30 C
Willemstad
• woensdag 27 september 2023

NOS | Rechter: Trump pleegde fraude door vermogen bedrijven enorm aan te dikken

Donald Trump heeft jarenlang fraude gepleegd door de waarde van zijn bedrijven te overdrijven. Dat heeft een rechter in de staat New York bepaald in een civiele...

Democracy now! | Wednesday, September 27, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Inhouden belasting op pensioen niet meer van kracht

De Belastingdienst houdt geen belasting meer in op het pensioen van gepensioneerden. Volgens het ministerie van Financiën inde de Ontvanger tot nu toe de belastingschuld via het...

DolfijnFM | Caribische gulden mogelijk pas vanaf 2025 in gebruik

De nieuwe lanceringsdatum van de Caribische gulden is uitgesteld naar 31 maart 2025. De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten heeft dit besloten, na overleg met...

DolfijnFM | Man aangehouden voor mishandeling

Een 59-jarige man is zaterdagmiddag op Bonaire aangehouden, omdat hij een andere man met een betonblok tegen het hoofd had geslagen. De mannen hadden volgens de politie...
- Advertisement -spot_img

AD | Handelswijze onderzocht

HomeMediaAD | Handelswijze onderzocht
Baoase demonstratie | Jeu Olimpio

Willemstad – Justitie laat onderzoeken hoe het kon gebeuren dat de demonstratie bij Baoase uit de hand is gelopen terwijl er ter plekke politie aanwezig was voor de handhaving van de openbare orde.

Er komt ook een strafrechtelijk onderzoek naar de demonstranten die zich schuldig hebben gemaakt aan bijvoorbeeld vernieling op het terrein van Baoase.
Dat heeft minister van Justitie Quincy Girigorie (PAR) verklaard. Tijdens een persconferentie reageerde de regering op de uit de hand gelopen demonstratie van afgelopen vrijdag. Hierbij waren naast Girigorie ook premier Eugene Rhuggenaath, minister Steven Martina van Economische Ontwikkeling, minister Zita Jesus-Leito van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning en minister Suzy Camelia-Römer van Gezondheid, Milieu en Natuur aanwezig.

Er komt een extern onderzoek naar de personen die zich schuldig hebben gemaakt aan illegale praktijken en een intern onderzoek om te weten wat er verkeerd is gegaan in de manier waarop de politie tijdens de demonstratie te werk ging, aldus de Justitieminister. De politie was aanwezig juist om escalatie te voorkomen, maar heeft vervolgens niet opgetreden toen dit gebeurde. Girigorie wilde niet op de onderzoeken vooruitlopen. De bewindsman noemde wel in dit verband de urgentie en de zorgvuldigheid van de onderzoeken en stelde dat ‘allen die gefaald hebben daarvoor verantwoordelijk zullen worden gesteld’.
Tijdens de persconferentie verklaarde minister Martina dat men niet had geanticipeerd op de mogelijkheid dat de demonstratie uit de hand zou lopen.

De bewindsman betreurt het dat de manifestatie uit de hand liep en hoopt dat men bij een volgende demonstratie rekening houdt met een escalatie. Martina zei dat hij voorafgaand aan de manifestatie met Julius Koko, de organisator, had gesproken en heeft gewezen op de impact die een manifestatie kan hebben op het toeristisch product. ,,En dus is geprobeerd om buiten de manifestatie om tot een oplossing te komen”, aldus de minister. Na de manifestatie van afgelopen vrijdag heeft Martina weer contact gehad met Koko om, naar eigen zeggen, te weten te komen wat de pijnpunten van de demonstranten waren en ook om een totaaloverzicht van het gebeuren te hebben. ,,Bij problemen is het altijd goed om de communicatielijnen open te houden”, aldus de minister.

De premier schetste de zware economische situatie van het land en wees erop dat de manifestatie uitgerekend plaatsvond in een tijd waarin ondanks de zware economische tijden, het toerisme weer in de lift zit. Rhuggenaath stond stil bij de 160 voor het grootste deel lokale werknemers die bij Baoase werken. Het resort investeerde 60 miljoen gulden in het hotel en is erin geslaagd om Curaçao internationaal op de kaart te zetten, aldus de minister-president.

VVRP-minister Zita Jesus Leito herhaalde dat Baoase het recht van erfpacht van haar ministerie heeft gekregen. In het verleden is het hek schuin geplaatst, waardoor de lijn van de erfpacht werd overschreden, maar dat is later gecorrigeerd. De minister sprak ook over de brieven die zij van Koko had ontvangen, waarin ultimatums werden gesteld.

,,Maar voor zover bekend ben ik alleen verantwoording schuldig aan het volk dus aan het parlement”, aldus de minister. De organisator heeft het resort en de regering, dus ook de bewindsvrouw, zo’n twee maanden lang bedreigd, zo vertelde Jesus-Leito. Koko had ook aan Boase gemeld dat zij binnen een bepaalde tijd het hek moesten verwijderen. Het resort nam contact op met de bewindsvrouw, die vervolgens meedeelde dat Koko niet bevoegd was om op te treden alsof hij de overheid is.

Het bleef volgens de minister stil rondom Koko totdat hij besloot om op de dag van Tula, waarbij de slavenopstand wordt herdacht, in de geest van de slavenleider te handelen. ,,Koko zag zichzelf als een held. Maar helden zijn in staat hun mensen in bedwang te houden”, aldus de bewindsvrouw.

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

AD | ‘Alle stranden moeten vrij toegankelijk’

AD | ‘Alle stranden moeten vrij toegankelijk’

12 reacties

 1. Allemaal Gelul.
  Lvert niks op.
  Curacao heft niks wat iets geeeft.
  Niks wat geld maakt.
  En dat wat geld maakt willen ze stuk maken,
  Sukkels.
  Wie betaald voor jouw brood.
  Kan je dat zelf doen of niet.
  Kan je dat niet moet je je smoel houden.

 2. Stelletje sukkels. Wat gaat monden voeden.
  Jullie gelul.
  Of een piep klein stukje strand.
  Wat doen wij met stranden. Niks een puinhoop.
  Curacao heeft niks.
  En toerisme… We weten wat er gebeurde na Barbara Beech.
  We zijn te hooghartig om te werken.
  Maar wie voed je mond.
  Hou je smoel dicht. Stomme idioot.
  En laat mensen hun brood werken.

 3. Juli j.l. heeft het AD uitgebreid bericht over ht plaatsen van een illegaal hek door Baoase overigens.
  https://antilliaansdagblad.com/nieuws-menu/13955-baoase-voorstel-vrije-toegang-zee
  Verder zal het hier net zo gaan gaan als op Sint Maarten. Steeds minder stranden voor de mensen omdat alles volgebouwd zal worden met resorts, dat intereseert de meeste mensen niet. Evenals het vernietigen van de mangroves die sneller verdwijnen dan de bossen. Illegaal landwinnen daar zijn we erg goed in op het eiland, men kapt en verwijdert lustig door. Deze een vorige regeringen zijn knap laks om een wet in te dienen om mangroves te beschermen.
  Binnenkort het natuurgebied Jan Thiel bij Papagay trekken, who cares en zo gaat het gewoon door.
  Het is normaal in de Caribbean, waar je ook komt, zelfs Cuba is ook bezig steeds meer resorts langs de kunst te bouwen, S.Domingo idem ditto etc etc.
  De mens is aan vernietiging van de aarde bezig. Maar goed dat is een ander verhaal.

  De escalatie had natuurlijk nooit zover mogen komen. Als je figuren optrommelt om te demonstreren, net als door Wiels voor de Centrale Bank destijds, dan krijg je daar rare figuren op die zich eerst vol laten lopen en de boel dan op stelten zetten.
  Ophitsers als Koko en Sulvaran moeten zich m.i. schamen.

 4. “Na de manifestatie van afgelopen vrijdag heeft Martina weer contact gehad met Koko om, naar eigen zeggen, te weten te komen wat de pijnpunten van de demonstranten waren en ook om een totaaloverzicht van het gebeuren te hebben. ,,Bij problemen is het altijd goed om de communicatielijnen open te houden”, aldus de minister.”

  En zo wordt geweld beloond.

 5. Mondi monkeys of slavendrijver? als ik moet kiezen dan maar een mondi monkey wat is er mis mee?de mens is een afstammeling v/d mensapen niet waar.Over v/d Valk family zullen nooit meer rust hebben in de tent ze hebben ten onrechte 30 miljoein fl.van de Curacaose bevolking geeist bij een mislukte deal dus 60miljoen investering komt niet alleen uit hun eigen zak de helft komt aan ons toe de burgers .Ze moeten wel blijven want ze hebben de reputatie van schimmige boekhouding was ook in Nederland daar gaan ze ook niet meer terug.Nergens ter wereld hebben ze het zo goed als op Curacao

 6. ´Eind goed al goed´, deze Van de Valk gaat ook haar 6 miljoen of meer krijgen omdat Zita dat strand aan hen beloofd had wat eigenlijk niet kan. Zelfs een ezel stoot zich niet aan dezelfde steen. Eigenlijk moet men bestuurders die zulke dingen beloven zelf voor de kosten laten opdraaien. Goed gespeeld Boasae, chapeau!

 7. @hoedanook
  Een manifestatie is een manifestatie. Daar worden afspraken over gemaakt. Er zal wel een vergunning geweest zijn, gezien de aanwezigheid van politie.
  Kolo hoef je niet te vertellen waar de grenzen liggen. Die weet hij donders goed. Hij is net als de leider bij voetbal hooligans. Ophitsen en zelf niets doen. Een ander de kastanjes uit het vuur laten halen.
  Maar als een ophitser, (kolo) zijn eigen mensen niet in de hand kan houden en er ook nog een zogenaamde advocaat anwezig is, dan ben je als protester geen knip voor de neus waard.
  Dit is de gehele tactiek van de oppositie in de staten.
  Ben het wel met je eens dat deze regering echte daadkracht moet tonen. Want zij geven constant voer aan de oppositie

 8. @Bash,
  On topic please. Jacob Dekker evenals de leiding van Boase dienen voorgedragen te worden om heilig verklaard te worden. Een aanvulling aan het collectief geheugen dat Michiel de Ruyter, Peter Stuyvesant enz. omvat. Immers zij hebben ‘beschaving’ in ‘de wildernis’ gebracht!

  De mensen van Boase zijn een paar keer teruggefloten. Vervolgens zijn er afspraken met hen gemaakt. Als die niet duidelijk waren dan had men opheldering moeten vragen. Als management van Boase zou ik mij, gezien de reactie van de ministers, grote zorgen maken. De overheid had op simpele manier ervoor kunnen zorgen dat het geheel niet escaleerde. Met name aan Koko moest van te voren heel duidelijk gemaakt worden ‘waar de grenzen lagen’. Nu is er een onderzoek. Mocht er aan de hand van dit onderzoek gevolgen verbonden worden, dan krijgen de KFO schreeuwers weer zuurstof. Deze regering is goed in zichzelf in de voet te schieten. Enig inzicht in hoe de economie op gang te krijgen echter, ontbreekt volkomen. Maar ja, zoals eerder aangegeven, deze regering heeft geen benul van wat er in de gemeenschap leeft/speelt.
  Economie, als politiek, gaat over mensen (niet cijfers). Dit besef is totaal afwezig bij deze regering.

 9. @Nombre
  Straatarme mensen die niet beter weten dat het hun visgebied is en moeten overleven.
  Neen ze zijn te bed*ondert om een paar meter verder te lopen.

  @hoedanook
  Als Gelt Dekker de panden niet had gekocht was het helemaal een zooitje geweest in Otrobanda. Jij met je landjepik.
  Kortom het gehele verhaal over open stranden en de lokale bevolking heeft geen toegang, is gezwets in de ruimte. De stranden zijn openbaar. Onderandere strand Mambo Beach boulevard.
  Maar kijk zondag avond op Caracas baai, wat een zooitje het daar is. Etensresten die zomaar op de grond worden gepleurt ipv afvalbakken. Vervuilers wil ik ook niet voor mijn huis hebben.

 10. @Eric, precies! Omwonenden vaak straatarme mensen, zijn opgegroeid in dat gebied en weten niet beter dat hun visgebied is. Je kan niet zomaar de strand en zee gaan zitten annexeren bij jou luxe hotel. Zet gewoon een groot hek om jouw hotel en tuin. Hiermee markeer je wat van jou is en wat niet van jou is. Maar nee, men wil een open tuin die naar de gemeenschappelijke zee lijdt en sluit doodleuk de weg hiernaartoe voor iedereen af. Zo werkt dit niet.
  De vissers moeten ook kunnen overleven want dat is wat ze doen, en als je dat beetje ook van hen afpakt dan draaien ze door net als gisteren. Een medaille heeft twee kanten, en door mensen uit te maken voor mondi monkeys bla bla bla komen we er niet.

  En Zeta moet maar een cursus bestuurskunde gaan volgen. Want morgen staan er 10 mensen in de rij om ook strand en zee te annexeren bij aan hun huis. Zeta en niemand staat niet boven de Wet. De rechter toetst aan het Recht, punto!

 11. Nogmaals, als de kalf verdronken is…. Blijkt dat de manifestatie bij Boase maanden van tevoren is aangekondigd. Voormalig minister VVRP had Boase erop gewezen dat de afsluiting niet conform de vergunning was en er zouden duidelijke afspraken zijn gemaakt. Vervolgens, gisteren, moet er een team van vijf ministers, waaronder Suzy Römer, uitleg geven waarom het geheel uit de hand is gelopen. Tijdens deze persconferentie hield MinJus zich op de vlakte en gaf enkel aan dat er onderzoek plaatsvindt (volgens velen is niemand accomodaties van gasten binnengedrongen, als dit wel is gebeurt dan dient er vervolgt te worden). Suzy probeerde het geheel te spinnen door het in een bepaalde richting te duwen zonder in te gaan op het feit of Boase wel of niet ‘Landje Pik’ aan het ‘spelen’ is (Boase heeft hetzelfde gedaan als Jacob Dekker in Otrabanda. Beiden in woonwijken waar mensen wonen. Suzy heeft vervolgens in 2016 afspraken gemaakt met Boase die vooraf aan de ‘groep Koko’ uitgelegd had kunnen worden). Feit blijft dat het publiek toegang tot de zee moet blijven hebben (Camelia-Römer in het verleden vergeleek de situatie met ‘apartheid’). Duidelijk is dat de manifestanten veel te ver zijn gegaan, maar steeds duidelijker wordt dat de overheid de zaak niet goed heeft ‘opgepakt’ waardoor iedereen nu met de gevolgen geconfronteerd wordt.

 12. Julius Koko is een randdebiel die we voortaan met recht Julius Loko mogen noemen.

  Inderdaad, de mondi monkies die het terrain van Baoase betraden en er vernielingen aanrichten dienen vervolgd te worden, er zijn vele duidelijke opnames van, en de laffe politie agenten die niet ingrepen dienen ontslagen te worden. Wat een schandelijke wanvertoning van beide kanten!

  ‘De premier schetste de zware economische situatie van het land en wees erop dat de manifestatie uitgerekend plaatsvond in een tijd waarin ondanks de zware economische tijden, het toerisme weer in de lift zit.’

  Toerisme weer in de lift zit? Bedoelt de premier de eindeloze snoepreizen van AlcaLM Walle en Kwal-vin Daal? 7 statenleden naar een volslagen nutteloze verkeersbeurs in Europa? Ja, dat toerisme zit zeker in de lift ja.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties