26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Knops: Zelf ook offers brengen

HomeMediaAD | Knops: Zelf ook offers brengen
‘Steun Nederland als lening en niet onvoorwaardelijk’ | Antilliaans Dagblad

Willemstad /Den Haag – Nederland blijft zich inzetten voor de overige landen in het Koninkrijk, maar niet onvoorwaardelijk. ,,We laten de landen niet in de steek, maar dat is iets anders dan te zeggen ‘wij betalen al uw rekeningen’”, zo zei minister Raymond Knops (CDA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gisteren na de Rijksministerraad (RMR) tegen de pers.

Volgens de bewindsman kunnen de landen leningen krijgen, maar zullen ze zelf ook offers moeten brengen.

De Rijksministerraad zal de komende weken beslissen over de omvang van de acute liquiditeitssteun die aan Aruba, Curaçao en Sint Maarten zal worden verstrekt in de vorm van leningen. In ieder geval komt de RMR de komende twee weken, op 3 en 9 april, voorafgaand aan de reguliere bijeenkomst van de ministerraad, bijeen om de situatie in het Caribische deel van het Koninkrijk te bespreken, zo meldt The Daily Herald.

,,We zullen zien hoe we tegemoet kunnen komen aan de verzoeken om hulp van de landen en onder welke voorwaarden”, zei Knops. Hij lichtte toe dat de verzoeken van Aruba, Curaçao en Sint Maarten eerst door het College financieel toezicht (Cft) worden beoordeeld, waarna de Rijksministerraad de voorstellen behandelt.

De RMR heeft gisteren ingestemd met een afwijking van de begrotingsnorm zoals vermeld in de Rijkswet financieel toezicht (Rft) Curaçao en Sint Maarten en de Landsverordening Aruba financieel toezicht (LAft). De RMR heeft hierover besloten op advies van het Cft. De wetten op het financieel toezicht voor de drie landen staan onder uitzonderlijke omstandigheden een tijdelijke afwijking toe. Een soortgelijke vrijstelling werd voor Sint Maarten gemaakt na de verwoestende passage van orkaan Irma in september 2017, toen het onmogelijk bleek te zijn aan de evenwichtige begrotingsvereisten te voldoen.

Er wordt nu voor de Caribische landen onderscheid gemaakt tussen de korte en de middellange termijn. Op korte termijn hebben de landen behoefte aan acute liquiditeitssteun, die zal worden verstrekt met leningen, zo legde Knops gisteren uit. Op de middellange termijn zullen de landen een hervorming moeten doorvoeren, de uitgaven moeten verlagen en de inkomsten verhogen.

,,Er zullen offers moeten worden gebracht en de regeringen moeten strenger worden. Een hervorming over de hele linie is nodig om te voorkomen dat de landen in de volgende crisis opnieuw zo kwetsbaar worden, of dit nu veroorzaakt wordt door een meedogenloos virus zoals dit, of, in het geval van Sint Maarten, een grote orkaan.”

Alle landen binnen het Koninkrijk kampen met dezelfde crisis, veroorzaakt door het Covid-19-virus, zo benadrukte de bewindsman. ,,Maar het verschil is dat Nederland de afgelopen jaren zijn broekriem heeft aangehaald, drastische bezuinigingsmaatregelen heeft doorgevoerd en belastingen heeft verhoogd.

Ons uitgangspunt is dat we uiteraard bereid zijn om anderen te helpen, vooral in acute situaties, maar dat is niet onvoorwaardelijk, want het gaat om het geld van de Nederlandse belastingbetaler. In de afgelopen jaren hebben ook wij onze mensen gevraagd om offers te brengen. Ook wij moeten dit uit onze kapitaalpositie halen en onze staatsschuld zal hierdoor groeien.”

Minister Knops constateert dat het schuldquotum van de afzonderlijke Caribische landen hoog is. ,,Of je nu groot of klein bent, je moet ervoor zorgen dat je je schuldquotum onder controle houdt. Dat je solide overheidsfinanciën hebt. Deze dingen zijn vooral belangrijk als je een situatie als deze te lijf wilt gaan.”

Knops zei dat de noodzaak om alvast de nodige voorbereidingen te treffen om brede hervormingen door te voeren, reeds donderdag tijdens een videoconferentie is besproken met de premiers van Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

,,Diversificatie van de economie is iets waar de landen ook aan moeten werken. De eilanden zijn te veel afhankelijk van één sector, het toerisme, die inmiddels volledig is ingestort. Richt je niet alleen op toerisme. Diversifieer en zorg ervoor dat wanneer zoiets weer gebeurt, je krachtiger bent.”

Nederland zet zich in om hulp te bieden, niet alleen financieel, maar ook op terreinen als medische zorg en defensie, zo gaf Knops tot slot aan. ,,We zullen het hele plaatje bekijken van hoe we kunnen helpen. We laten de landen niet in de steek, maar dat is iets anders dan te zeggen dat we de komende maanden al uw rekeningen betalen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

10 reacties

  1. @knoek-koe: het idee van eerst zelf bloeden is onze “leiders” totaal onbekend. Het is een kwestie van zoveel mogelijk graaien: van politici, overheids directeuren, Rotary happy hour verslaafden, advocaten en accountants. De gemiddelde YDK baas blijkt uit anderen bevelen geven met de nodige intimidatie, zonder zelf een rolmodel te spelen door hard te werken, initiatief te nemen om dingen te verbeteren, en een duidelijke visie en beleid te ontwikkelen.

  2. IK mag het niet zeggen en denken, van mijn part zakt het eiland naar …..!. En hebben de YDK de het echt goed met het eiland voor hebben een kans om het weer op te bouwen zonder corrupte figuren, maar na bijna 20 jaar te wonen op curacrim denk ik niet dat dat gaat lukken, mocht het wel lukken dan ben ik de eerste zijn die er aan mee zal helpen.

  3. Het is tijd om de boel op te ruimen .
    We leven zeker wat de politiek betreft ver boven onze stand en overheids NV
    instanties .
    Dus met de botte bijl aan het werk .
    Waar gehakt wordt vallen er spanders .

  4. .@CR…..”Knops moet eerst eisen dat een aantal ydk “leiders” offers brengen voordat er van hulp gesproken kan worden”…..

    Precies dat!
    Dat moet de eis zijn.
    Eerst zelf bloeden voordat je een ander voor dezoveelste x moet bloeden.

    In Nederland hebben ze de balkenende norm, hier hebben we de Sluis -Lasten & Lasten en Geus norm.

    De ydk heeft 50 jaar moeten bloeden onder diverse regeringen.
    Altijd weer een aderlating vergende.
    Hoe harder ze riepen dat ze er voor jou zijn
    Hoe harder dat ze de boel oplichtten.

    Men is moe van politieke praatjes, die vullen alleen hun eigen diepe financiele gaatjes..

    Ik hoor Myrna Godett nog zeggen tegen een nederlandse journalist,op een vraag over het koninkrijk.

    …..”Deze eilaandje zijn van “we””…..

    Ik denk dat ze bedoelde te zeggen, als we onder elkaar ( ons met ons) de boel leeg roven is het ok….
    Zolang maar niet iemand van buiten het doet.

  5. De laatste tijd horen we mooie initiatieven van sporters die flinke bedragen doneren, voetballers, tennissers noem maar op.

    Alleen van onze sporters die miljoenen verdienen horen we niets. Het zou best kunnen dat ze iets hebben van laat die boeven daar eerst het goede voorbeeld geven.

  6. @ Kaat zegt:……..”Offers brengen?? De gokkende m rojer kdnt??? Hij is de eerste die op z’n achterste poten zal staan”…….

    Misschien zijn dat niet de meest voorbeeldigen, maar met hem vele anderen.

    Ook “keurige” parlementariers, of een, “beetje ” corrupte politici, of door corruptie en vriendjespolitiek geplaatsten….

    Zie álle staats NV directieleden.
    De zogenaamde 1 million dollar men and women.

    En ik moet de eerste minister, includief onze eerste minister, nog tegen komen die zegt: ik zie af van mijn exorbitante pensioenrechten die ik nu in 16 jaar, ipv 4 jaar opbouw.

    En ik moet de eerste parlementarier nog tegenkomen die zegt: betaal mij naar mijn prestatie én opleidingsniveau..
    Dat resulteert in een onmiddelijke afname van 85% van de parlementskosten…

    Géén een @Kaat, hoor ik dat nog zeggen. Dus wat dat betreft verschillen ze niets van elkaar.

  7. Die offers zullen niet door de regering van Curaçao worden genomen en doodleuk naar de inwoners worden doorgegeven. Knops moet eerst eisen dat een aantal ydk “leiders” offers brengen voordat er van hulp gesproken kan worden

  8. Juist.

    En wat mij betreft zijn die offers:
    – Alle miljoenensalarissen van directeuren van overheids NV’s met 80% korten.
    – Alle Tilly Pikeries (nietwerkende thuiszittende maar riant doorbetaalde ambtenaren) ontslaan.
    – Een stop op snoepreizen van ministers en statenleden en door hen aangestelde familieleden en vriendjes.
    – Verbod aan Alvin Daal om nog langer lMenkiRojeriaanse vriendjes bij Bureau Post te parkeren.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties