30 C
Willemstad
• maandag 15 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

AD | Ministers achter Masterplan Toerisme

HomeNieuwsAD | Ministers achter Masterplan Toerisme
toerisme-masterplan
Ministers achter Masterplan Toerisme

Willemstad – De Raad van Ministers van Curaçao heeft het Masterplan Toerisme 2015-2020 goedgekeurd. Voor de uitvoering van het plan is in totaal ongeveer 40 miljoen dollar nodig. Minister Stanley Palm (PAIS) van Economische Ontwikkeling biedt het masterplan volgende week aan in de Staten.

Tijdens een presentatie afgelopen zondag, in verband met de Dag van het Toerisme, benadrukte Palm al dat hij het plan direct wil implementeren. De minister zal onder andere een marketingbureau inhuren in de Verenigde Staten (VS) en mogelijkheden zoeken voor meer vluchten vanuit de VS. Naar verwachting zal de investering zich na vijf jaar dubbel en dwars hebben terugverdiend met 200 miljoen dollar, 4.000 extra banen en 200.000 meer toeristen.

,,Daarom is het erg belangrijk dat er een brede steun is voor de uitvoering van het plan”, zei minister Palm gisteren desgevraagd. Het vorige masterplan (2010-2015) kreeg nooit de steun van de ministers in het kabinet Schotte.

Eerder berichtte het Antilliaans Dagblad al dat het vijfjarenplan is opgesteld door Robertico Croes en zijn team van de University of Central Florida en als uitgangspunt heeft dat Curaçao de meest populaire bestemming in het Caribisch gebied moet worden.

Daarvoor zijn zes strategieën benoemd:

 1. een nieuwe focus op de behoefte van de toerist,
 2. het optimaliseren van het aantal stoelen in vliegtuigen en kamers in hotels,
 3. het investeren in opleiding en training van werknemers in het toerisme,
 4. het ontwikkelen van duurzame financiële bronnen,
 5. het renoveren van de binnenstad en
 6. het plannen van de ontwikkeling van het gebied bij Oostpunt.

Volgens Croes is de groei van het toerisme op Curaçao nog te beperkt in vergelijking met andere bestemmingen. Waar Curaçao al sterk in is, de Nederlandse, Venezolaanse en Latijns-Amerikaanse markt bijvoorbeeld, dat moet goed blijven, maar daarnaast moet er veel meer nadruk worden gelegd op de hotelsector en de Verenigde Staten.

De strategie zou zich moeten richten op het toeristische profiel van een Amerikaan met een inkomen van 50.000 dollar of meer, met een vervolgopleiding, 31 jaar of ouder, getrouwd en met kinderen. Het eiland kan zich dan met een agressieve marketing in de markt profileren als ‘A different Dutch Caribbean’.

Croes adviseert allereerst om de inkomsten per beschikbare kamer, revenue per available room (RevPar), jaarlijks te verhogen met gemiddeld 7,5 procent tot 133 dollar in 2020. Dat zal, volgens de berekeningen in het masterplan, in het tweede jaar zorgen voor een economische groei van 1,9 procent en ongeveer 2.000 banen opleveren.

In 2020 verwachten de opstellers van het plan dat door de verhoging van de RevPar het bruto nationaal product van Curaçao groeit met 1,2 procent. Dat levert dat jaar naar schatting 3.700 nieuwe banen op.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

 1. Voor mij vroeg. Zat net naar honkbal te kijken. Een ieder weet dat Cuba alles was. Na hun revolutie, konden Bahamas, Aruba en de anderen de toeristen opvangen. Curaçao telde toen niet mee. Er zal heel moeten worden gedaan om de Amerikanen hier te krijgen. Curaça zal zich, naast toerisme zich moeten richten op hun bedrijven. Hun kinderen moeten richten op een hoogopgeleide richting. Daarnaast het echt investeren in hun bevolking. Ik bedoel hiermee de doorsnee Curaçaose en man. Om echt hun eigen eiland te helpen. Criminaliteit, tienermoeders, buitenlanders die daar zijn. Was vroeger om alles op te lossen. Nu denkt een ieder aan zichzichzelf. Een ieder schuilt achter een beschemerde wijk. De overheid? Hoop dat er echt mensen komen zitten en bewust dit kunnen aanpakken. Ze hoeven niet in Nederland, Engeland en de VS te zitten. Betaal ze zo als u, de buitenlanders betaald. Heb respect voor uw eigen bevolking. Heb dat. Wees eerlijk. Dan haalt men hun doel.

 2. 40 milj. uitgeven uit belastinginkomsten I presume, als er gemikt wordt op het toerisme uit Noord A, dan kunnen de RvM het wel schudden. Die zullen altijd kiezen voor Aruba, zo was het 30 jr geleden en zoz al het blijven.
  Gewoon toegeven een keer dat wij het grotendeels moeten doen met Jan Thiel publiek dat dagelijks aan de beach ligt en niet weten waar Willemstad ligt. Ach, ik bedoel maar.

 3. Het wensenlijstje lezend, zit er een heleboel wishful thinking bij.Ook wat plannen die bleven liggen, worden nu weer afgestoft. Albert Verlinde vatte het in een zin samen ” Curacao is een vuilnisbelt”
  Hang die kreet boven de deur van de commissie die gaat vergaderen over de wilde plannen.

 4. Begin maar met:
  1 Een schoon eiland
  2 wegen die de toeristen eerst zien reorganiseren, saneren etc: al de winkels (of troep) te churchillweg, rooselveldweg, etc etc sluiten en slopen. Ik wil mooie wegen zien zonder al dat storende troep. Acacia bomen planten en mooi snoeien. Palmbomrn hoeven niet perse.
  3 alle troep daar bij Sambil opruimen. Links en rechts zie ik chaos hetgeen niet goed is voor Sambil en het toerisme.
  4 haal alle autowrakken weg. Garagehouders moeten vergunningen aanvragen. Alle garages in de wijken moeten verdwijnen.. Alle tallers weg.
  Mensen die koelkasten tv’s etc midden in de wijken repareren moeten vergunningen aanvragen of simpelweg stoppen.
  5 stoppen met het bouwen van stripmalls en al dat troep.
  6 flinke boetes voor het vervuilen. 1.000 guldens of meer voor het gooien van een simpele telefoonkaart op straat of een simpele kauwgum. De nieuwe bakstenen in punda zullen binnen een week vol met kaugum zijn vervuild, dus wetgeving om dit te verkomen.
  7 trucks die vuil in de mondies dumpen in beslag nemen.
  8 voervoerders van vuil moeten vergunningen aanvragen en laten zien dat zij het aankunnen
  9 snaks en tiendas moeten zorgen dat binnen een straal van 100 meters geen bekers, plastic of wat dan ook zich bevinden. Anders een boete of sluiten.
  Meer gebruik maken van bomen die makelijk op curacao groeien om het eiland te versieren: acacias, cocospalmen, watapana, amandelbomen, indju, etc etc
  10 muziek te riffort village moet zachter, het is geen opendisco daar
  Etc etc.

  Dit zijn simpele dingen die zullen helpen om toeristen naar curacao te brengen.

  Probeer alle atracties te concentreren. De versnipperingen van atracties is niet goed voor het toerisme. Dat algo aki en algo mas aya helpt niet. Alles concentreren.

  Ik snap niet dat er geen wetgeving voor bovengenoemde reeds is ingevoerd. Politieke onwil.

 5. Natuurlijk, gewoon de RevPar elk jaar met 7,5% per jaar verhogen, dat we daar niet eerder op zijn gekomen. Het is algemeen bekend dat een forse verhoging van de prijzen (met gelijkblijvende slechte service) zorgt voor veel meer touristen.
  Geniaal, dit wordt een succes.

 6. Hoe ze het doen doen ze het, en hoe krijgen zij het elke keer weer voor elkaar om een plan te bedenken met het einddoel, hoe kan ik de zakken vullen van mijn familie en mijn vrienden over de rug van de belastingbetaler. Bij elke nieuwe bagger regering zijn er weer een paar ministers die met belasting geld smijten om hun eigen standbeeld te laten plaatsen op curacrim.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties