AD | Klokkenluider in WODC-affaire verbijsterd na aangifte Justitie

Raymond Boere | Algemeen Dagblad

Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus. © anp

Een van de klokkenluiders van het ministerie van Justitie en Veiligheid is woedend op minister Grapperhaus. De minister zei vorig jaar nog dat hij niet op zoek was naar mensen die vertrouwelijke informatie hadden gelekt waarmee de zogenoemde WODC-affaire aan het licht kwam, maar nu is er toch aangifte gedaan.

De klokkenluider voelt het strafrechtelijk onderzoek, dat het OM inmiddels uitvoert, als een dolksteek in de rug en dient daarom zelf een klacht in tegen de minister.

De affaire draait om een aantal hoge ambtenaren die druk zouden hebben uitgeoefend op het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) om conclusies anders te formuleren. Dat kwam eind 2017 naar buiten nadat ambtenaren vertrouwelijke informatie hadden gelekt. Het ministerie wil nu dat precies wordt uitgezocht wie dat heeft gedaan.

Lees meer Minister: Niet Dick Schoof, maar lagere ambtenaren zaten aan MH17-onderzoek

Niet meer veilig

Ferd Grapperhaus zei na de affaire nog dat hij niet op zoek was naar de mensen die hadden gelekt. ,,Ik kan u verzekeren dat er ook geen enkel onderzoek is gedaan naar wie dat verder zou zijn geweest. Dat is in ieder geval ook niet de cultuur die ik voorsta, dat wil ik hier hardop zeggen’’, zei Grapperhaus in januari vorig jaar in de Tweede Kamer.

Maar gisteren kwam hij daar op terug omdat medewerkers hadden geklaagd. Ze voelden zich niet veilig meer nadat stukken van hen waren gelekt. ,,En als werkgever trek ik mij dat aan’’, zegt de minister nu. De klokkenluider voelt die andere opstelling als een dolksteek in de rug. Niet de klokkenluiders zouden moeten worden vervolgd, maar de ambtenaren die probeerden conclusies te beïnvloeden, zo laat hij via zijn advocaat Michael Ruperti weten.

‘Ambtsdwang’

,,Grapperhaus laat nu zijn oren hangen naar zijn hoge ambtenaren. Klokkenluiders zijn daar de dupe van. Als hij de strafrechtelijke weg kiest, dan moet hij ook ambtenaren aanpakken die het WODC onder druk hebben gezet om foute conclusies richting de Kamer te presenteren.

Dat is ambtsdwang’’, zegt Ruperti, die niet bekend kan maken wie de klokkenluider is, omdat die door justitie wordt gezocht. Als Grapperhaus niet zelf aangifte doet tegen zijn hoge ambtenaren, dan overweegt de klokkenluider dat zelf te doen.

Bron: AD.nl

5 Reacties op “AD | Klokkenluider in WODC-affaire verbijsterd na aangifte Justitie

 1. Showroe di Emmastad

  Oops, fautje…. scoop was toch niet van van Buitenen…. die komt met vuurwerk in Enschede.
  Record straightened

 2. Showroe di Emmastad

  Vond altijd al dat die Grapperhaus leek op Mephisto…….. categorie “Extra Eng”.
  Nederland heeft idd een slechte reputatie hoog te houden in hoe het met klokkenluiders omgaat: geen hulp of ondersteuning, maar gerechtelijk stalken, tot de max dwarszitten en vervolgen, tot de bedelstaf brengen. Defensie, bouw, etc…..same difference!
  En @Ger, correct dat je GeenStijl als laag allooi scum betiteld. Euro-klokkenluider van Buitenen heeft de primeur van deze affaire, niet die “journalistieke” pubers van GeenStijl (tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend)

 3. John Bash

  Nederland is een meester in het in stand houden van klasse justitie.

 4. Joep Meloen

  @ Ger

  Lees je mee ?
  Ook deze hele affaire is door Geenstijl, de door benoemde riooljournalistiek, op de kaart gezet. Vanaf het begin tot het eind. Toch vreemd dat andere media het nu toch wel overnemen of niet ?

  Maar jij had liever gezien dat dit onder het tapijt bleef begrijp ik ?

 5. Nederland is onzettend goed in het recht praten wat krom is.Zo zijn ze niet corrupt maar hebben misverstanden. Ze zijn niet incompetent maar zeer waarschijnlijk op de verkeerde plek terecht gekomen. Ze zijn niet crimineel maar hebben de zaak niet zo goed ingeschat

  En ze hebben natuurlijk het recht om iedereen de les te lezen!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *