Willemstad – Circa twee weken vóór haar 60-jarig bestaan, is de Papiamentstalige middagkrant La Prensa niet langer in staat om haar schulden te betalen.
De verwachting is dat de rechter vandaag officieel het faillissement van de krant uitspreekt.
Dat heeft aandeelhouder Margie Petit-Jonckheer, dochter van oprichter Chicho Jonckheer in gesprek met deze krant verklaard. ,,Ik ben aangeslagen door het nieuws van het faillissement. Het is een trieste dag voor ons allemaal. Ik betreur de sluiting ook om sentimentele redenen. Als kind ben ik met de krant opgegroeid. Nu de krant ophoudt te bestaan verliest Curaçao een krant met een rijke geschiedenis. Een krant ook die gemaakt werd door toegewijde mensen”, aldus Petit-Jonckheer.
La Prensa is volgens de aandeelhouder in de vijftiger jaren belangrijk geweest voor de politieke bewustwording van het volk. ,,De krant heeft een belangrijke rol gespeeld in het streven naar autonomie. Politici als Ronchi Isa, Efraim Jonckheer, Ciro Kroon van de DP, maar ook politici van andere partijen, hadden een platform in de krant. Mijn vader heeft als krantenman aan de wieg gestaan van andere Papiamentstalige kranten zoals de Bala, Èxtra, en de Ultimo Noticia.”
De krant is een tijd lang eerst in het Spaans verschenen. La Prensa begon in 1957 als Papiamentstalige krant. Het nieuws van het faillissement komt niet als een verrassing. Begin november verklaarde hoofdredacteur Mariano Heyden, de journalist die dit jaar met de prestigieuze Boeli van Leeuwenprijs werd gelauwerd, in en radio-interview dat de Papiamentstalige kranten La Prensa en Ultimo Notcia zware tijden meemaakten. Heyden sprak de vrees uit dat deze kranten misschien het einde van het jaar niet zouden halen.
Bij de krant werkten in totaal 13 mensen. De kwakkelende economie en het uitblijven van adverteerders heeft de krant uiteindelijk de das omgedaan, zo heeft Petit-Jonckheer uitgelegd.
Bron: Antilliaans Dagblad
@Ron, Op Curacao is 99 procent van de journalisten notulisten. Men notuleert precies wat iemand zegt en gaat niet na of dit klopt en durft geen kritische vragen te stellen. Verder doet men inderdaad vrijwel geen onderzoek. Vandaar dat er op Curacao veel op straat wordt gepraat waar je je waarheid kan vandaan halen.
Er zijn teveel kranten op Curaca0, en door de opkomst van social media en news sites is er nog meer concurrentie.
De papieren krant zal over enkele jaren in het museum belanden.
Daarnaast doen de kranten te weinig aan onderzoeksjournalistiek.
Onderzoek de snoepreizen van AlcaLM Walle eens.
Hoe kan het dat we dit jaar in de rechtbank pas hoorden dat tiran Tromp bij een overheidsinstelling een jaarsalaris van 1.8 miljoen verdiende?
Mest Bureau Post en Telecom eens journalistiek uit, waar waanzinnige salarissen betaald worden aan aan Suzy Romer en Alvin Daal gelieerde nietsnutten!
Maar niets van dat alles, we lezen alleen over het 42,534e verkeersongeluk op de Santa Rosaweg.
De krant van reforma opgeruimd staat netjes.
Veel kranten zijn politiek gealligeerd en krijgen zo geld.. nu zijn er geen verkiezingen..
Misschien zijn er teveel kranten op Curaçao. En met enige vertraging volgt Curaçao de algemene trend in de wereld dat kranten elk jaar een lagere oplage hebben. Geen verrassing dat er af en toe kranten omvallen.