26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Insel Air in acute overlevingsnood’

HomeMediaAD | ‘Insel Air in acute overlevingsnood’
Betaling van de dwangsom door interCaribbean zou Insel weer ‘een maand lucht geven’ om alsnog homologatie van het akkoord te kunnen bewerkstelligen.

Willemstad – ,,Insel verkeert in acute overlevingsnood”, verklaart de bewindvoerder van de surseance van betaling verleende Curaçaose luchtvaartmaatschappij, Rogier van den Heuvel.

,,Er moeten salarissen worden betaald en er moet een reparatie gefinancierd worden. En er is vervanging van het Fokkertoestel nodig dat zo vaak uitvalt dat passagiers Insel liever vermijden. De huidige onzekerheid die interCaribbean veroorzaakt gaat ook rechtstreeks ten koste van het aantal boekingen.”

Het doel van de dwangsom was interCaribbean (iC) ertoe te bewegen voldoende zekerheid te stellen. Het nadeel van een eenmalige dwangsom die zo gematigd is (500.000 dollar), betoogde Van den Heuvel gisteren, is dat de prikkel tot nakoming enigszins beperkt is en verder is uitgewerkt bij niet-nakoming.

,,Dat is de situatie waar we nu mee te maken hebben.”

Betaling van de dwangsom zou Insel ten minste weer ‘een maand lucht geven’ om in hoger beroep alsnog homologatie van het akkoord te kunnen bewerkstelligen. ,,Met interCaribbean, maar desnoods ook met anderen met wie gesproken wordt en die mogelijk wél willen.”

iC heeft hier te lande, op Sint Maarten of Curaçao, voor zover bekend geen assets waarop verhaal mogelijk is. Insel kan wel bankbeslag leggen, maar dat zal vermoedelijk geheel geen doel treffen. De enige asset die er dus is, is de brandstof die zij binnenbrengt.

,,Als we interCaribbean mogen geloven, dan heeft die brandstof ook nog buitengewoon weinig waarde. Als Insel het moet hebben van het aanbod van interCaribbean, en aangenomen dat zij dat aanbod telkens zou herhalen, moet Insel zo’n vijf maanden lang iedere dag drie vliegtuigen beslaan voordat de dwangsom is geïncasseerd – en vijftien maanden lang één vliegtuig per dag.”

Nog daargelaten dat Insel Air daar de tijd niet voor heeft, is dat ook nog eens onmogelijk, omdat interCaribbean alle vluchten naar Sint Maarten heeft geannuleerd. Tijd en geld voor een procedure in de Turks en Caicoseilanden, waar iC is gevestigd, is er niet. Een verdrag dat Insel in staat stelt daar meteen ten uitvoer te leggen, is er niet.

‘Voorschot van 5 mln dollar’

De bewindvoerder vraagt het gerecht interCaribbean te veroordelen tot:

1. het tijdig, voor mondelinge behandeling van het hoger beroep tegen de weigering van de homologatie, stellen van onvoorwaardelijke en voor homologatie genoegzame zekerheid voor nakoming van het akkoord;

2. het binnen twee dagen na vonnis onvoorwaardelijk overnemen van de aandelen in Insel Air-materieel conform de overgelegde SPA (Shares Purchase Agreement) en deed of transfer;

3. het binnen twee dagen na vonnis ter beschikking stellen en gesteld houden van toestellen met bemanning (dat laatste voor zover Insel Air zelf niet beschikt over voldoende gekwalificeerd personeel), opdat Insel Air tenminste over 50 stoelen kan beschikken;

4. het binnen twee dagen na vonnis verstrekken van een voorschot van 5 miljoen dollar;

5. Aan de veroordeling voor zover rechtens mogelijk een dwangsom van 50 miljoen dollar ineens te verbinden, en van 1 miljoen dollar voor iedere vertragingsdag.

Bron: Antilliaans Dagblad

6 reacties

  1. Deze halve gare wil nu dat het gerecht Inter Caribbean veroordeelt tot het betalen van 50 miljoen ??????? En 5 miljoen binnen 2 dagen ?
    En dat terwijl de hele principe overeenkomst praat over 11 of 12 miljoen ?

    Wanneer geeft de rechter deze Rogier een ontzettende rotschop onder zijn kont ? Opgerot en wegwezen.
    Deze charlatan ziet InterCaribbean als een soort van gratis geld pot, trekt het liefst dat bedrijf leeg en laat het dan failliet achter. Wat een malloot !
    Denkt hij nu echt dat InterCaribbean ook nog maar iets te maken wil hebben met Insel of alle idioten die daar werken ?

  2. Trek nom de ju de stekker er een keer uit. Te gek voor woirden dat dit aanmodderen maar blijft. Moet K Frielink en de rest niet een flinke trap ervoor en na hebben, genoeg is toch genoeg d8 ik. Het geld vd burger is inmiddels verbrast dus stoppen nu!!

  3. Karetlje Kareltje Frielink toch.

    Wat heb je er als commissaris een puinhoop van gemaakt bij Insel.

    Dat je desondanks nog lessen corporate governance durft te geven zou lachwekkend zijn als het niet zo schandalig was.

    En Miguel Goede moet zich schamen dat hij Kareltje ‘Ich habe es nicht gewusst’ voor die lessen inhuurt. Het is als Gerrit Schotte in een integriteitscommissie plaatsen.

    Als ik een cursus corporate governance moest volgen en ik zag Kareltje Frielink voor de klas staan dan liep ik meteen het lokaal uit.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties