30 C
Willemstad
• vrijdag 22 oktober 2021 12:15

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Informanten op Curaçao gehoord

Grootschalig onderzoek naar hubfunctie Venezuela in
wereldwijd drugstransport

Ook dit weekend heeft de politie weer acties uitgevoerd in het kader van de anticriminaliteitscampagne ‘Ta Basta Awor’. In de nacht van vrijdag op zaterdag is een 29-jarige man aangehouden in de wijk Nieuw Nederland met 43 pakjes cocaïne in zijn bezit. Even verderop wordt later een 54-jarige man aangehouden met 2 pakjes cocaïne. Later is er ook nog een man in Dein gearresteerd voor het overtreden van de Opiumwet.
Grootschalig onderzoek naar hubfunctie Venezuela in wereldwijd drugstransport

Willemstad – De Verenigde Staten zijn bezig met een grootschalig onderzoek naar hoge Venezolaanse functionarissen, onder wie parlementsvoorzitter Diosdado Cabello.

Hij zou aan het hoofd staan van een drugskartel dat Venezuela als hubfunctie gebruikt voor wereldwijd drugstransport. Informanten worden onder meer op Curaçao gehoord, zo meldt The Wall Street Journal.

- Advertentie -

Tientallen hoge functionarissen zouden betrokken zijn bij deze drugshandel. Een unit van de Drug Enforcement Administration (DEA) in Washington en het federaal parket in New York en Miami bouwen dossiers op aan bewijs.

De onderzoeken komen voort uit een explosieve toename van drugsverkeer in Venezuela. Onder druk van Colombia, waar de autoriteiten op een agressieve manier de strijd aangaan tegen de drugsoorlog, zijn veel drugshandelaren naar buurland Venezuela vertrokken. Daar troffen ze een gewillige regering en leger, zo schrijft de Amerikaanse krant, die drugssmokkel via het land wilde toestaan.

In Venezuela wordt geen coca verbouwd, noch wordt er cocaïne gefabriceerd. Toch schatten de Verenigde Staten (VS) dat er in 2013 zo’n 131 ton cocaïne – dat gelijkstaat aan de helft van de cocaïnesmokkel van Colombia – door Venezuela is vervoerd.

Dat zijn de laatste cijfers die beschikbaar zijn, maar de laatste twee jaar ging het drastisch slechter met de economie van Venezuela. Door die economische crisis is het voor de VS gemakkelijker geworden om informanten te rekruteren.

- Advertisement -

Ook drugssmokkelaars uit Colombia en Venezuela melden zich nu bij de Amerikaanse autoriteiten om informatie te delen in ruil voor een lichte straf en verblijf in de Verenigde Staten.

Ook wordt er gesproken met Venezolanen die verbannen zijn. Deze gesprekken vinden onder meer plaats op Curaçao, in Panama en Bogota, aldus een voormalig rechercheur van de geheime dienst die samenwerkt met Amerika.

De krant schrijft ten slotte dat Amerika bijna voormalig hoofd van de militaire inlichtingendienst van Venezuela, Hugo Carvajal, te pakken had, totdat Nederland besloot dat Carvajal diplomatiek onschendbaar was en vrijgelaten moest worden op Aruba.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DolfijnFM | Nederland en de eilanden moeten zich meer inspannen voor klimaatverandering

Er is een gebrek aan aandacht voor klimaatverandering op de eilanden in Caribisch Nederland en in Nederland zelf. Dat stelt de Dutch Caribbean Nature Alliance, DCNA. Die...

DolfijnFM | Voormalig Arubaanse minister Paul Croes in cassatie

Voormalig minister Paul Croes gaat in cassatie bij de Hoge Raad. Hij kan zich niet vinden in de manier waarop de rechtbank heeft geoordeeld over zijn ambtelijke...

DolfijnFM | 275 foto’s toegevoegd aan Banko di Palabra

Banko di Palabra, de Papiamentse woordenbank op Internet heeft er 275 foto’s bij. 200 foto’s van planten en dieren en 100 van muziekinstrumenten. Alle foto’s zijn op Curaçao...

DolfijnFM | Salarissen in de geestelijke gezondheidszorg waarschijnlijk later uitbetaald

Personeel van de Caprileskliniek krijgt deze maand zijn salaris waarschijnlijk later dan normaal. GGz, de stichting in de Geestelijke Gezondheidszorg heeft belastingschulden. De Belastingdienst heeft nu beslag gelegd...

FD | Europees Parlement kapittelt Hoekstra om brievenbusfirma

Gaby de Groot Johan Leupen | Financieel Dagblad Het Europees Parlement heeft donderdag opgeroepen tot grondig onderzoek naar misstanden die zijn genoemd in de publicaties rond de Pandora...

ParadiseFM | Erven Maal willen Oostpunt eindelijk ontwikkelen

De familie Maal, eigenaar van Oostpunt, hebben grote plannen met het oostelijk deel van het eiland. Zo schrijft het Antilliaans Dagblad. De familie zit in een rechtszaak...
- Advertentie -