26.4 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Marktmeester voor zorg’

HomeMediaAD | 'Marktmeester voor zorg'
‘Marktmeester voor zorg’ | Persbureau Curacao

Willemstad – De directie van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) pleit voor de aanstelling van een speciale ‘marktmeester’ voor de gezondheidszorg.

Deze regulator moet een soepele overgang naar geïntegreerde zorg, waarin meer ruimte is voor marktwerking, mogelijk maken.

De speciale marktregulator zou moeten toezien op de naleving van de spelregels van de vraaggerichte zorg en op de regulering van de prijzen.

,,Zoals Bureau Telecommunicatie, Post & Utiliteiten de tarieven voor water en elektriciteit vaststelt – en niet Aqualectra zelf, is het wenselijk dat de vergoedingen in de zorg door een onafhankelijk bureau worden bepaald”, zegt medisch directeur Franke Scheper van het Sehos, die aangeeft dat er bij de huidige transformatie naar een geïntegreerd medisch specialistisch bedrijf behoefte is aan onafhankelijk toezicht.

,,De regulator zet dan de vraag naar zorg en het aanbod tegen elkaar af, bestudeert diverse modellen, analyseert data, bekijkt waar efficiëntieslagen kunnen worden gemaakt en ziet toe op samenwerking om de beschikbaarheid in de zorg te kunnen garanderen.”

Momenteel vervult het ziekenhuis de rol van toezichthouder grotendeels zelf; de directie van het Sehos overlegt cijfers en rapporten aan de Sociale Verzekeringsbank en de overheid, en partijen komen op basis daarvan tot afspraken over financiering van en investeringen in de zorg.

,,Het overleg met de SVB en overheid verloopt zeer constructief”, zegt Scheper. ,,Er is begrip voor de problemen waar het ziekenhuis mee geconfronteerd wordt, en er wordt geluisterd naar onze argumenten. Het zou de zorg echter nog meer ten goede komen als het ziekenhuis niet zelf knelpunten aan moet kaarten, maar een onafhankelijk bureau zich hierover buigt en regels, richtlijnen en strategieën bepaalt.”

Een marktmeesster voor de zorg dient ook de belangen van de patiënten in een schaarse marktsituatie. Momenteel is de Intensive Care Unit van de afdeling Neonatologie van het Sehos volledig bezet en worden, bij gebrek aan couveuses, zwangere vrouwen met een risico van een vroegtijdige geboorte uit voorzorg naar een ziekenhuis in Barranquilla, Colombia, gezonden. ,,Voor het ziekenhuis is dit de beste uitwijkmogelijkheid”, aldus Scheper. ,,Uitzending kost geld, maar een overcapaciteit aan couveuses aanhouden, om aan pieken in de zorgvraag te voldoen, kost ook geld.”

Voor het Hospital Nobo Otrobanda bestaat de wens om de IC-unit van neonatologie van acht naar twaalf couveuses uit te breiden. Dit betekent dat er nieuwe intensive care neonatologieverpleegkundigen bij moeten komen, en het is de vraag of daar geld voor is”, zegt Scheper, die zou willen dat hij deze vraag aan een marktmeester zou kunnen voorleggen.

,,Op medisch gebied kunnen we steeds meer, ook de technologie voor de zorg voor baby’s die met 25 tot 30 weken ter wereld komen is steeds meer geavanceerd, waardoor hun overlevingskansen toenemen. De behandeling is echter een ingewikkeld, intensief en lang proces, en de vraag daarbij is of het wenselijk is dat wij op Curaçao alles zelf willen doen, of dat wij hiervoor beter een samenwerking aangaan met klinieken die hierin gespecialiseerd zijn.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

  1. Inderdaad opmerker. Loop al sinds januari 2016 met terug kerende hernia, 1st afspraak neurologie 6 maanden, daarna 2x afspraak gehad die sted 2 maanden werd uitgesteld,mri afspraak 6 maanden, neuro chrurg 2 maanden wachttijd. Ben bijna 2 jaar verder, lig sinds juli grotendeels op bed door uitval benen. Sehos moet eerst zijn zaakjes zelf eens op orde maken

  2. Een speciale ‘marktmeester’ voor de gezondheidszorg wordt gesuggereerd als argument voor het controleren van immoreel gedrag zoals stelen of bedrog (vooral nu Huurman er is). Maar degenen die de taal van de (conservatieve) medische gemeenschap begrijpen, zullen begrijpen dat dit niets te maken heeft met het beperken van “abnormaal” gedrag. Waar het om gaat is dat de medische gemeenschap middels een speciale ‘marktmeester’ voor de gezondheidszorg (Casperson?), zelf de regels opgesteld en op deze wijze, mogelijke ‘aanwijzingen’ van de Inspectie ingebed worden. Op deze wijze wordt voorkomen dat precies waar de ‘marktmeester’ voor bedoeld is ongebreideld door kan gaan.

    Denk aan het op deze manier: als ik een arts/specialist wil aanklagen, heb ik een kans om in gelijk gesteld te worden. Als het door de ‘marktmeester’ voor mij onmogelijk wordt gemaakt om te klagen, kan ik nooit mijn gelijk halen, tenzij ik een (zeer kostbare) juridische weg bewandel.

  3. ‘De speciale marktregulator zou moeten toezien op de naleving van de spelregels van de vraaggerichte zorg en op de regulering van de prijzen.’

    Goed voornemen, maar weinig geloofwaardig zolang het (financieel) toezicht op het ziekenhuis nog in handen is van de megafraudeur van Girobank, Stephen Capella.

    De marktregulator moet verder geen tweede bureau Telecommunicatie worden, waar de directeur 50,000 gulden (!) per maand verdient en verder alleen maar elders mislukte en uitgekotste vriendjes van Suzy Romer en Alvin Daal worden aangesteld, zonder enige vorm van sollicitatieprocedure.

  4. Een “marktmeester” zal de kosten in de zorg nog meer opdrijven. Een nieuwe instantie met een directeur, onderdirecteuren en overig personeel die op jaarbasis millioenen gaat kosten. Wat zal het profiel moeten zijn van een dergelijke instelling? Welke kennis moeten zij hebben van zorg en de financiele aspecten daarvan? Zijn die er op Curaçao of moet dat weer uitbesteed worden aan mensen van buiten?
    Het Sehos zal eerst maar eens moeten zorgen dat er voldoende specialisten in huis zijn. De wachtkamers zitten overvol, de wachttijden lopen de pan uit en dat kost de gemeenschap aan arbeidstijdverlies meer dan de millioenen die dit plan gaan kosten. En, niet te vergeten de te late behandeling van patienten waardoor de bij hen bestaande klachten verergeren en daardoor meer kosten met zich mee zullen brengen.
    1e afspraak bij oogarts, orthopedie, neurologie? Na 3-4 maanden kunt u “gezien” worden!!
    Het getuigt tevens van afschuiving van de huidige problemen in het Sehos.
    Dat patienten op de 1e plaats moeten komen is duidelijk maar in de praktijk blijkt dit wel anders. Wachten, wachten en nog eens wachten.
    De organisatie van het Sehos en die van de specialisten dienen eerst eens bij zichtzelf te rade te gaan waar zij efficienter kunnen werken alvorens een instelling als “marktmeester” ingesteld wordt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties