27 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Minister Koeiman negeert alle adviezen

HomeMediaAD | Minister Koeiman negeert alle adviezen
SER: Hoger minimumloon onverstandig

Willemstad – Tegen het advies van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) en de beleidsadviseur van het ministerie van Financiën in, heeft de minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW), Hensley Koeiman besloten per 1 januari 2020 de minimumlonen te verhogen.

De Sociaal Economische Raad (SER) is er niet over te spreken. ,,De economie van Curaçao bevindt zich met vier opeenvolgende jaren van recessie in een neerwaartse spiraal van toenemende negatieve economische groei, een sterk oplopende werkloosheid, afnemende arbeidsproductiviteit, toenemende inflatie en een groeiende informele economie. Indexering van het minimumloon met 2,7 procent houdt voor werkgevers opnieuw een kostenverhoging in. De ruimte om deze lastenverzwaring op te vangen is in de afgelopen jaren sterk afgenomen.

Indexering van het minimumloon zal naar verwachting de neerwaartse spiraal dan ook doen versterken”, aldus de SER, die stelt dat dit ook de conclusie is van de Macro-Economische Impact Analyse studie van MEO.

MEO adviseert dan ook ‘om de indexering van het minimumuurloon per 2020 aan te houden, omdat een indexering van het minimumuurloon mogelijkerwijs een vooruitgang voor een groep werkenden betekent, maar een negatief effect heeft op een veel grotere groep in de samenleving’.

Volgens de studie leidt indexering van de minimumlonen naar verwachting tot een stijging van de totale loonsom in 2020 met 10,08 miljoen gulden, een daling van het bruto binnenlands product (bbp) met 0,4 procentpunt, een afname van de binnenlandse bestedingen, een afname van de werkgelegenheid met 100 arbeidsplaatsen, een verslechtering van de concurrentiepositie en een afname van de overheidsinkomsten met 0,6 miljoen gulden in 2020.

De SER vindt het dan ook ‘nogal opmerkelijk dat er in de Nota van Toelichting (NvT) niet nader wordt ingegaan op de financiële implicaties van het ontwerp.

Met betrekking tot het advies van het ministerie van Financiën stelt de SER vast dat geoordeeld wordt dat ‘de indexering geen financiële gevolgen zal kennen voor het Land’, mits ‘deze verhoging leidt tot verdere economische teruggang’.

,,Dan zullen de (overheids-)uitgaven stijgen en de (overheids-)inkomsten verder dalen”, aldus Financiën. En dat blijkt zo te zijn, want het MEO-onderzoek wijst uit dat er sprake is van economische teruggang, als de minimumlonen verhoogd worden.

Opvallend vindt de SER het ook dat bij het adviesverzoek de instemming van de Raad van Ministers (RvM) ontbreekt. Uitgelegd wordt dat met uitzondering van vorig jaar, het gebruikelijk was dat ontwerpwetgeving betreffende de verhoging van de minimumlonen voor advies bij de SER werd ingediend via de RvM door tussenkomst van de minister-president.

De SER is van mening dat indexering van het minimumloon verstrekkende, intersectorale en ministerie-overstijgende gevolgen met zich mee brengt, en daarom bij voorkeur gedragen moet worden door de voltallige RvM.

Tot slot merkt de SER op dat er in de considerans bij het wetsvoorstel geen overweging gegeven wordt, maar slechts de constatering van een feit. ,,Er ontbreekt derhalve een motivering van de noodzaak van het voornemen, hetgeen in strijd is met de regelgeving waarin bepaald is dat tot het ontwerpen van nieuwe regelingen alleen wordt besloten, indien de noodzaak daarvan is komen vast te staan.”

