AD | Huisarrest Eric Garcia verlengd

Wu en Silver ouden volgens Garcia degenen zijn geweest die met de uit het faillissement van Banco Maracaibo verduisterde gelden, aandelen hebben gekocht in de Girobank en zijn dus ook strafbaar. | Jeu Olimpio

Van een onzer verslaggeefsters Willemstad – Eric Garcia hoeft voorlopig niet terug te keren naar gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) om zijn straf uit te zitten. Het Hof besloot gisteren zijn huisarrest te verlengen.

Tegelijkertijd is de inhoudelijke behandeling van de zaak ‘Astro’ – waarvoor Garcia in eerste aanleg reeds is veroordeeld voor de verduistering van gelden bij het faillissement van Banco Maracaibo – in hoger beroep aangehouden.

De verdediging van Garcia, Ornelio ‘Kid’ Martina, gaf aan twee getuigen te willen horen, namelijk de voormalige compagnons van Garcia; David Wu en Martin Silver. Wu en Silver werden eerst als verdachten aangemerkt, maar Martina wil ze nu in hoger beroep als getuigen horen. Dit is volgens de raadsman belangrijk omdat ze als getuigen geen beroep kunnen doen op het verschoningsrecht, zoals in eerste aanleg.

Het verschoningsrecht is het recht van een getuige om te weigeren antwoord te geven op vragen die door een rechter worden gesteld. Garcia heeft als curator betrokken bij het faillissement van Banco Maracaibo het geld dat hij moest beheren, overgemaakt naar verschillende buitenlandse bankrekeningen.

Het geld is terechtgekomen bij een beleggingsfirma in de Verenigde Staten waarna het is gebruikt om aandelen in de Girobank te kopen; de bank waar Garcia toentertijd directeur van was. Dit is gebeurd zonder medeweten en zonder de vereiste toestemming van de rechter-commissaris in het faillissement van Banco Maracaibo.

Toen de rechter-commissaris vragen begon te stellen over de stand van de faillissementsrekening heeft Garcia twee bankafschriften vervalst en een vals faillissementsverslag opgesteld om te doen voorkomen dat de 11 miljoen dollar zich nog in de boedel bevond, terwijl er in werkelijkheid nog maar 11.000 dollar over was.

Wu en Silver – die beiden in de Verenigde Staten wonen – zouden volgens Garcia degenen zijn geweest die met de uit het faillissement van Banco Maracaibo verduisterde gelden, aandelen hebben gekocht in de Girobank en zijn dus ook strafbaar. Daarom werden ze eerder als verdachte aangemerkt. Nu zijn zij degenen die volgens Martina zijn cliënt juist kunnen helpen.

In mei 2019 werd Garcia voor de verduistering van 11 miljoen dollar bij het faillissement van Banco Maracaibo veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar. Tegen dit vonnis heeft de voormalige bankier hoger beroep aangetekend. Garcia werd bij opgesloten in gevangenis SDKK, maar mocht later naar huis op huisarrest. Dit huisarrest is gisteren verlengd.

Bron: Antilliaans Dagblad van 31 januari 2020

Een Reactie op “AD | Huisarrest Eric Garcia verlengd

  1. De bejaarde boef Garcia mag thuis zijn ‘straf’ uitzitten, de corrupte creep Capella is niet eens vervolgd en Neysa Insane-ia werd voor haar niet integere gedrag beloond met de positie van CFO bij Aqualectra en vorige maand met een drie weken durende snoepreis met best buddy verpleegster Gisel Mc William naar Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *