28 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Jamaloodin: Wat doe ik hier?

HomeMediaAD | Jamaloodin: Wat doe ik hier?
‘Ik kan niet bekennen wat ik niet heb gedaan’ |  Ex minister van Justitie en voormalig Interpol hoofd mr. Rutsel Martha maakt samen met advocaat Eldon Peppie Sulvaran onderdeel uit van het verdedigingsteam van de verdachte ex-minister van Financiën

Willemstad – ,,Edelachtbare, ik heb het dossier tien keer doorgelezen; van voor naar achteren en van boven naar beneden. Ik begrijp niet waarom ik hier zit. Wat doe ik hier?”

Dat waren de woorden van George Jamaloodin – die wordt gezien als de hoofdverdachte in het onderzoek Maximus – toen de belastende verklaringen hem gisteren even te veel werden. Sinds gisteren wordt de zaak drie dagen lang inhoudelijk behandeld.

De zaak Maximus richt zich op de opdrachtgever van de moord op PS-politicus Helmin Wiels. De moordenaar, Elvis Kuwas, zit al enige tijd achter slot en grendel, maar nog altijd is het onderzoek naar de intellectuele daders niet afgerond.

Na een lange periode in hechtenis te hebben gezeten – eerst in Venezuela en vervolgens op Bonaire – verscheen Jamaloodin gisteren voor het eerst in deze zaak in het beklaagdenbankje. Volgens het Openbaar Ministerie is hij de persoon geweest die de opdracht tot de moord op Wiels heeft gegeven.

Maar, zo zegt Jamaloodin – die als minister van Financiën namens MFK van 2010 tot 2012 in dezelfde regering als de partij Pueblo Soberano van Wiels heeft gezeten: ,,Wat heeft Wiels me gedaan? Waarom zou ik hem iets willen aandoen? Wiels kwam bij ons thuis. Ik beschouw de broer van Wiels, Aubert, nog steeds als een vriend.”

Onderzoek berust op ‘losse flodders’

Het onderzoek van het Openbaar Ministerie berust volgens Jamaloodin – en zoals zijn verdedigingsteam eerder al meerdere keren heeft aangehaald – volledig op losse flodders. ,,De zaak tegen mij is een verzameling roddels, gekochte en verzonnen verklaringen en tegenstrijdigheden. Rip (verwijzend naar officier van justitie Gert Rip, red) heeft te veel films gezien. Ik noem hem een regisseur. Hij maakt hier een film van. Hij probeert dingen aan elkaar te knopen, die niets met elkaar te maken hebben.”

De rechter las gisteren verschillende verklaringen aan de oud-minister van Financiën voor en gaf hem de ruimte te reageren; iets waar Jamaloodin gretig gebruik van maakte.

,,Ik wil op alles antwoorden edelachtbare. Ik geef lange antwoorden want ik zit vol. Ik zit vol én ik zit in detentie. Nu is mijn kans om gehoord te worden. Ik leer mijn kinderen verantwoordelijkheid te nemen. Wat ik fout heb gedaan, is fout, maar ik kan niet iets bekennen wat ik niet heb gedaan”, aldus Jamaloodin.

Het onderzoek tegen Jamaloodin berust voor een deel op sms-verkeer dat tussen de oudminister van Financiën en Burney ‘Nini’ Fonseca (die wordt gezien als de schakel tussen de moordenaar en de opdrachtgevers) heeft plaatsgevonden; smsverkeer dat op 4 mei 2013, een dag voor de moord op Wiels, plotseling stilvalt.

De rechter stond hier gisteren ook bij stil en gaf Jamaloodin de kans hierop in te gaan. Een verklaring voor het plotseling stilvallen van de sms’en tussen hem en Fonseca had Jamaloodin niet, maar wel wees hij erop dat het initiatief steeds van Fonseca kwam. Dit werd na het rapport over de smsgeschiedenis van Jamaloodin te hebben bekeken, op twee smsmomenten na, door de rechter beaamd.

Ook gaf Jamaloodin aan dat het Openbaar Ministerie selectief is geweest in de sms’en die aan het dossier zijn toegevoegd. ,,Ze hebben bijna drie jaar aan historische telefoongegevens van mij. Maar slechts een deel daarvan – het deel dat past in het verhaaltje van het Openbaar Ministerie – wordt door het Openbaar Ministerie besproken.”

En specifiek tegen de rechter: ,,U moet niet blindelings achter het Openbaar Ministerie en het RST aan gaan. U heeft veel meer ervaring dan ik in strafzaken; volg het bewijs.”

Jamaloodin vlak bij plaats delict

Eén van de verklaringen die gisteren tijdens de rechtszaak van George Jamaloodin werden besproken, is die van een getuige die heeft aangegeven Jamaloodin na de moord op Helmin Wiels bij de plaats delict (Marie Pampoen) te hebben gezien.

Jamaloodin had hier eerder steeds ontkennend op gereageerd, maar liet gisteren weten op 5 mei 2013 wel in de omgeving en vlak bij de plaats waar Wiels was doodgeschoten, te zijn geweest. Want, zo meent Jamaloodin: ,,Wat doet het ertoe of ik er was of niet. Er waren honderden mensen.”

Op die bewuste dag in mei 2013 was Jamaloodin naar eigen zeggen met zijn dochter en een vriendin van de dochter een film gaan kijken bij The Movies in Scharloo. Na afloop wilden ze bij restaurant Augusto bij het Lions Dive gaan eten, maar onderweg daarheen stuitte het gezelschap bij Marie Pampoen op een file.

,,Ik zag twee ambulances staan en zei tegen mijn dochter dat iemand waarschijnlijk was verdronken. Net voorbij de plaats delict zag ik de auto van Amerigo Thodé (voormalig Statenlid en lid van MFK, red.) staan en ik parkeerde naast hem. Er kwam toen een derde ambulance aanrijden. Ik stapte uit, maar wilde mijn dochter en haar vriendin niet alleen laten en besloot na tien stappen om terug te gaan. In plaats van naar Augusto, besloten we toen naar mijn moeders huis te gaan”, zo vertelt Jamaloodin.

Ook bij het feit dat Jamaloodin na de moord op Wiels ene Macaya had opgebeld om naar de moord te informeren, werden door de rechter vraagtekens geplaatst. Macaya was op het moment van de moord ook op Marie Pampoen en was een van de eersten die bij het slachtoffer waren.

,,U wilde van meneer Macaya weten of de heer Wiels nog leefde toen hij bij hem kwam en of de heer Wiels nog iets heeft gezegd. Vindt u dat normaal?” Doodnormaal, zo antwoordde Jamaloodin. Iedereen had het namelijk over de zaak, iedereen wilde de details weten en ook hij was nieuwsgierig, zo verklaart de voormalig minister van Financiën zijn telefoongesprek met Macaya. ,,Ik heb toen ook Umpi Welvaart van Vigilante gesproken over de zaak.”

Belastende verklaringen van het voormalig hoofd van de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC), Edsel Gumbs, werden eveneens door Jamaloodin van tafel geveegd. ,,Gumbs heeft de verklaringen die hij heeft afgelegd niet eens willen ondertekenen. En zo iemand moeten we geloven?”

Gumbs had eerder verklaard dat hij van een informant – een lid van de bende No Limit Soldiers – had begrepen dat die Jamaloodin op een avond bij zijn woning aan de Heelsumstraat zou hebben gezien en dat er voor de woning een auto met geblindeerde achterruiten was, met daarin een van de overvallers van een overval op een juwelier. Volgens de informant wilde de overvaller de buit van de overval aan Jamaloodin verkopen, maar had laatstgenoemde aangegeven geen interesse te hebben. Wel zou Jamaloodin toen hebben gevraagd of de overvaller iemand ‘koud’ kon maken voor hem en zou hij hebben gezegd dat het om Wiels ging. Volgens de informant van Gumbs zat wijlen Luigi ‘Pretu’ Florentina achter in de auto bij de overvaller, maar kon Jamaloodin hem niet zien vanwege de geblindeerde autoruiten. De informant kon hem echter wel zien omdat hij dicht bij de autoruit zou hebben gekeken.

,,Ik stond zogenaamd bij de auto en kon niet naar binnen kijken, maar deze informant die verder stond, kon wel door de geblindeerde ramen kijken en zien dat Pretu daar zat? Heel vreemd”, aldus Jamaloodin gisteren in een reactie. ,,En bovendien, edelachtbare. Het was ’s avonds. Ik was niet met een vrouw en dan ga ik mijn tijd doorbrengen met mannen? Ik hou niet van mannen. Edelachtbare, ik ben geen homo hoor.”

Volgens de informant van Gumbs zou de overvaller geen interesse hebben gehad in het baantje dat Jamaloodin had aangeboden, maar zouden Pretu en Fonseca diezelfde nacht zijn teruggekomen, waarbij Fonseca Jamaloodin zou hebben aangesproken met ‘ma tende ku bo tin un trabou mi a bin tum’é’ (Ik heb begrepen dat je werk hebt, ik ben het komen aannemen).

Bron: Antilliaans Dagblad

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties