31 C
Willemstad
• woensdag 29 november 2023

Extra | Journaal 27 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States

El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States PHILIPSBURG—Dante Ottley and Stevevanus Richardson, known as the El Capitan shooters, and as fugitives after...

NTR | Ambulans Deseo vervult laatste wensen: ‘Nog één keer op de pontjesbrug’

Eva Breukink Een laatste ritje over het eiland, nog een keer op de pontjesbrug staan of weer even thuis in je eigen bed liggen.   Dankzij stichting Ambulans Deseo...

PBC | Wapen uitgeleend aan moordenaar Boechi: 12 maanden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De rechtbank in Willemstad heeft de 45-jarige D. Gabriel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden wegens wapenbezit. Het betreffende wapen zou gebruikt zijn...

PBC | Lichte stijging kamerbezetting en hotelinkomsten op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De toeristische sector op Curaçao heeft in oktober 2023 een positieve trend laten zien met een lichte stijging in het aantal toeristen dat een...

PBC | HAL Holding verruilt Curaçao voor Rotterdam

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belegger HAL Holding is van plan zijn hoofdkantoor van Curaçao naar Rotterdam te verhuizen. De grootaandeelhouder van Coolblue en eigenaar van bedrijven als Boskalis,...
- Advertisement -spot_img

AD | Kabinet alsnog ten val

HomeNieuwsAD | Kabinet alsnog ten val
kabinet Whiteman ten val
Kabinet Whiteman alsnog ten val | Foto Jeu Olimpio

Willemstad – Premier Ben Whiteman (PS) heeft gistermiddag alsnog het ontslag ingediend van zijn kabinet. Gouverneur Lucille George-Wout liet daarna weten de partijen in de Staten te gaan consulteren over de ontstane politieke situatie.

Alle partijen zijn voorbereid op nieuwe verkiezingen, maar een formatiepoging voor een nieuw kabinet is niet uitgesloten.In de ochtend was Whiteman ook al bij de gouverneur geweest om haar op de hoogte te stellen van de gesprekken tussen de coalitie en oppositiepartij PAR in een poging om de bestaande coalitie te verbreden.

Op dat moment kreeg de premier nog tijd om tot een oplossing te komen voor de regeringscrisis. Die poging liep in de middag spaak door onenigheid tussen PS en PAR.

Pueblo Soberano was bereid met de PAR samen te werken en wilde dat in een korte brief aan de gouverneur meedelen. Het mislukken van de gesprekken wijt fractielid Jaime Córdoba aan de PAR:

,,Zij stelden te veel eisen en wilden een soort nieuw regeerakkoord”, zei hij tegen TeleCuraçao. ,,Er kwamen steeds nieuwe eisen bij. Maar wij gaan niet op de knieën, dus zijn de gesprekken afgebroken.”

PAR-woordvoerder Stephen Walroud bevestigt dat zijn partij een uitgebreide bereidwilligheidsverklaring op papier wilde hebben.

,,Wij zijn gevraagd om mee te doen. Dan willen we niet zomaar aanhaken met een briefje van anderhalve zin met twaalf handtekeningen. We willen gespecifieerd vastleggen wat onze rol wordt.”

De PAR vroeg de post Economische Ontwikkeling (nu van PAIS) en het onmiddellijke vertrek van Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels.

,,Dat was voor ons heel belangrijk. Maar steeds als we vroegen om haar onmiddellijke vertrek, probeerde PS dat op te rekken naar twee of drie maanden. Het punt werd steeds geparkeerd tot het einde van de gesprekken. Naar buiten toe zegt PS dat de bereidwilligheidsverklaring het breekpunt was. Mijn gevoel zegt dat het de Gevolmachtigde minister was.”

Premier Whiteman zei in een korte verklaring na het mislukken van de onderhandelingen dat het ‘zijn plicht’ was om het ontslag van zijn kabinet aan te bieden.

,,Volgens onze Staatsregeling moet dat als je geen meerderheid meer hebt in de Staten. En ik wil me aan de wet houden.”

De gouverneur krijgt daardoor alle ruimte om de opties te onderzoeken, aldus de nu demissionaire premier.

PAIS-leider Alex Rosaria, die terug moest komen van vakantie wegens de crisis, zei dat zijn partij als veroorzaker van de crisis bereid was in te leveren en het ministerie van Economische Ontwikkeling af te staan aan de PAR.

,,We wilden de trein in beweging houden. Nu dat is mislukt is de gouverneur aan zet.” Rosaria is voorstander van de vorming van een nieuw kabinet. ,,Maar ook op verkiezingen zijn we voorbereid.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

 1. kortom Fraudelien trekt weer aan het langste eind.
  zij heeft de totale bescherming van dit kabinet.
  Wat weet ze? is het de valse brief van Broertje, die zij zelf had gemaakt?
  Asjes, je gaat als nog ten onder!!!
  dit blijft niet geheim…

 2. Ik denk dat Helmin Wiels zich 3 x per dag in zijn graf omdraait, als hij weet hoe zijn criminele zus, zijn partij bij de ballen heeft.
  onbegrijpelijk dat de PS geen enkel spoortje moed heeft om haar aan de schandpaal te nagelen.

 3. Wat weten de PS-leden toch wat mevr Wiels weet en waarvoor ze bang zijn dat zij het naar buiten brengt ? Heeft het te maken met de moord op H Wiels ?

 4. Nu wordt er geklaagd dat de route informateur, formateur enz. voor een eventuele doorstart van Kabinet Whiteman veels te lang gaat duren. Het ligt aan de dames en heren zeld daar er ‘spelregels’ zijn en die dienen gerespecteerd te worden.
  Men probeert nu elkaar de “zwarte piet” (no pun intended) toe te schuiven, maar het lijkt mij dat PS het meeste garen spint doordat zij zo madam gev. Minister uit de wind houden (zodat zij de beerput niet opentrekt) en tijd hebben om “snel” een politiek leider te benoemen in de opmaat naar verkiezingen. Godett, Asjes en Roslia staan al watertandend toe te kijken.

 5. ‘PAIS-leider Alex Rosaria, die terug moest komen van vakantie ‘.

  Heeft coward of the country Alexandra Rosaria de afgelopen jaren iets anders gedaan dan vakantie vieren?

  Partijgenoot Palm zag de regeerperiode van dit cabinet zelfs als een eeuwigdurende snoepreis en heeft ons vele tonnen gekost aan vliegtickets, hotels en daggelden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties