32 C
Willemstad
• zaterdag 25 september 2021 15:32

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Missie naar Nederland afgezegd

Premier: Aanwijzing niet in lijn met visie kabinet-Rhuggenaath | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De geplande reis van premier Eugene Rhuggenaath (PAR) en de ministers Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën en Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur is van tafel.

Met het concept voor een aanwijzing dat nu op tafel ligt – opgesteld door staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties – blijkt dat Nederland en Curaçao toch niet op dezelfde lijn zitten. Dat heeft Rhuggenaath gisteren tijdens een persbriefing te kennen gegeven. Waar Nederland volgens de premier alleen een goede uitkomst ziet door te bezuinigen, erkent Curaçao dat cijfers belangrijk zijn, maar meent de regering dat er tegelijkertijd ook investeringen moeten worden gedaan om economisch herstel en duurzame evenwichtige begrotingen te realiseren.

De minister-president liet weten enkele dagen geleden het concept te hebben ontvangen, waarmee vanuit Nederland de intentie kenbaar wordt gemaakt Curaçao een aanwijzing te geven. Deze aanwijzing berust op drie kernpunten: Curaçao moet binnen een jaar tijd een gebalanceerde begroting produceren; de tekorten van eerdere jaren moeten in drie jaar tijd zijn weggewerkt; en de openstaande schulden bij de Sociale Verzekeringsbank en bij het Algemeen Pensioenfonds moeten worden betaald. De Rijksministerraad (RMR) buigt zich volgende week vrijdag, 14 juni, over de conceptaanwijzing. De Curaçaose regering heeft gisteren per brief een reactie verstuurd.

- Advertentie -

Deze aanwijzing – nog in conceptvorm – houdt geen rekening met de aspecten die een belangrijke rol spelen bij de precaire financiële situatie waarin Curaçao verkeert, zo voert de Curaçaose minister-president aan. Hij spreekt dan ook van een ‘onrealistische’ en ‘onnodige’ stap van Nederland.

Rhuggenaath, Gijsbertha en Camelia-Römer waren voornemens om komende maandag, 10 juni, naar Nederland af te reizen om daar te pleiten voor een samenwerkingsakkoord waarmee Curaçao van Nederland de nodige steun zou krijgen om invulling te geven aan het Plan Groeistrategie. In januari is tussen Rhuggenaath en de Nederlandse premier Mark Rutte hier reeds een convenant voor getekend. Daarmee dacht Curaçao gegarandeerd te zijn van de bereidheid van Nederland om het eiland bij te staan. Toen kwam de brief van Knops enkele dagen geleden. Rhuggenaath wil niet van een steek in de rug spreken, hoewel hij wel zegt dat zo te voelen, maar houdt het bij een ‘conflict van visie’.

Dat de Curaçaose ministers nu niet alsnog naar Nederland afreizen, heeft volgens Rhuggenaath alles te maken met principe. ,,We hebben met Nederland gesproken over een vrijwillige samenwerking waarbij de Curaçaose regering een plan zou presenteren en Nederland vrijwillig een bijdrage zou leveren. Dat is ook vastgelegd. Nederland heeft dit nu echter verbonden aan een aanwijzing. We zien niet in hoe een vrijwillige samenwerking gepaard kan gaan met een aanwijzing, die door Nederland wordt opgelegd. Het heeft volgens ons dan geen zin meer om over een mogelijk akkoord te praten”, aldus de premier.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

4 reacties

  1. Dan heeft AW meer bodyguards dan gemiddeld. Ik heb nl begrepen dat er per minister 2 beveiligingsbeambten zijn+wat er verder nog bijkomt..
    Ook heb ik begrepen dat dit pp +9000 NAF bedraagt, dus dat x 9 ministers, dan kan het niemand verbazen dat er geen geld is voor extra politie.

  2. Zag gisteren op de airport AlKLM Walle weer terugkomen van haar zoveelste snoepreis.

    Arrogant kijkend, lopend tussen haar 4 bodyguards.

    Wat een bananenrepubliek!

  3. Als we eerlijk zijn was dit te verwachten,, sinds er al door CFT meerdere waarschuwingen en uitstel is gegeven. Nu er blijkbaar een aanwijzing in aankomst is kan men gewoon spreken van het geschiedenis herhaald zich. Ik heb het niet Schotte maar meer over de Pourier tijdperk, waar toendertijd drastisch werd gesneden in de Financiën van Curaçao waar de sociale en economische impact nog goed zichtbaar is gezien de grote groep Curaçaoënaars (150000) woonachtig in Nederland. Maar nu is de huidige regering hiervan op de hoogte en is aan hun om deze uitdaging aan te gaan, want die hulplijn gaat ook weer niet komen net zoals bij Pourier, de mes in de rug is het zeker. Alleen men weet het vooraf dus hiernaar toe te handelen en zorg dragen om baas in eigen huis te blijven en niet zoals een St. Eustatius of Bonaire te worden waar al ingegregepen is en als lokalen eigenlijk niks meer te zeggen hebben. Nog een fijne weeken allemaal en niet te vergeten”‘Solo el pueblo salva al pueblo’!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Twee Curaçaoenaars onder acht smokkelaars

Onder de acht drugssmokkelaars die dinsdag op zee werden aangehouden, zaten ook twee Curaçaoënaars. Een groep van zes Venezolanen waagde de oversteek met een grote hoeveelheid drugs....

ParadiseFM | Meteo zet Curaçao op code geel wegens extreme hitte

De Meteorologische Dienst Curaçao (Meteo) heeft vrijdag een code geel afgegeven in verband met extreme hitte. Meteo raadt aan zoveel mogelijk binnen te blijven, voldoende water te...

ParadiseFM | Alweer een dode door corona, aantal doden stijgt naar 159

Er is weer iemand overleden aan de gevolgen van Covid-19. Zo blijkt uit de coronacijfers van vrijdag. Daarmee staat het aantal mensen dat op Curaçao aan de...

CC | Resistance to controversial dispute law has surprised Knops

THE HAGUE - The resistance of the parliaments of Curacao, Aruba and Sint Maarten against the draft Consensus Kingdom Act on Kingdom Disputes has surprised Undersecretary Raymond...

DH | Sam is now a hurricane

Sam is now a hurricane, rapid intensification forecast to continue. Hurricane Sam Advisory Number 7. NWS National Hurricane Center Miami FL AL182021 500...

AntilliaansDagblad | RMR: Sint Maarten voldoet voldoende

7e Tranche spoedig door Nederland overgemaakt Philipsburg - Sint Maarten ontvangt binnenkort de zevende tranche liquiditeitssteun van Nederland. De Rijksministerraad (RMR) heeft hier vrijdagochtend groen licht voor gegeven. Het...
- Advertentie -