28 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Miljoenen ‘verdampt’

HomeMediaAD | Miljoenen ‘verdampt’
Oswald Van der Dijs heeft bij Aqualectra en RdK miljoenen laten verdampten | Antilliaans Dagblad
‘de machtsuitoefening door de RvC’s bij Aqualectra en RdK’ moet worden vastgesteld ‘dat op geen enkele manier is gebleken dat zij ook maar een begin van bekwaamheid hebben getoond leiding te kunnen geven aan de ondernemingen van die vennootschappen’ | Foto Oswald ‘Ossie’ Van der Dijs Antilliaans Dagblad

Willemstad – Door ‘wanbeleid’ ten tijde van het kabinet-Schotte (MFK/PS/MAN) is er op grote schaal met geld gesmeten bij met name de overheids-nv’s Aqualectra en Refineria di Kòrsou (RdK). 

Controle was er niet en werd zelfs onmogelijk gemaakt. Aqualectra stond daardoor nog lange tijd aan de rand van de financiële afgrond. En bij RdK is maar liefst 262 miljoen gulden ‘verdampt’.

Onderzoeker, oud-rechter en professor Huub Willems, spreekt zelf van een ‘somber beeld dat over de onderzochte periode – 10 oktober 2010 tot ultimo 2012 (de regeerperiode van toenmalige premier Gerrit Schotte, red.) – oprijst’ uit het vele dat is te vinden in de grote hoeveelheid documenten en naar voren komt uit de vele gesprekken.

Het onderzoek bij Aqualectra, RdK en ook Curoil werd bij beschikking van 15 juli 2013 bevolen door het Hof van Justitie. Het eindverslag is onlangs uitgebracht. Het Antilliaans Dagblad heeft het uitvoerige rapport van 418 pagina’s. Burgerbeweging FAS (Fundashon Akshon Sivil) heeft, zo stelt ook de onderzoeker, ‘een belangrijker rol gespeeld’ dat het zover is gekomen. Daarbij werd het Openbaar Ministerie (OM) verzocht een civiele enquêteprocedure op te starten.

Willems stelt vast dat er directe schade is toegebracht van vele tientallen miljoenen, zo niet honderden miljoenen guldens. Lees verder op Antilliaans Dagblad

,,Aangezien de uiteindelijke schade altijd wordt gedragen door de laatste schakel in de keten, zal de rekening daarvoor uiteindelijke aan diezelfde bevolking worden gepresenteerd die het genoemde beleid (van de toenmalige regering, red.) pretendeerde te dienen.”

Willems beschrijft de situatie vanaf het moment dat Curaçao autonoom land was geworden en het kabinet gevormd door MFK (Schotte), PS (wijlen Helmin Wiels) en MAN (Charles Cooper; die onlangs de partij verliet en Patriótiko Adelanto Sosial, PAS, oprichtte) van start ging:

,,Na het aantreden van de nieuwe regering op 10 oktober 2010 zijn bij Aqualectra en RdK Raden van Commissarissen (RvC’s) benoemd die onder leiding van de president-commissaris – bij beide vennootschappen overigens dezelfde persoon, hetgeen reeds op zichzelf gezien de over en weer spelende belangen te denken geeft – alle macht en zeggenschap naar zich hebben toegetrokken en de bestuursfuncties aan alle zittende of nieuw aangetreden bestuurders hebben ontnomen.”

Die president-commissaris van zowel Aqualectra als RdK was de door Schotte aangestelde Oswald ‘Ossie’ van der Dijs. Onder andere ook Werner Wiels werd namens Pueblo Soberano RvC-lid van Aqualectra. Laatstgenoemde is nu op voorstel van voormalig PS-premier Ivar Asjes voorzitter van het Multidisciplinair Projectteam (MDPT) voor de toekomst van de Isla-raffinaderij, wat voor circa vijf miljoen per jaar wordt bekostigd door RdK.

Het verslag meldt dat ten aanzien van ‘de machtsuitoefening door de RvC’s bij Aqualectra en RdK’ moet worden vastgesteld ‘dat op geen enkele manier is gebleken dat zij ook maar een begin van bekwaamheid hebben getoond leiding te kunnen geven aan de ondernemingen van die vennootschappen’.

Dat geldt dus voor Van der Dijs en Wiels en anderen.

Bron: Antilliaans Dagblad

3 reacties

  1. Geomaly Martis

    Ontslag op staande voet is een eerste goede stap.

    Persoonlijk aansprakelijk stellen voor geleden schade een tweede.

    Oranje ridderlintje inleveren de derde.

  2. Oswald van der Dijs is bij RdK en Aqualectra voorgedragen door Gerrit Schotte, maar en bekwaam en competent bevonden door Geomaly Martis (SOAB). Dat dat niet deugde wist Geomaly zelf ook wel, de benoeming rammelde van belangenconflicten (Lovers). En was bovendien (net als die van Robbie, Luigi en Amparo dos Santos bij het goktoezichtsorgananen), niet terug te vinden op de SOAB website (alle andere benoemingen wel). Dat Schotte een corrupte boef was wisten we al.

    Maar Geomaly Martis is 100% medeverantwoordelijk. Zonder zijn goedkeuring hadden we geen failliete Aqualectra en waren er geen honderden miljoenen verdampt? Ook Martis is hoofdelijk aansprakelijk.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties