco Del Orinoco niet aan haar verplichtingen jegens rekeninghouders kan voldoen, ‘heeft zich al gematerialiseerd’:

 • er is sprake van een grote hoeveelheid klachten van rekeninghouders (‘honderden’) over het niet opvolgen door de bank van betaalinstructies,
 • er zijn ‘tientallen procedures’ gevoerd om betaling af te dwingen en Banco Del Orinoco geeft zelfs niet volledig uitvoering aan vonnissen waarin zij tot betaling is veroordeeld.
 • Daarbij komt dat Banco del Orinoco dus nog slechts beschikt over één correspondentbank, ‘waardoor rekeninghouders gedupeerd kunnen worden’.

Dit alles rechtvaardigt, volgens de Centrale Bank in Willemstad, dat in het belang van de gezamenlijke schuldeisers een voorziening wordt getroffen. In vervolg op eerdere persberichten over het uitspreken van de noodregeling ten aanzien van Banco Del Orinoco, wenste de CBCS in het weekeinde te verduidelijken dat een besluit van de aandeelhouders om Banco Del Orinoco ‘geen enkele invloed heeft op de toepassing en de uitvoering van de noodregeling’.

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC:

Persbericht nr. 2019-035

Noodregeling Banco Del Orinoco N.V. uitgesproken op verzoek van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten

Willemstad/Philipsburg – De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft zich vanwege tekortkomingen binnen Banco Del Orinoco N.V. genoodzaakt gezien het Gerecht in Eerste Aanleg van Curaçao te verzoeken om ten aanzien van Banco Del Orinoco N.V. de noodregeling uit te spreken. Dit verzoek is gedaan in het belang van de deposanten en overige crediteuren van Banco Del Orinoco.

Het Gerecht in Eerste Aanleg van Curaçao heeft op 5 september 2019 de noodregeling uitgesproken ten aanzien van Banco Del Orinoco N.V. Het uitspreken van de noodregeling heeft tot gevolg dat Banco Del Orinoco niet kan worden genoodzaakt tot nakoming van haar schulden. Aangevangen executies worden geschorst en gelegde beslagen vervallen. Om het publiek, de deposanten en de overige crediteuren te informeren zal de CBCS op donderdagmiddag 5 september 2019 om 15:30u een persconferentie houden.

De CBCS oefent toezicht uit op de financiële sector op Curaçao en Sint Maarten. Bij haar toezicht richt CBCS zich naar de belangen van crediteuren of toekomstige crediteuren van onder toezicht staande instellingen. CBCS ziet erop toe dat onder toezicht staande instellingen op verantwoorde wijze omgaan met de middelen die hen worden toevertrouwd en zich houden aan de toepasselijke wet- en regelgeving.

Willemstad, 5 september 2019
CENTRALE BANK VAN CURACAO EN SINT MAARTEN

Kvk Banco Del Orinoco NV BDO 20190906 by Black Lion on Scribd

PB 2019-035 Noodregeling Banco Del Orinoco ENG BDO 20190906 by Black Lion on Scribd

PB 2019-035 Noodregeling Banco Del Orinoco SPAANS BDO 20190906 by Black Lion on Scribd

PB 2019-035 Noodregeling Banco Del Orinoco NED BDO 20190906 by Black Lion on Scribd

Banco Del Orinoco NV. Noodregeling CBCS by Black Lion on Scribd

6 reacties

 1. Chris van Rosberg heeft zich al gemeld als nieuwe jonge en frisse directeur. Zijn Porsche was gesignaleerd bij de CBCS.

  @LaPlace: heb je voornaam, Eric, weggehaald en enkel LaPlace laten staan. Zo heb je je op 01 juli 2019 ook aangemeld.
  S.v.p. LaPlace als naam gebruiken.

  Commentpolis

 2. Binnenkort zal die meneer Romer zijn functie als directeur van de beurs wel neeleggen. Langzamerhand komt de tijd dichterbij dat alle grote graaiers aangeklaagd worden en publiekelijk aan de schandpaal worden genageld.

 3. Dus Rene Romer, directeur van de Curacaose effectenbeurs, was verantwoordelijk voor een grote witwasoperatie?

  We hadden al Eric Garcia en Stephen Capella, daar kwam Ralph Palm bij en alsof de beerput bij Girobank nog niet groot genoeg was ook nog Neysa Isenia.

  Vervolgens bleek dat Chicu Capriles bij MCB de grootste witwasoperatie van het koninkrijk (de Grynsteins) faciliteerde.

  Tussendoor werd Ensley Tromp ontmaskerd al een tiranieke despoot die niet alleen baantjes toebedeelde aan de politiek (Taco Tara Asjes) maar ook zijn familie (Zus de Lannoy, die na haar aanstelling meteen 2 jaar op betaalde vakantie naar Nederland mocht). En tiran Tromp deed dat allemaal tegen een jaarsalaris van bijna 2 miljoen gulden, waarmee hij niet uitkwam want hij declareerde ook nog zijn Aqualectra rekeningen bij de centrale bank.

  En dan nu dus Rene Romer, die er niet alleen uitziet als een mafiabaas uit The Godfather maar er blijkbaar ook nog een is.

  En allemaal, zoals Eric Garcia het noemde bij de opening van luchtkasteel Ctex, true Yu di Korsow.

  Who is next?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties