26 C
Willemstad
• vrijdag 23 februari 2024

SMH | The private chat messages from inside an Australian billionaire’s ‘money machine’

Patrick Begley | Sydney Morning Herald At 28, Edward Craven has built Stake.com into one of the world’s biggest gambling enterprises. But there is another side to its...

Democracy now! | Thursday, February 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Rapport over klimaatbeheersing op scholen overhandigd aan regering

Een rapport over klimaatbeheersing op scholen is klaar en aan de regering overhandigd. Dat zei de minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS), Sithree van Heydoorn...

Nu.cw | Snackbar Lik je Vingers in Saliña afgebrand

In snackbar Lik je Vingers in Saliña heeft in de nacht van woensdag op donderdag brand gewoed. Dat meldt het Korps Politie Curaçao. Bij aankomst van de...

Nu.cw | Slachtoffer ontvoeringszaak dezelfde avond nog naar huis

Het slachtoffer van de ontvoering aan de Veerisweg woensdagavond is dezelfde avond nog terug naar huis gekeerd. Dat meldt het Korps Politie Curaçao. Informatie over de identiteit...
- Advertisement -spot_img

AD | Hoog spel CBCS in zaak kandidaat-minister

HomeMediaAD | Hoog spel CBCS in zaak kandidaat-minister
CBCS RvC voorzitter Etienne Ys | Extra

Willemstad – De Centrale Bank (CBCS) zou bereid zijn te verklaren dat het goed zit met de integriteit van kandidaat-minister Neysa Schoop-Isenia, maar heeft die bereidheid wel nadrukkelijk geconditioneerd.

Terwijl de officiële screening Schoop-Isenia als nieuwe vakminister van Economische Ontwikkeling namens MAN al goed had bevonden, zorgde een eerder uitgelekt CBCS-memorandum met gevoelige informatie over Schoop-Isenia voor consternatie en oponthoud. Het memo was door de waarnemend-president van de CBCS, Leila Matroos-Lasten, gemaild naar minister van Financiën Kenneth Gijsbertha (MAN).

De betrokken kandidaat-minister eiste herstel, maar dat bleef tot nu toe al weken uit. Intussen is een discussie losgebrand over schending van de geheimhoudingsplicht door CBCS-functionarissen en is door oppositiepartij KdNT onlangs aangifte gedaan bij de Landsrecherche.

De kwestie bleef al die tijd onopgelost totdat er eind vorige week overleg tussen partijen was. Daarbij zou de CBCS-top hebben aangegeven mee te willen werken aan een verklaring dat er ‘vooralsnog’ geen negatieve bevindingen tegen Schoop-Isenia zijn, mits zij akkoord gaat met een aantal voorwaarden van de CBCS:

 • de intrekking van haar kandidatuur voor het ministerschap (aanvankelijk gestelde voorwaarde), en
 • afzien van het doen van aangifte, het starten van een civiele procedure en het indienen van een klacht bij de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (naderhand bijgekomen voorwaarden).

Dit heeft in regeringscentrum Fòrti – premier Eugene Rhuggenaath (PAR) en minister Gijsbertha werden vrijdagmiddag hierover geïnformeerd – gezorgd voor gefronste wenkbrauwen en wordt ervaren als hoog spel, zo niet een vorm van bedreiging.

Bovengenoemde zeer gevoelige informatie wordt door niemand ‘on the record’ bevestigd, maar deze krant weet intussen uit meerdere bronnen dat zeker op hoofdlijnen dit de stand van zaken is.

De Raad van Bestuur (RvB, ofwel directie) en de Raad van Commissarissen (RvC) zitten met de zaak in hun maag en blijken intern niet altijd op één lijn te zitten. De RvC had een eigen onderzoek aangekondigd, maar daarover is nog niets naar buiten gekomen.

Schoop-Isenia: ‘Nooit hoor en wederhoor’

Het CBCS-dossier over Schoop- Isenia betreft haar periode als assistant financial manager bij Girobank, voordat deze bank eind 2013 onder de werking van de noodregeling werd geplaatst. Daarbij zouden, onder meer, enkele meer privézaken – zoals de procentuele hoogte van haar hypotheek afgezet tegen haar salaris, de wijze van betaling van de aannemer en een bonus waarover eerst werd gesteld dat daarover geen belasting was betaald, maar dat bleek onjuist – aan de orde te zijn gesteld.

Schoop-Isenia claimt nooit op de hoogte te zijn geweest van het bestaan van dit memo van 2013 en in elk geval nooit in de gelegenheid te zijn gesteld hier door middel van hoor en wederhoor op te reageren. En plotseling lekte het memo uit, omdat president- ad interim Matroos-Lasten het memo – door CBCS-functionaris Ersilia ‘Zus’ de Lannooy via de directiesecretaresse aangereikt – zonder commentaar doorstuurde naar het gmailadres van minister Gijsbertha.

Deze verklaarde later het ‘ongevraagd’ te hebben ontvangen. Los van het integriteitsvraagstuk in verband met de geschiktheid van Schoop-Isenia als minister, loopt als een rode draad ook het issue van de geheimhoudingsplicht (en de vermeende schending ervan) door deze hele kwestie. Maar ook lijkt het er steeds meer op dat regels zoals neergelegd in de code voor corporate governance en in het Centrale Bankstatuut, waaronder die met betrekking tot de volstrekte onafhankelijkheid van RvB en RvC – ook jegens elkaar – ten opzichte van het politieke bestuur, zijn overtreden.

Intussen roeren partijleden van MAN zich, zijn er binnen en buiten deze partij voor- en tegenstanders van Schoop-Isenia als minister (zij heeft haar kandidatuur niet ingetrokken en zou ook niet welwillend zijn in te gaan op de ‘eisen’ van de CBCS) en duurt het al twee maanden dat Curaçao sinds het aftreden van Steven Martina (MAN) met een waarnemend-minister van Economische Ontwikkeling zit, terwijl de stagnerende economie álle en de volle aandacht verdient.

Bron: Antilliaans Dagblad

11 reacties

 1. maar ook: ongehoord dat regering en politiek meent druk te kunnen uitoefenen op een onafhankelijke Centrale Bank

 2. Misschien kan MAN zich terug trekken uit de coalitie want jammer genoeg hebben e hun eigen huishouden niet op orde, laat staan dat ze tijd en energie over hebben om land Curaçao en zijn burgers te kunnen bedienen.

  Zodat jouw corrupte MFK vriendjes weer aan de macht kunnen?
  Gaat niet op D!

 3. Die dame schoop moet zich gewoon terugtrekken, er zal nog wel meer bagger op haar persoontje staan, zou wegwezen.

 4. De CBCS geeft blijkt dat ze hun gelijk niet hard kunnen maken voor een rechter en dat geeft wel te denken? Mischien tijd om nogmaals na te gaan waarom er zoveel wordt gedaan om iemand uit een minister post weg te houden? Misschien kan MAN zich terug trekken uit de coalitie want jammer genoeg hebben e hun eigen huishouden niet op orde, laat staan dat ze tijd en energie over hebben om land Curaçao en zijn burgers te kunnen bedienen. Maar CBCS komt ook niet vrij tijd voor een grote schoonmaak, want het zijn geen condities meer, maar zijn regelrechte bedreigingen……en heeft niks meer met integriteit te maken, maar zo overheersende dorst naar macht, simpelweg in strijd met het recht van ieder burger om zijn gelijk voor een rechter te bestrijden.

 5. Ontslaan die mevr. Matroos-Lasten. Het handelen van haar getuigd van zeer grote incompetentie. Een vice-president onwaardig. Een centrale bank president dient onafhankelijk te zijn en geen dreigementen te uiten.
  Kortom, haar handelen is net als bij een kleuter of tiener. Ik krijg mijn zin niet, dan ga ik dreigen. Ik geen minister, jij ook niet.
  Als zij lid is van de MAN, dan zou ik haar uit de partij gooien.
  Eens te meer blijkt dat personen machtspolitiek boven het landsbelang stellen

 6. Een aantal voorwaarden van de CBCS waaronder de intrekking van haar kandidatuur voor het ministerschap.

  Het is wel apart dat het CBCS over wie minister van economische zaken wordt gaat. Wij weten allemaal dat Ys zijn positie aan Gijsbertha te danken heeft dus hij is the bitch van Gijsbertha en doet gewoon wat hem opgedragen wordt.

  Het lijkt allemaal wel de geruchten te versterken dat Matroos-Lasten zelf een ministerspost ambieert en daardoor Schoop-Isenia pootje heeft gelicht.

  Wat ik mis in de voorwaarden van het CBCS is dat Isenia geen leidinggevende functie meer binnen de overheid en AquaElectra mag vervullen.

  Als je bezig bent je huis van kakkerlakken te bevrijden, moet je het goed doen.

 7. Neysa Isenia Schoop heeft niet integer gehandeld in de Girobank gate van Eric Garcia en Stephen Capella, dat is keihard vastgesteld en vastgelegd en gerapporteerd door een deskundige instantie, CBCS.

  Bovendien ligt zij in een vechtscheiding met haar partner die ook een deel van haar Girobank bungalow wil.

  Trouwens, het is bijna moederdag. Wat kan de moeder van Stephen Capella op haar bankrekening in Panama verwachten?

  Is onze belastingdienst al eens in Panama gaan kijken of staat Zuurzak patser Stephen Capella buiten de wet? Dan kan de MAN hem wellicht minister van Economische Zaken maken.

  Denk dat er in dat geval van de 1,000 koeien er wel 100 in Panama terecht gaan komen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties