26.4 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Kritiek op blokkeren proces Decembermoorden zwelt aan

HomeMediaAD | Kritiek op blokkeren proces Decembermoorden zwelt aan
In Suriname overheerst vooral boosheid bij de oppositie en bij nabestaanden van de slachtoffers.
In Suriname overheerst vooral boosheid bij de oppositie en bij nabestaanden van de slachtoffers.

Zowel in Suriname als in Nederland wordt bezorgd gereageerd op de poging van de Surinaamse president Desi Bouterse om de hervatting van het proces over de Decembermoorden te blokkeren. In Suriname overheerst vooral boosheid bij de oppositie en bij nabestaanden van de slachtoffers.
Bouterse beroept zich op artikel 148 van de Surinaamse grondwet, waarin staat dat de regering de mogelijkheid heeft om gerechtelijke vervolging te stoppen als de nationale veiligheid in het geding is.

Dat besluit is niet onomstreden. Nabestaanden van de slachtoffers van de Decembermoorden hebben al aangekondigd naar het IMF en andere internationale organisaties te stappen. ‘Ik hoop dat de mensen van het IMF nu in de gaten krijgen met wat voor persoon ze te maken hebben’, zei Romeo Hoost van het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname.

Daders berechten
Ook Nederland reageerde bezorgd op de ontwikkelingen in Suriname. ‘Nederland onderstreept opnieuw het urgente belang van de verplichting die Suriname heeft om schendingen van mensenrechten te onderzoeken en daders te berechten’, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

President Bouterse is zelf hoofdverdachte in de zaak over de moord op vijftien vooraanstaande Surinamers in december 1982. Het proces is vier jaar geschorst geweest nadat het Surinaamse parlement in 2012 de amnestiewet had aangenomen die de verdachten vrijuit laat gaan.

Race nog niet gelopen
De krijgsraad heeft genoeg belastend materiaal om zelf een straf vast te stellen. Voor mij is deze race nog niet gelopen.
Zegt Eddy Wijngaarde, broer van een van de slachtoffers
Eddy Wijngaarde, de broer van een van de vijftien Surinamers die in december 1982 zijn vermoord, meent dat de race nog niet is gelopen. Volgens hem kan de krijgsraad nog tot een straf overgaan. ‘De krijgsraad heeft genoeg belastend materiaal om zelf een straf vast te stellen. Daar is de Auditeur Militair niet voor nodig. Voor mij is deze race nog niet gelopen’, aldus een zelfverzekerde Wijngaarde.

Ook de oppositiepartijen in het parlement stellen dat de krijgsraad nog niet is uitgespeeld. Volgens Chan Santokhi, leider van de grootste oppositiepartij VHP, maakt het besluit van president en regering nu deel uit van het proces en kan de krijgsraad daar dus iets over zeggen.

Santokhi wees er ook op dat het Hof van Justitie in 2007 het bevel heeft gegeven de zaak in gang te zetten. Dat is volgens hem ook een reden waarom de krijgsraad nog niet buitenspel staat. De zitting van de krijgsraad staat gepland voor donderdagochtend.

In een verklaring benadrukken de partijen verder dat zij onder alle omstandigheden een onafhankelijk functionerende rechterlijke macht willen hebben, als pijler van de rechtstaat en de Trias Politica. Ze eisen van de regering dat deze er alles aan doet de principes van de rechtstaat, democratie en goed bestuur te waarborgen.

Bron: Algemeen Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

16 reacties

  1. @sander,

    Noem ze Ééntalig Papiaments (EP) dán dekt de vlag de lading.
    En… natuurlijk: de uitzondering bevestigt de regel.

  2. @bulibuli,

    je hebt gelijk het woord stom is niet goed gekozen.
    maar welk woord kan ik dan wel gebruiken om de doelgroep van de MFK te benoemen?
    ik denk trouwens niet dat de doelgroep van MFK de KKC leest…
    want dat zou ze echt een stuk wijzer maken.
    dat gebeurt helaas niet…

  3. Je hebt gelijk Brain S!!, maar dat neemt niet weg, dat er andere factoren zijn die een rol spelen met betrekking tot hun stemgedrag.

    Waarom denk dat je de arme bevolking op een corrupte man zoals Schotte blijven stemmen? Want hij is de enige die tijdens de verkiezing naar hun luistert (ik herhaal tijdens de verkiezing). Men kan de 100 gulden goed gebruiken.

    Nogmaals stem nooit op Schotte en ik zal never nooit op Schotte stemmen. Maar ik kan best wel begrijpen waarom sommige mensen wel op zullen hem stemmen.

  4. Slachtoffers.. De zgn slachtoffers kiezen zelf (vaak tegen beter weten in) voor juist hun die nooit naar hun omkijken en daardoor creeeren ze hun Eigen situatie!

  5. @Hans, natuurlijk wil ik je vertellen hoe ik ze noem : ).

    Als je naar het cijfers van de CBS kijkt (kijk naar de inkomensverschillen), dan kan je zien dat Curaçao drie sociale lagen heeft:
    1. onderklasse circa 50%;
    2. middenklasse circa 20%;
    3. bovenklasse circa 10.

    Er is een te grote verschil in macht en daarmee verbonden sociale privileges op Curaçao. Als je alleen maar naar de bovengenoemde lagen kijkt, dan snap je waarom demagogen zoals Schotte misbruik kunnen maken van de massa, de arme bevolking (volgens jullie de domme bevolking).

    Curaçao heeft te maken met complexe sociale problemen. Men heeft een cultuur van deprivatie en achterstand ontwikkeld. Die cultuur is dan ook niet de oorzaak van hun zwakke maatschappelijke positie, maar meer het gevolg daarvan.

    Als wij ooit een oprechte debat houden over de ongelijkheid op Curaçao, dan zal heel veel veranderen, maar die dag zal – door mensen zoals Schotte, Sander en jij – helaas nooit komen. Want jullie willen alleen maar vingers naar de andere wijzen, Schotte naar de “makambas” en jullie naar de “domme bevolking”.

    Jij noemt ze stom en dom. Ik noem ze slachtoffers. Ze zijn slachtoffers van een systeem die alleen tijdens de verkiezingen naar hun luistert (het systeem heeft nooit naar hun geluisterd, dus ook niet bij andere partijen, anders zouden zie niet in die armzalige omstandigheden moeten leven).

  6. @Hans
    BuliBuli moet dezelfde label aan kiezers die MFK stemmen geven als jij de kiezers in de VS geeft die, ondanks al het negatieve rondom de persoon, toch op Donald Trump stemmen.

  7. Ik denk inderdaad dat als Schotte (tot 3 jaar cel veroordeeld!) met zijn mede strafbladbezitters Constantia en Thode in september de grootste partij wordt, dat iets zegt over Curacaose bevolking.

    En dat is dat ze dom OF corrupt zijn of dom EN corrupt.

    Hoe wil Bulibuli het anders noemen?

  8. @Sander, ik ben geen MFK-aanhanger en ik zal dat nooit in mijn leven zijn!! Jij blijft de Curaçaose bevolking (Afro-Curaçaose) stom en dom noemen. Wat hoop je hiermee te bereiken? Jouw reacties helpen Schotte meer dan je denkt.

    Net zoals Schotte ben jij ook een populistische pyromaan. Jullie kweken alleen maar haat!!

    Ongelijkheid is groot op Curaçao. Als wij dat niet accepteren EN oplossen, dan blijven de arme bevolking op demagogen zoals Schotte stemmen.

  9. ja, als je een veroordeelde crimineel aan de macht helpt gaat het land failliet.
    Bouterse is een goed voorbeeld…
    maar op curacao zijn ze zo stom om voor 100 nafjes en veel verkiezingsbeloftes op criminelen te stemmen.
    de maffia gaat dit jaar weer regeren….

  10. Hetzelfe gebeurt met Curacao als Gerrit Schotte, Wilsoe, Monk, Dos Santos en Cooper aan het bewind komen. Curacao gaat helemaal naar de klote

  11. Deze dictator en veelvoudig moordenaar en gigantische zakkenvuller voor familie en vriendjes, lacht toch gewoon met een stalensmoel zijn eigen volk recht in het gezicht uit.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties