30 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Koeiman moet nu weg’

HomeMediaAD | 'Koeiman moet nu weg'

Nieuwe meerderheid dient motie van wantrouwen in tegen kabinet-Koeiman

Een aantal kopstukken van de nieuwe meerderheid steekt tijdens de Statenvergadering de koppen bij elkaar, met rechts substituut-griffier Peterson. FOTO JEU OLIMPIO

Willemstad – De nieuwe meerderheid van 11 in de Staten heeft gisteravond in een spoedvergadering via moties het vertrouwen opgezegd in het demissionaire kabinet-Koeiman, inclusief de Gevolmachtigde minister en haar waarnemer.

Tegen de twee PS-ministers Ruthmilda Larmonie-Cecilia en Jaime Córdoba zijn geen moties van wantrouwen aangenomen omdat zij in tegenstelling tot de andere ministers wél het vertrouwen genieten van de volksvertegenwoordiging.

De reden om het vertrouwen in het kabinet op te zeggen is dat het demissionaire kabinet-Koeiman gisteren aan de eerdergenoemde twee PS-ministers meedeelde dat zij ontslagen zijn op grond van de huidige politieke situatie. Zoals bekend is het kabinet-Koeiman afgelopen zondag gevallen nadat de PS-Statenleden Melvin Cijntje en Sherwin Leonora hun steun aan de regering introkken.

Volgens de demissionaire premier was de aanwezigheid van de twee PS-ministers niet goed voor de eenheid in de regering. Het landsbesluit is inmiddels door de gouverneur getekend, hetgeen het ontslag van de PS-ministers officieel maakt. Ondertussen heeft de gouverneur de meerderheid van elf uitgenodigd voor een gesprek dat vanmorgen om 9.00 uur moet plaatsvinden.

Gisteravond is ook een motie aangenomen voor de benoeming van een nieuwe Statenvoorzitter en een nieuwe vicevoorzitter. Bij de Statenvergadering die voor vrijdag gepland staat, zal de nieuwe meerderheid de huidige Statenvoorzitter en vicevoorzitter afzetten en vervolgens Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) als nieuwe Statenvoorzitter benoemen en Norberto Ribeiro van Kòrsou di Nos Tur als nieuwe vicevoorzitter.

De vergadering van gisteravond werd niet bijgewoond door Statenleden van de voormalige coalitie en Omayra Leeflang van Un Kòrsou Hustu. Pisas zat als oudste Statenlid de vergadering voor terwijl Chester Peterson, advocaat en tevens lid van de pressiegroep Kòrsou Fuerte i Outónomo als griffier fungeerde.

In de eerste spreekronde verklaarde Schotte dat de meerderheid met de moties een duidelijk signaal wil afgeven tegen verschillende ‘foute beslissingen’ van het demissionaire kabinet. Zo verwees hij onder andere naar het bedrag voor de bacheloropleiding.

De demissionaire premier had volgens Schotte juist de twee bewindslieden van PS de laan uitgestuurd die de oren en ogen van het kabinet moeten zijn. Schotte zei ook dat de vergadering bedoeld is als een signaal aan de gouverneur: ,,Zij is onschendbaar.” De MFK-leider benadrukte dat er een nieuwe meerderheid in de Staten is. ,,Niemand kan onze democratie lamleggen.”

‘Democratie is opgeschort’

Tijdens de vergadering van gisteravond die door de nieuwe meerderheid in de Staten werd belegd, verwoordde Statenlid Melvin ‘Mac’ Cijntje (PS) dat de gouverneur samenspant met het kabinet om de mond van de 11 Statenleden te snoeren.

,,De democratie is opgeschort”, aldus Cijntje. Amparo dos Santos van Kòrsou di Nos Tur bekritiseerde de afwezige Statenleden omdat zij niet op het werk waren verschenen.

,,Het maakt ons niet uit welke politieke kleur de mensen in het volk hebben, wij zijn er om voor iedereen op te komen”, aldus de leider. Meindert ‘Menki’ Rojer – eveneens van Kòrsou di Nos Tur – stelde net als Cijntje dat de gouverneur de democratische regels niet respecteert.

,,De gouverneur vertrapt naar believen de democratische regels. Zij beëdigde op 23 december een kabinet dat geen meerderheid in de Staten genoot.”

En het onafhankelijk Statenlid Eduard Braam haalde de voormalige premier Etienne Ys aan, die zei dat de Staten het laatste middel is dat moet worden ingezet.

Voor aanvang van de vergadering had de meerderheid een brief aan de gouverneur gestuurd. Daarin werd de gouverneur gevraagd om conform artikel 29 van de Staatsregeling met onmiddellijke ingang het ontslag te aanvaarden van de ministers die niet langer het vertrouwen van de Staten genieten.

De meerderheid verwijst hiermee naar de ministers Hensley Koeiman (MAN), Kenneth Gijsbertha (MAN), Zita Jesus-Leito (PAR), Eugene Rhuggenaath (PAR), Suzy Camelia-Römer (PNP) en Ornelio ‘Kid’ Martina (PNP). Ook kreeg de gouverneur het verzoek om Larmonie-Cecilia op te dragen de voorbereidingen te treffen om te komen tot een interim-kabinet dat wel voldoende steun in de Staten geniet.

In de brief werd nadrukkelijk gemeld dat een interim-kabinet dat niet de steun van de Staten heeft, onacceptabel is. De PS-ministers, te weten Jaime Córdoba van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn en Ruthmilda Larmonie-Cecilia van Bestuur, Planning en Dienstverlening zijn door het demissionaire kabinet ontslagen omdat hun aanwezigheid niet langer gewenst was.

Larmonie-Cecilia verklaarde gisteren in een reactie op het ontslag dat er hier geen wettelijke basis voor was. De bewindsvrouw zei dat ze vandaag gewoon naar de vergadering van de ministerraad zou gaan. Op dat moment was het niet bekend dat de gouverneur het landsbesluit had getekend voor het ontslag.

Bron: Antilliaans Dagblad

Zie ook:

AD | ‘Niet eerder vertoonde machtsstrijd’
AD | Braam wil verkiesbare plaats
AD commentaar | Copy paste-politics?

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. Mevrouw de Gouveneur hoeft niks recht te houden!, of heeft ze namens Gerrit de Raaf (krale-dief) en Douwe Boersema, valsheid in geschriften gepleegt, om vervroegde verkiezingen uit te schrijven?. Ben benieuwd hoe dit toneelstuk ” de Wisseling ” af loopt.

  2. Ja als het pistool van de maffia in je nek zit, dan maken deze zogenaamde integere mensen van mfk en dat stel zielige meelopers en rat advocaten rare sprongen. Mevrouw de Gouveneur hou aub u rug recht en stuur dit zooitje terug in de knuku waar ze thuis horen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties