25 C
Willemstad
• zaterdag 1 oktober 2022

Extra | Journaal 30 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, September 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

PBC | Ex-politieman Mariano vrijgesproken voor drugsroof van 600 kilo

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Voormalig politieambtenaar Mariens Mariano is vrijgesproken voor zijn hoofdrol in Rio Canario-drugsroof. De zaak met de naam Inex 2.0 draait om 600 kilo cocaïne...

Josimar | 1xBet – more than a betting operator

By Andy Brown and Steve Menary Russian-owned betting company 1XBet has been declared bankrupt and owes millions. Yet it still operates, using porn stars to attract punters, and...

Democracy now! | Wednesday, September 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | ‘Nederland moet terughoudend zijn in kritiek Caribisch asielbeleid’

De Nederlandse staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg bezoekt Curaçao en Aruba in verband met de opvang van asielzoekers en andere migranten. Dat meldt Caribisch Netwerk. Van...

AD | La Prensa rolt niet meer van de persen

Laatste editie La Prensa

Willemstad – Circa twee weken vóór haar 60-jarig bestaan, is de Papiamentstalige middagkrant La Prensa niet langer in staat om haar schulden te betalen.

De verwachting is dat de rechter vandaag officieel het faillissement van de krant uitspreekt.

Dat heeft aandeelhouder Margie Petit-Jonckheer, dochter van oprichter Chicho Jonckheer in gesprek met deze krant verklaard. ,,Ik ben aangeslagen door het nieuws van het faillissement. Het is een trieste dag voor ons allemaal. Ik betreur de sluiting ook om sentimentele redenen. Als kind ben ik met de krant opgegroeid. Nu de krant ophoudt te bestaan verliest Curaçao een krant met een rijke geschiedenis. Een krant ook die gemaakt werd door toegewijde mensen”, aldus Petit-Jonckheer.

La Prensa is volgens de aandeelhouder in de vijftiger jaren belangrijk geweest voor de politieke bewustwording van het volk. ,,De krant heeft een belangrijke rol gespeeld in het streven naar autonomie. Politici als Ronchi Isa, Efraim Jonckheer, Ciro Kroon van de DP, maar ook politici van andere partijen, hadden een platform in de krant. Mijn vader heeft als krantenman aan de wieg gestaan van andere Papiamentstalige kranten zoals de Bala, Èxtra, en de Ultimo Noticia.”

De krant is een tijd lang eerst in het Spaans verschenen. La Prensa begon in 1957 als Papiamentstalige krant. Het nieuws van het faillissement komt niet als een verrassing. Begin november verklaarde hoofdredacteur Mariano Heyden, de journalist die dit jaar met de prestigieuze Boeli van Leeuwenprijs werd gelauwerd, in en radio-interview dat de Papiamentstalige kranten La Prensa en Ultimo Notcia zware tijden meemaakten. Heyden sprak de vrees uit dat deze kranten misschien het einde van het jaar niet zouden halen.

Bij de krant werkten in totaal 13 mensen. De kwakkelende economie en het uitblijven van adverteerders heeft de krant uiteindelijk de das omgedaan, zo heeft Petit-Jonckheer uitgelegd.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

 1. @Ron, Op Curacao is 99 procent van de journalisten notulisten. Men notuleert precies wat iemand zegt en gaat niet na of dit klopt en durft geen kritische vragen te stellen. Verder doet men inderdaad vrijwel geen onderzoek. Vandaar dat er op Curacao veel op straat wordt gepraat waar je je waarheid kan vandaan halen.

 2. Er zijn teveel kranten op Curaca0, en door de opkomst van social media en news sites is er nog meer concurrentie.

  De papieren krant zal over enkele jaren in het museum belanden.

  Daarnaast doen de kranten te weinig aan onderzoeksjournalistiek.

  Onderzoek de snoepreizen van AlcaLM Walle eens.

  Hoe kan het dat we dit jaar in de rechtbank pas hoorden dat tiran Tromp bij een overheidsinstelling een jaarsalaris van 1.8 miljoen verdiende?

  Mest Bureau Post en Telecom eens journalistiek uit, waar waanzinnige salarissen betaald worden aan aan Suzy Romer en Alvin Daal gelieerde nietsnutten!

  Maar niets van dat alles, we lezen alleen over het 42,534e verkeersongeluk op de Santa Rosaweg.

 3. Misschien zijn er teveel kranten op Curaçao. En met enige vertraging volgt Curaçao de algemene trend in de wereld dat kranten elk jaar een lagere oplage hebben. Geen verrassing dat er af en toe kranten omvallen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -