29 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Kaderregeling voor werktijdverkorting’

HomeMediaAD | ‘Kaderregeling voor werktijdverkorting’
Billy Jonckheer (KvK) | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Een ondernemer moet bij het substantieel wegvallen van de omzet eenzijdig kunnen beslissen tot werktijdverkorting. Dat moet worden vastgelegd in een kaderregeling. Een dergelijke constructie heeft de voorkeur van de Kamer van Koophandel (KvK) op Curaçao.

Met zo’n kaderregeling hebben ondernemers een alternatief voor een drastische maatregel als het ontslag van personeel. ,,Op het moment dat de omzet onderuit gaat, om welke reden dan ook, moeten er mogelijkheden zijn om de kosten navenant beheersbaar te maken”, zegt KvK-voorzitter Billy Jonckheer in antwoord op vragen van het Antilliaans Dagblad.

,,Niet alleen bij een pandemie zoals nu door de uitbraak van het coronavirus.”

Volgens Jonckheer rest een werkgever die de bedrijfsactiviteiten ziet afnemen door een nijpende marktsituatie nu weinig anders dan een beroep te doen op de ontslagregeling. Met een eenzijdig op te leggen werktijdverkorting kan niet alleen de onderneming, maar ook werk en inkomen van het personeel worden behouden.

De Kamer van Koophandel pleit voor een concept dat snel en efficiënt uitvoerbaar is. Jonckheer zegt dat een lang bureaucratisch proces weinig zinvol is omdat ‘de onderneming in de tussentijd kapotgaat’. Heel concreet zou, net zoals met de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), het verlies aan omzet als uitgangspunt moeten dienen. Bij een omzetverlies van minimaal 25 procent, kan dan eenzijdig 30 procent werktijdverkorting worden opgelegd en bij een afname van de omzet met minimaal 35 procent, geldt een werktijdverkorting van 40 procent. Jonckheer:

,,De werktijdverkorting mag niet leiden tot een salaris dat minder is dan 80 procent van het minimumloon.” Krabbelt het bedrijf weer op, dan vervalt de werktijdverkorting.

De kaderregeling zou ook moeten gelden voor de publieke sector. De overheid is volgens Jonckheer te veel gebonden aan ‘de starre’ Landsverordening materieel ambtenarenrecht (LMA). ,,Als het met de openbare financiën minder gaat dan moet ook de overheid als werkgever de nodige handvatten hebben om daarmee om te gaan.”

Met de voorkeur voor een eenzijdig opgelegde werktijdverkorting wijkt de Kamer van Koophandel af van het spoedadvies van de Sociaal-Economische Raad (SER) aan het kabinet-Rhuggenaath. De SER adviseerde op verzoek over het invoeren van een verplichte werktijdverkorting die leidt tot maximaal 30 procent loonvermindering.

De SER kan zich vinden in een tijdelijke vorm van werktijdverkorting, maar dan met instemming van beide partijen, dus op vrijwillige basis. Het adviesorgaan wijst er wel op dat om ontslagen te voorkomen ten gevolge van de coronacrisis, ondanks de NOW-regeling, ‘alle stakeholders een vorm van werktijdverkorting moeten overwegen’.

Bron: Antilliaans Dagblad

3 reacties

  1. @ Plasje, leuk verhaal , niet langer dan 5 jaar bij een werkgever gewerkt!, heb je zeker altijd de kantjes eraf gelopen en de zak gekregen ! Ik heb voor jou ook een leuk verhaal, ging van 13 jarige van school ( vriendje ging dood??) werkte bij mij mijn vader in de zaak en ging mee naar de auto markt in Utrecht. ben als 17 jarige als bakzeun op het schip de Arrestotteles een half jaar de west rond mogen varen, en heb toen de meisjes van plezier leren kennen, ik was zon mooie jonge net als jouw ?? denk ik in mocht altijd voor nada niks erop, maar gaf toch altijd mijn laatste geld wat ik in mijn zak had aan die zelfde meisjes, ik had een Kaptein die de naam had had als Willem de Zweiger en daar heb ik veel van geleerd. Plasje kom eens met een waar verhaald, juist in deze corona kut tijd.

  2. Dat een werkgever het 5 jaar lang met Beflapas kan uithouden verbaast mij zeer.

    Misschien is Philip Martis geinteresseerd in het roulatiesysteem van Beflapas. Per slot van rekening zit hij al bijna 30 jaar op zijn stoel.

    Zou zijn salaris van meer dan een miljoen er een heel klein beetje mee te maken kunnen hebben?

  3. Neem aan dat Jonkheer zelf uit het bedrijfsleven komt dus hij hoort zijn pappenheimers te kennen. Veel werkgevers zullen arbeidstijd verkorting misbruiken om de werknemers harder voor minder geld te laten werken.

    Zelf pleit ik voor een roulatiesysteem om de schaarse banen te verdelen, er is geen reden waarom ambtenaren een functie 20 á 25 jaar bezet houden, zelf heb ik nooit langer dan 5 jaar bij dezelfde werkgever gewerkt.

    Ook in deze Corona tijd ben ik moeiteloos vanaf 1 mei aan een andere uitdaging begonnen. De enige uitdaging die ik nu zie is wat met mijn geld te doen nu mijn favoriete uitgangsgelegenheid jaren dicht zal blijven.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties