31 C
Willemstad
• vrijdag 12 augustus 2022

Laatste reacties

AD | Inselair: ‘Venezuela moet zwichten’

henry-van-der-kwast-inselair-lucille-wout-george-rhuggenaath-jeu-olimpio
Henry Van der Kwast (Inselair): ‘Venezuela moet zwichten’ | Jeu Olimpio

Willemstad – Voormalig directeur van Maduro Holding nv, thans voorzitter van het bestuur, Henry van der Kwast, roept Curaçao en Nederland op een economische blokkade tegen Venezuela in te stellen als dwangmaatregel voor de betaling van de openstaande schuld van 100 miljoen dollar aan Insel Air.

,,Venezuela ging begin vorige eeuw voor een blokkade op de knieën, dit machtsmiddel kunnen we nu ook gebruiken.”

Van der Kwast deed zijn oproep gisteravond tijdens de viering van het 180-jarig bestaan van Maduro Holding nv, van oudsher bekend als S.E.L. Maduro & Sons, de onderneming van zijn overgrootvader. Voor de feestelijke bijeenkomst waren 180 gasten uitgenodigd; behalve personeel waren er tal van ministers en andere landsvertegenwoordigers en magistraten aanwezig.

In zijn toespraak wees Van der Kwast erop, dat er sinds 1993 een luchtvaartverdrag bestaat tussen Venezuela en het Koninkrijk der Nederlanden. Hij haalde artikel 10 van dit verdrag aan, waarin staat dat de ondertekenaars schulden binnen dertig dagen na dato moeten voldoen. Hij verwees ook naar artikel 15, dat bepaalt dat landen bij overschrijding van de betalingstermijn de weg van de diplomatie dienen te kiezen om tot een oplossing te komen.

,,Waarom heeft Curaçao dit niet gedaan?”, vroeg Van der Kwast. ,,Ondanks de talloze verzoeken van Insel Air?”

Van der Kwast roept de Nederlandse regering en haar diplomaten op om in actie te komen. Er moet volgens de bestuurder van Maduro & Sons een blokkade van Venezuela komen, om betaling af te dwingen, net zoals dat ruim een eeuw geleden met succes is gedaan.

,,Laten wij, Curaçao, onze landsgrenzen sluiten voor Venezolaanse export, en Venezuela zo dwingen hun schuld te voldoen.”

Van der Kwast haalde de blokkade van Venezuela in 1902 aan om een parallel te trekken met de situatie vandaag de dag.

,,De geschiedenis herhaalt zich”,

aldus de nazaat van Salomon Elias Levy Maduro, ‘Shon Monchi’, die terugblikte naar 1902 toen Duitsland, Engeland en Italië besloten tot een blokkade van Venezuela om het land te dwingen openstaande vorderingen te voldoen. Vandaag kunnen we stellen dat de geschiedenis zich heeft herhaald, concludeert Van der Kwast.

,,Venezuela is opnieuw tal van buitenlandse machten een kapitaal schuldig. En weer heeft dit een forse impact op Curaçao, en op onze verbinding en relatie met Venezuela. Insel Air heeft nog ruim 100 miljoen dollar tegoed en doet er alles aan om haar business te verplaatsen naar elders in de regio.”

Curaçao kan intussen veel meer doen om de noodlijdende luchtvaartmaatschappij te helpen, meent Van der Kwast. ,,Wat heeft het voor nut om een verdrag te ondertekenen als het niet wordt doorgevoerd?”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

7 reacties

 1. Het moet niet gekker worden. Straks gaan de ambtenaren van Isle Air ook nog eisen dat er een ‘extra’ belasting geheven moet worden.

 2. Van der Kwast is een ouwe snoeper, net als zijn drinking buddy Eric Garcia.

  Zielig hoor, deze twee oudjes die zich op bejaarde leeftijd in de Heeren als payasos gedragen en het zelf niet in de gaten hebben hoe ze uitgelachen worden.

 3. Wanneer Curacao nu eens gewoon geen belastinggeld meer geeft aan bedrijven die er zelf een puinhoop van maken dan ging het ook een stuk beter met het eiland.
  INSEL heeft zelf besloten, tegen beter weten in, om te blijven vliegen op Venezuela. Daarmee heeft men de ellende over zichzelf afgeroepen.
  Zoiets noem je mismanagement en daar ga je geen blokkade voor instellen. Bovendien, wat valt er te blokkeren ? Het land is al failliet, een blokkade zal weinig effect hebben. Het enige effect is dat Venezuela om zich heen zal gaan slaan en daar zit niemand op te wachten.

 4. Bert weet het alweer beter. Volgens mij ben jij zelf een grote drinker anders kan jij niet weten wie er allemaal naar de Heeren en de tropen etc gaan. Mensen begluren dat is de hobby van makamba pretu Bert.

 5. Als heer van der Kwast nu eens wat hij iedere avond in de Heeren verzuipt in Insel Air had gestoken, was overheidssteun van ons belastinggeld niet nodig geweest.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...