De SER vindt het dan ook onbegrijpelijk dat ondanks negatieve adviezen, ook vanuit werknemers en werkgeversorganisaties de minimumlonen verhoogd worden. Het gaat om een indexering van 2,7 procent. Het huidige minimumuurloon bedraagt 9,37 gulden en wordt verhoogd naar 9,62 gulden.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

12 reacties

  1. Naar mijn mening (en overal in de wereld) is het zo, dat bij iedere verhoging van wat dan ook, het de burger is dat uiteindelijk de verhogingen betaalt Immers, de bedrijven e.d. verhogen de prijzen van welk product dan ook, conform de eisen van verhoging en betalen die verhogingen met de meer verhogingen quota. De quasi /zogenaamd geraakten ( de zakenlieden) doen alsof zij geraakt worden met de nieuwe regelingen, bepalingen, wetten en of beslissingen van de beleidsmakers. Denkt nou ieder gezond mens dat de zakenlieden vanuit hun tegoeden van kapitaal wat voor verhoging dan ook betaalt? Kom nou, verhogen die prijzen. Immers, wij worden nu door Koeiman gedwongen inkomens verhogende maatregelen te treffen ter verhoging van de minimum inkomens. E negoshante no ta tira un pes (antes kos pa saka awa for di pos) den e pos di su fortuna pa paga ningun realso di salario minimo o no. E o nan ta paga o kumpli ku tur medida hisando presio di sèrvisio o produkto kontal nan kumplí ku e medida.

  2. Waardigheid vereist toch dat een (werkend) mens en zijn haar familie (met zijn drieen een menswaardig bestaan kunnen hebben. Met een minimum loon van onder 12 ang per uur is dat Gods onmogelink

  3. Een super logische actie, als de economie al drie jaar in ressie is en de vooruitzichten voor het volgende jaar zijn nog slechter. Dan moet je het minimum loon verhogen per saldo per persoon is het toch niet veel en de werkgevers kunnen dit best dragen. Als ze het niet kunnen sluiten ze hun toko toch? En zo komt de verhoging weer uit de belasing pot. Doen we er weer een belasing verhoging tegenaan? Kunnen de burgers gemakkelijk opbrengen en zo niet gaan ze toch weg van deze rots? En wat is het einde dan? Bestuurders en mensen die van de bestuurders afhankelijk zijn. Ik hoop dat er voldoende geld uit nederland blijft komen, dat is ons recht.
    Bestuurders ga eens besturen! Burgers doe eens iets aan uw bestuurders!

  4. Naf 0,25 verhoging van het minimumloon.
    Dat is wat Koeiman in zijn regeer periode voor elkaar heeft gekregen, zal uiteraard betaald worden met de cash ATM van de burger.

    Doet denken aan de deposito garantieregeling van Naf 0,00 waar een directeur van de CBCS wel 20 jaar mee bezig is geweest.

  5. Cbcs, ennia, giro en ook de politiek hanteren allemaal dezelfde aanpak: zorg eerst heel goed voor jezelf, geef wat jaknikkers een bonus zodat ze stil blijven met als gevolg dat de uiteindelijke klant alle kosten en risico’s kan dragen.

  6. I.d.d. een hele populistische maatregel van moreel totaal afgeserveerde politici als Koeiman: Schuif het volk op de valreep nog wat kruimels toe van de grote taart waar je eerst voor je zelf en je “amigos” de grootste homp uitgesneden hebt, om je volgende graai-periode te garanderen.

    Otro polítiko stinki!!!

  7. Tja, zo gaat dat hier altijd al. Heel goeie manier om stemmen te kopen van een volk wat je alles wijs kan maken. En omdat hierdoor alle prijzen evenredig zullen stijgen is het netto effect dat deze rots zich verder uit de markt prijst. Hoe dom kan je zijn ?

  8. Ser is een lobby groepje voor het bedrijfsleven zoals vbc. Doelstelling is in stand houden van graaiers en voorkomen dat de rest van de bevolking basis voorzieningen zoals verplicht pensioen of een normaal minimum loon ontvangt.

  9. De Sociaal Economische Raad (SER) is er niet over het verhogen van de minimumloon te spreken. De SER, het clubje met Stanley Betrian? De kampioen zakkenvuller?

    Wij kunnen elkaar voor de gek blijven houden dat het goed komt maar zolang er een groep is die vindt dat ze recht op alles hebben en de andere groep van hun waardigheid ontnemen, zal het nooit goed komen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties