30 C
Willemstad
• maandag 26 september 2022

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...

AD | Marvelyne weigerde Soab medewerking

Voormalige PS-Gevolmachtigde minister stelde ‘randvoorwaarde’

Willemstad – Marvelyne Wiels (Pueblo Soberano) weigerde als ‘de betrokken Gevolmachtigde minister’ medewerking te verlenen aan het in kaart brengen van de situatie omtrent de verkoop van het Curaçaohuis aan de Badhuisweg/Wagenaarweg. Sterker, ze stelde in ruil voor haar input keiharde voorwaarden.

Dat blijkt uit de brief van Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) van 25 september 2017 waarin Soab verslag doet van het onderzoek naar de procedure van de verkoop van de panden van het Kabinet van de Gevolmachtigde Minister van Curaçao (KGMC), zoals het Curaçaohuis formeel heet.

De huidige ministerraad (PAR/MAN/PIN) had op 23 augustus besloten om de Soab in te schakelen. Feitelijk voor twee onderzoeksvragen: ten eerste om de vragen die zijn gerezen met betrekking tot de juistheid van de gevolgde procedure bij de verkoop van deze panden te onderzoeken; en ten tweede alsmede te onderzoeken of er strafbare feiten zijn gepleegd. Soab kreeg op 1 september de opdracht om het onderzoek uit te voeren.

Behalve bestudering van alle beschikbare documenten, wilden de overheidsaccountants ook interviews houden. Zoals met de senior medewerker Algemene en Juridische Zaken van KGMC, de betrokken makelaar (van Nadorp Bedrijfsmakelaars nv in Nederland) en de betrokken notaris (De Clecrq Advocaten- Notariaat). En Soab wilde ook Marvelyne Wiels vragen voorleggen.

Op verzoek van deze voormalige PS-Gevolmachtigde minister zijn haar de vragen schriftelijk voorgelegd. Na ontvangst van deze vragen heeft Wiels ‘een randvoorwaarde’ aan Soab gesteld voordat zij deze vragen zou beantwoorden. Soab: ,,De randvoorwaarde betrof de ontvangst van een (aangepast) rapport van Soab inzake geconstateerde verschillen in de jaarrekening 2010 van het KGMC.”

Met andere woorden: wilde Marvelyne Wiels als door het Land Curaçao betaalde (ex) functionaris überhaupt overwegen medewerking te verlenen aan het onderzoek van de accountants van de overheid, moesten dezelfde accountants eerst een eerder door Soab afgerond rapport over een ander onderwerp – namelijk de jaarrekening 2010 van het Curaçaohuis – alsnog aanpassen, vermoedelijk conform de wensen van Wiels. Soab heeft deze randvoorwaarde vervolgens doorgeleid naar de directeur van KGMC, waarna Wiels weer verwees naar haar eerste reactie.

,,Het voorgaande houdt in dat wij bij het opstellen van dit verslag geen kennis hebben kunnen nemen van de zienswijze van de betrokken Gevolmachtigde minister inzake dit onderwerp.”

Waarom Marvelyne Wiels géén input wenste te geven aan het onderzoek naar de verkoop van het Curaçaohuis, waar primair zij verantwoordelijk voor was, is onduidelijk. Al helemaal niet helder is waarom zij Soab in wezen onder druk zet om de bevindingen over de jaarrekening 2010 van het Curaçaohuis aan te passen. Wiels was vanaf medio 2013 tot eind 2016 Gevolmachtigde minister.

Op 7 oktober schrijft zij aan toenmalige minister-president Ivar Asjes (PS) een brief waarin zij aangeeft dat het pand aan de Prinsengracht te Den Haag als uiterst geschikt is bevonden als nieuwe vestiging van het KGMC. De secretaris-generaal van het ministerie van Algemene Zaken reageert dat verder investeren in het opknappen van de huidige panden van het Curaçaohuis – twee aan de Badhuisweg en een aan de ernaast gelegen Wagenaarweg – niet wenselijk wordt geacht. En dat de ministerraad wenst over te gaan tot verkoop van deze panden die in eigendom zijn van het Land Curaçao.

Het ministerie van Financiën stelt dat de nadruk in eerste instantie dient te liggen op de verkoop van de huidige panden voordat het aankooptraject kan worden afgerond. Financiën stelt dan ook dat niet ingestemd kan worden met het verzoek van Wiels om te mogen onderhandelen voor de aanschaf van het pand aan de Prinsengracht.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

 1. Tuna u heeft absoluut gelijk, ,jammer genoeg,In elk land is er corruptie dus wat dat betreft,is dat niets apart voor Curacao,Echter heeft een groep van minder dan 100 personen op Curacao de corruptie op een dusdanig hoog nivo gebracht dat onze gemeenschap daarvoor jaarlijks tientallen miljoenen teveel betaald voor allerlei verschillende diensten waar wij als burger normal recht op hebben.

 2. PAIS met shouruproof Rosaria, snoepreis Stanley en camera Navarro ga jullie diep schamen. Hetzelfde geldt voor slokkie Sulbaran en bobo Davelaar. Allemaal egotrippers. Langzaam komt alle troep van jullie regeerperiode met PS bovendrijven.
  PAR/MAN/PIN integerheid is belangrijker, dan stand houden. U bent gewaarschuwd.

 3. Baantjeszieke Ivar Asjes liet Fraudelyne haar gang gaan en had het zelf te druk met een baantje regelen voor echtgenote Taco Tara, met een rampzalig CV maar dat weerhield de malafide Ensley Tromp er niet van haar, zonder vacature en zonder sollicitatieprocedure, bij de Centrale Bank te benoemen.

 4. Fraudelyne Wiels had nooit gevolmachtige minister moeten worden.Loog over van alles en nog wat,arbeids verleden en dat haar broer wijlen Helmin Wiels haar en Asjes heb voor gedragen voor min.pres. en zij gevolmachtige minister.
  Ook is de leugen nog zo snel de waarheid achter haald haar wel.

 5. PAR eerdaags kom ik langs met feiten, familie ( neven ) hebben met valse facteuren en zonder KvK gewerkt aan het Curacaohuis vooe tonnen, waar is de keuken van waarde 65.000,00$$ facteuren tuinman prinsengracht cq curacaohuis, huur contract kantoorpand (nood opvang ???) etcetra etcetra.?????

 6. De YDK is helaas Curacao`s grootste vijand, is alleen maar met zichzelf en vriendjes bezig en na hem of haar de zondvloed, graaien en zakken vullen is het motto. Triest maar het wordt steeds duidelijker. Na 10-10-10 is dat beeld steeds duidelijker geworden. Het doet me overigens geen plezier om dit te zeggen, maar indien men alleen het nieuws al volgt dan vindt men daar de bevestiging.

 7. het moge duidelijk zijn dat de twee oplichters Fraudelyne en Jasjes op een geweldige manier hun zakken hebben gevuld, en de mondie bewoner daar voor laat bloeden net zoals Gerrit de Raaf heeft gedaan, ook deze twee vazalen van de PS gaan het gevang in!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Hoofdrolspelers wanbestuur bij SLM mogen Suriname niet meer uit

De Nederlandse directeur van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, SLM, Paul de Haan, en een belangrijke ex-adviseur van president Chan Santokhi, Prenobe Bissessur, hebben in Suriname een uitreisverbod opgelegd gekregen.

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -