28 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Meer geld voor Vaderschapswet

HomeMediaAD | Meer geld voor Vaderschapswet
Probleemoplossende wetgeving naar successvolle Costariaanse wetgeving

Willemstad – De Voogdijraad krijgt in 2020 een verhoogde subsidie om onder andere uitvoering te kunnen geven aan de Landsverordening gerechtelijke vaststelling van het vaderschap.

Dat heeft de minister van Justitie, Quincy Girigorie (PAR), in de Staten laten weten bij de begrotingsbehandeling 2020. De wet moet garanderen dat zo veel mogelijk kinderen kunnen achterhalen wie hun biologische vader is, zo legt de minister nader uit.

,,Als een moeder een kind opgeeft bij het bevolkingsregister, kan zij ook in afwezigheid van de vader aangeven wie de vader is. Dan krijgt de vader een dagvaarding en wordt hem de gelegenheid geboden aan te tonen of hij wel of niet de vader is. Dit garandeert dat kinderen weten wie hun vader is. Op Curaçao wordt bij een kwart van de kinderen bij aangifte bij het bevolkingsregister geen vader geregistreerd”, aldus Girigorie.

De wet werd in 1995 al door rechtsdeskundige Jan de Boer ontwikkeld in samenwerking met Sentro di Dama (Seda). Het ontwerp werd op 1 januari 2012 Landsverordening, 17 jaar na aanbieding door de Seda aan de Staten. Maar de in 2012 ingevoerde gerechtelijke vaststelling van het vaderschap hielp niets, aldus De Boer tijdens een vorig jaar gehouden lezing op de University of Curaçao (UoC).

In 2018 werd een nieuw voorstel ‘geprovoceerde erkenning buiten de rechter om’ aan Girigorie aangeboden. In dit voorstel kunnen de moeder of de Voogdijraad de verwekker noemen bij de burgerlijke stand.

Als de moeder of de Voogdijraad de naam van de vader noemt, kan het bevolkingsregister ‘Kranshi’ de genoemde man daarmee confronteren. De Boer stelde in die tijd dat de minister positief stond tegenover het ontwerp, maar dat het wel geld ging kosten, naar schatting 300.000 gulden per jaar. Want het kost Kranshi meer werk en de organisatie moet een deurwaarder betalen. De Voogdijraad moet de moeder opzoeken en haar proberen over te halen de naam van de verwekker te noemen. Ook dat kost geld.

,,Het zou mooi zijn als de regering dit onderwerp op de agenda wil zetten. Heeft het Land Curaçao er 300.000 gulden per jaar voor over om aan de positieve verplichting uit het Kinderrechtenverdrag te voldoen om het extreem hoge aantal vaderloze kinderen terug te dringen?”, zo vroeg De Boer zich vorig jaar nog af.

Hij legt in zijn lezing verder uit:

,,Binnen een jaar na de geboorte kan de moeder van een kind dat geen vader heeft (dus dat niet in huwelijk is geboren of is erkend) de naam van de vermoedelijke verwekker noemen aan de ambtenaar van de burgerlijke stand. Het moet wel gaan om een beëdigde verklaring van de moeder. Dit betekent dat een bewust valse verklaring strafbaar kan zijn. Namens de moeder kan ook de Voogdijraad de naam van de vermoedelijke verwekker noemen. De Voogdijraad krijgt namelijk, als de moeder de naam van de verwekker niet heeft genoemd, daarvan bericht van Kranshi. Vervolgens moet de Voogdijraad de moeder opzoeken en haar proberen over te halen de naam te noemen. Het is niet mogelijk de moeder te dwingen. Er zijn landen waarin voor de moeder een verplichting bestaat de verwekker aan te wijzen, maar welke sanctie moet daarop gesteld worden: een boete? Intrekking onderstand? Het kind afpakken?

Vooralsnog is niet gekozen voor een verplichting van de moeder. De Voogdijraad zal, bij het contact met de moeder, ook de onderhoudsplicht van de verwekker aan de orde stellen. Zodra aan Kranshi de naam van de vermoedelijke verwekker is genoemd – door de moeder of door de Voogdijraad – stuurt Kranshi een deurwaarder op de man af. Het is denkbaar dat Kranshi eerst een brief stuurt of opbelt met een uitnodiging aan de man om vrijwillig langs te komen. We denken erover het ontwerp in die zin aan te vullen. In elk geval als de man niet vrijwillig verschijnt bij Kranshi, gaat de deurwaarder op pad: deze moet de aanwijzing in persoon betekenen: dus niet aan een huisgenoot afgeven. Als de man aan de deurwaarder of later aan Kranshi toegeeft de verwekker te zijn of niet binnen zes weken bij Kranshi tegenspreekt de verwekker te zijn: geldt dit als erkenning. Wel kan de man later aan de rechter vragen de opgedrongen erkenning te vernietigen, zonder vervaltermijn. Maar dan moet hij bewijzen niet de biologische vader te zijn.”

De deskundige legt uit dat het echter vaak ophoudt bij de ontkenning de biologische vader te zijn omdat hier geen mogelijkheid is een DNA-test af te nemen.

,,De moeder of de Voogdijraad moeten dan een verzoek bij het Stadhuis indienen tot gerechtelijke vaststelling van het vaderschap. Dat de moeder of de Voogdijraad naar de rechter moeten stappen, is niet ideaal”, aldus De Boer die het voorbeeld geeft van Costa Rica. Daar krijgt de man, als hij tegenspreekt de verwekker te zijn, meteen een uitnodiging in de hand gedrukt om zich te melden bij het staatslaboratorium voor een DNA-test.”

Zodra er op Curaçao een DNA-laboratorium is, kan de regeling worden aangepast conform die van Costa Rica, zo voert De Boer aan.

Bron: Antilliaans Dagblad

7 reacties

  1. Radicale oplossing is verplichte castratie van die mannen die constant hun aanhangsel achterna lopen. Zij denken dat de vrouw maar één plicht heeft en dat is de bedplicht. Oftewel het zit in de genen.

  2. @Frida, Het meest eerlijke antwoord op je stelling is dat vaders én moeders beide beter moeten nadenken verantwoordelijkheid dragen en smartere beslissingen moeten nemen voordat ze met elkaar in bed duiken en kinderen nemen.

    It takes two to tango.. En als jonge meisjes en jongens niet verantwoordelijk met voorbehoedsmiddelen om kunnen gaan dan rest er niets anders dan rits dichthouden totdat je intellectueel en emotioneel volwassen genoeg bent om een verstandig en doordachte sexuele relatie aan te gaan.

    En voordat men kinderen besluit te nemen: Beide partners dienen een redelijke studie te hebben af gerond waarmee ze zichzelf en de toekomstige kinderen kunnen onderhouden.

    En zeker géén “out of wedlock” kinderen nemen. En nog belangrijker: eerst een paar jaar samen wonen voordat je met elkaar gaat trouwen.

    En voor de dames: zorg dat je een partner selecteert waarmee je voor de dag kunt komen en die je als een prinses behandelt, en niet een partner kiest die er 1.000 verschillende liefjes op na houdt, maar liever voor een partner kiezen die zijn dushi op 1.000 verschillende manieren lief heeft

    Vaak weten de dames tijdens de relatie al donders goed ( en anders de ouders of de omgeving wel) om wat voor “boy” het gaat, maar gaan tegen beter weten in toch door met de relatie.

    Kortom : bezint eer ge begint met een romantische relatie! Zeker op Curaçao! We kennen onze pappenheimers

  3. Het is niet te geloven en ook niet goed te spreken de voorgaande reacties.Het artikel gaat over de vaders die hun kinderen niet erkennen en in deze reacties worden de moeders alle uitgemaakt als prostituees.Duidelijk weer de macho mannen op Curacao die geen schaamte voelen en zich ook niet aangesproken voelen.Het zijn de mannen die feitelijk niet 25% van de kinderen maar meer dan 50% kinderen hebben verwekt die ze alleen hebben laten opgroeien zonder een vader die voor ze opkwam of verantwoordelijkheid voor ze heeft genomen. Niet alle vrouwen zijn schuldig maar zeker bijna alle mannen!!!! Die hebben geen interesse in vaderschap en laten hun kinderen zonder vader,weder juridische vader, geen rol model, niks!!! Alleen hun genot en de kinderen en de moeders kunnen oprotten! Dat is de realiteit!!!!

  4. @Knoek-koe: klopt, ik heb in het verleden wel eens met dit soort dames moeten samenwerken en alle ratio is irrelevant en beslissingen worden enkel en alleen genomen op basis van hiërarchie. Een typisch Curaçaos bedrijf bestaat uit een CEO macho man die nooit luistert en met moeite een pen kan vasthouden, ondersteund door enkele hielenlikkers en stoeipoezen. Misschien verklaart dat ook wel waarom er zo weinig innovatie is op Curaçao

  5. Het schrijnende is @CR dat deze metaforische quick carreer “Delilah’s” de tussen de directors lakens verworven promoties en officieuze “privilegios” maar wat graag aanwendden om mondige mede collegas een hak te zetten.

  6. was het maar beperkt voor het krijgen van een belkaart: de meeste vrouwen die in het bedrijfsleven promotie maken doen dat niet op basis van kennis en kunde maar vanwege bed prestaties. Het feit dat de Man fractie 2 bijna miss curacao in de fractie heeft, dat (**** deze zeer expliciete seksistische benoeming van Anuschka Cova wordt niet toegelaten, red KKC) carrière heeft gemaakt bij Citco en elders toont wel aan dat je met de benen wijdt moet gaan om hoger op te geraken.

    Uit mijn eigen ervaringen op Curacao kan ik bevestigen dat alle vrouwen die ik heb meegemaakt die promotie hebben gemaakt, achteraf een affaire hadden met deze of gene directeur. Dushi hende indeed

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties