AD | Heien tegen de klok

In november ligt er dan een tweede megapier met een bijna 200 meter lange afmeersteiger en een 75 meter lange aanloopsteiger | Jeu Olimpio

Willemstad – De weersomstandigheden lieten het lange tijd niet toe, maar nu het water voor de kust van Otrobanda vrij rustig is, kunnen de meerpalen voor de tweede megapier de zeebodem in. Deze dagen wordt daarom vaker en soms langer dan normaal geheid.

Dinsdagavond bijvoorbeeld galmden de metalen dreunen van het heien tot 20.00 uur tot in de woonkamers van de huizen in Otrobanda. Bouwmaatschappij BAM werkt op dit moment aan de grootste meerpaal die tussen de Ernest ‘Jackie’ Voges-pier en de nieuwe megapier wordt geplaatst, zo legt Albert Zwueste, coo van Curaçao Ports Authority (CPA), uit.

,,Daarvan zullen zowel de schepen van de bestaande pier die iets is vergroot als van de tweede megapier gebruikmaken. Er moeten acht palen de grond in en niet recht naar beneden maar onder een bepaalde hoek. Dat kan alleen als de condities van de zee het toelaten.”

Sinds de orkaan Harvey rondspookt in de Golf van Mexico is het voor de kust van Otrobanda ‘vrij rustig’. En daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt, want de pier moet in november wel klaar zijn. Dan staan de eerste cruiseschepen gepland die er moeten aanmeren.

,,Het is aanpoten”, zegt Zwueste. ,,Vorige week vrijdag zijn we met de bouw van die belangrijke meerpaal begonnen en dinsdag ging de laatste paal de grond in.” Maar dat duurde wat langer dan voorzien. Zwueste: ,,We moesten het afmaken, want de volgende dag lag er alweer een cruiseschip aan de Voges-pier.”

Het heien voor de aanleg van de meerpalen maakt ook meer lawaai dan de palen die voor het dek van de pier de grond in gingen. ,,Het is dichter bij de wal en minder diep”, zegt Zwueste. De komende weken is het nog even doorbijten voor de bewoners van Otrobanda. Als het weer het toelaat volgen in ieder geval nog zes palen en dan nog eens een aantal aan het einde van de pier.

Maar in november ligt er dan een bijna 200 meter lange afmeersteiger en een 75 meter lange aanloopsteiger. De tweede megapier is groot genoeg voor het grootste type cruiseschepen van de Oasis-klasse, maar er zullen ook vrachtschepen en tankers aanleggen. Het gaat om een investering van 76 miljoen gulden, waarvan voor 58 miljoen met financiering door het pensioenfonds APC.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *