33 C
Willemstad
• woensdag 17 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

AD | Mariniers in actie voor shoco

HomeMediaAD | Mariniers in actie voor shoco
Mariniers in actie voor shoco uil | Antilliaans Dagblad

Oranjestad – Op marinierskazerne Savaneta hebben specialisten van de 105e Genie Compagnie Waterbouw acht kunstmatige shoconesten geplaatst. Ze moeten dienen als onderkomen voor de shocopaartjes die op de kazerne wonen.

Op de kazerne wonen reeds geruime tijd drie shocopaartjes. Deze Arubaanse holenuiltjes hebben helaas op nogal ongelukkige plekken hun holen aangelegd. Over een jaar staat een project gepland precies op de plek waar op dit moment twee uilenholen liggen en het derde nest ligt onder een vergaan vissersbootje.

Nationaal Park Aruba en Aruba Birdlife Conservation (ABC) assisteerden de executive officer, majoor der mariniers Gijs Schoe, bij het ontwerpen van een ‘shoco conservation plan’ binnen de kazerne. De deskundigen bezochten de kazerne verschillende malen om de meest geschikte locaties voor de kunstmatige nesten te bepalen. De recentelijk aangetreden commandant, luitenant-kolonel Art van Beekhuizen gaf zijn goedkeuring aan het project, waarop de werkzaamheden konden beginnen.

Vier specialisten van de bijzondere genie stelden zich beschikbaar om de klus te klaren, te weten sergeant-majoor Ron en sergeant eerste klasse Toon, sergeant eerste klasse Richard en korporaal eerste klasse Thom. De acht nieuwe nesten werden in twee sessies aangelegd. De mariniers werden bijgestaan door Gian Nunes van Nationaal Park Aruba en David Johnson van The Global Owl Project.

Na aanleg van de nieuwe nesten werd een record gebroken. Binnen twintig minuten stond een van de shoco’s die onder het vissersbootje was gehuisvest al onderzoek te plegen bij een van de nieuwe nesten. Er is nog nooit eerder een waarneming gedaan waarbij zo snel een shoco op onderzoek uit ging bij een nieuw nest. Het paartje is inmiddels in hun nieuwe onderkomen getrokken.

De Arubaanse holenuil is een endemische ondersoort die in het Koninkrijk alleen op Aruba kan worden gevonden. Shoco’s krijgen het steeds moeilijker om geschikte nestplekken te vinden. De acht nieuwe nesten bieden een ruime keuze aan de shocopaartjes op de kazerne want er is ruimte voor uitbreiding van het aantal paartjes.

Geschat wordt dat er nog maar 150 paartjes Arubaanse holenuilen zijn. De Shoco Conservation-partners, Nationaal Park Aruba, The Global Owl Project en ABC zijn de mariniers zeer erkentelijk voor hun inzet om deze ernstig bedreigde uilensoort te helpen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties