28 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | GZE in de problemen

HomeMediaAD | GZE in de problemen
Premier Eugene Rhuggenaath stelt ministers onmiddellijk op de hoogte; LNG-terminal en modernisering Isla op het spel

Willemstad – Guangdong Zhenrong Energy (GZE), de Chinese staatsonderneming die vergaande afspraken heeft met Curaçao voor de exploitatie, modernisering en uitbreiding van de Isla-raffinaderij en andere aan de lokale olie-industrie gerelateerde activiteiten, is in eigen land in grote financiële en juridische problemen beland als gevolg van een ogenschijnlijk mislukte participatie in een andere onderneming. Liquidatie dreigt.

De deelneming betreft Titan Petrochemicals, dat bovendien de onderneming is die als ‘preferred bidder’ uit de bus is gekomen voor de bouw bij Bullenbaai op Curaçao van de zogeheten LNG-terminal (Liquefied Natural Gas). De Engelstalige nieuwswebsite Splash24/7 in Singapore bericht over de malaise bij Titan en de gevolgen daarvoor GZE.

Volgens het artikel is door Titan gemeld dat het Hooggerechtshof in Hong Kong in China heeft bevolen dat grootaandeelhouder GZE, conform de eis van Industrial Bank, alle activa verkoopt om daarmee de schuldeisers tegemoet te komen en af te betalen. Liquidatie dus. De kop luidt dan ook: ‘Court to wind up parent company of Titan Petrochemicals’. Die moedermaatschappij is Guangdong Zhenrong Energy.

In een eerste reactie zegt premier Eugene Rhuggenaath (PAR) ‘kennis te hebben genomen’ van de berichtgeving. ,,Ik onderken de gevoeligheid”, aldus de Curaçaose minister-president tegenover het AntilliaansDagblad. Hij heeft de ministerraad hierover direct geïnformeerd. ,,Dus alle ministers zijn op de hoogte.”

Verder heeft Rhuggenaath verzocht ‘via onder andere de diplomatieke kanalen’ nader onderzoek te verrichten, vermoedelijk dus via Directie Buitenlandse Betrekkingen (DBB) in Willemstad en het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

,,Ik onderstreep dat de ‘due diligence’ zeer nauwkeurig dient te worden uitgevoerd om zo de doorgang van beide projecten te waarborgen.” Doelend op de LNG-terminal en de overname van de exploitatie en modernisering van de raffinaderij, na 2019 als de overeenkomst met het Venezolaanse PdVSA eindigt, of zo mogelijk zelfs eerder.

Liquidatie kan zonder faillissement

GZE nam in 2012 Titan over, dat op dat moment al zwaar in de financiële problemen zat. De acquisitie gebeurde via dochteronderneming Fame Dragon International Investment, voor honderd procent in handen van GZE. In mei dit jaar vonniste het gerecht al dat Fame Dragon alle bezittingen moest verkopen. Met andere woorden: moest liquideren.

Het artikel van Splash24/7 spreekt van ‘winding up’. Dat betekent ‘afwikkeling’, maar ‘liquidatie’ is meer specifiek. Een liquidatie is niet hetzelfde als faillissement; een liquidatie kan ook zonder faillissement. Maar dat de situatie voor Titan, Fame Dragon en uiteindelijk GZE ernstig is, mag wel duidelijk zijn.

Volgens Titan maakte GZE eind 2016 bekend dat GZE nog altijd van plan was om Titan te blijven ondersteunen op het terrein van businessontwikkeling en financiële injecties, en daarom kan het liquidatiebevel van het gerecht gevolgen hebben voor beide. Titan heeft een langdurige reorganisatie achter de rug en was pas onlangs, begin dit jaar, ook begonnen zich te richten op de markt van scheepsbouw en -reparatie.

Zo nam het bedrijf Zhushan Yatai Shipbuilding Engineering over en heeft Titan sinds maart een Memorandum of Understanding (MoU) met EMS Energy in Singapore, ter financiering van de bouw van een scheepswerf in Singapore. In juni bereikte Titan een akkoord met geldverstrekkers om de onbetaald gebleven schulden om te zetten in aandelen.

Bron: Antilliaans Dagblad

18 reacties

  1. @ericlapas
    deze deals waren onder een andere regering tot stand gekomen
    althans de aanzet is daar gegeven net als de deal met insel air…
    remember Whiteman (PS)

  2. Het niet doorgaan van die Chinezendeal, is het beste nieuws voor Curacao sinds jaren. Eindelijk is de achteruitkijkspiegel over nut en noodzaak van Isla kapot. Ontruimen die handel en bouwen aan de Nieuwe Economie van Curacao. China was de enige die geld wilde steken in Isla. Verdacht. Curacao ligt strategisch in de handelsroutes via het Panamakanaal. Prachtige basis voor China om daar voet aan de grond te hebben.

  3. Op verzoek van @Hoedanook staat dit bericht vandaag ingekaderd/sticky.

    Het artikel van The Telegraph ging ook over dat Curacao het 2e meest vervuilende land ter wereld is. niet een onbelangrijk gegeven leek ons.

    Vriendelijke groeten,
    KKC redactie

  4. Winding up betekend geforceerde liquidatie in dit geval eventueel van Fame Dragon International Investment waarvan GZE eigenaar is. Dus, GZE zelf is enigszins ‘ingedekt’. Het lijkt wel veel op een vestzak/broekzak constructie m.b.t. Titan Petrochemicals. Desalniettemin, onderzoek door parlementariërs is gewenst. Hoe dit nieuws onder aandacht van AD (spreekbuis regering) gebracht is kan/zal ook veel verhelderen.

  5. @Trots op Curacao, De latina secretaresse van Wiels had als opdracht dit uit te zoeken. Ze spreekt alleen spans en was nooit op kantoor maar toch verdiende 12000 per maand.

  6. @ Plasje, Mano, bij mijn weten hebben WielsPS “MDPT” en Whiteman PS de hoofd lijnen uit gestippeld met GZE, de bijde heren? wisten niet hoe snel ze naar China moesten om te teken na dat Whiteman zijn hantekening had gezet is hij verdwenen en heb je niks nada noppes meer iets van hem gehoord of gezien, deze koser heeft samen met MDPT loser Wiels op een gigantische wijze hun zakken gevuld, en nu Mag de PAR/MAN/PIN de hete kolen uit het vuur slepen en er nog wat goeds van breien, ik hoop dat GZE naar de klote gaat en dat die hele verrote Raffinaderij nooit meer open gaat. We kunnen makelijk zonder Raff?

  7. Zover is bekend is Curaçao nog bezig met onderhandelen met Titan Petrochemicals na afronden v/d openbare aanbesteding traject. Maar ja het blijft belangrijk om officiële bevestiging te krijgen, om kijken of het nog zin heeft om te blijven onderhandelen of het niet beter maar verder kunnen gaan met 2de beste kandidaat voor de bouw van de LNG terminaal in Bullenbaai. Zoals altijd niks in het leven is zeker, waarom GZE wel?

    Als ik naar Hospital Nobo Otrobanda (HNO) kijkt was Ballast Nedam(BN) al begonnen met de werkzaamheden, en mocht de deal met de Turkse Renaissance niet zijn doorgegaan, was BN gewoon failliet gegaan. Met al de implicaties en mogelijke verlies voor Curaçao, risico’s kan men inschatten maar compleet beheersen onmogelijk. De upgrading van de huidige raffinaderij of eventuele nieuwbouw in Bullenbaai kan achteraf ook niet door gaan op basis van niet haalbaar zijn van de project(en). De tijd zal het leren.

  8. @ericlapas schreef;
    “Het is voor mij onbegrijpelijk dat Steven Martina en Eugene Ruggenaath zeggen gestudeerd te hebben.”

    Voor mij is het niet onbegrijpelijk. Het is nooit zo geweest dat mensen die gestudeerd hebben ‘alles’ aankunnen. Vooral onder Curaçaoënaars (Surinamers idem) en op Curaçao leeft die opvatting, of eigenlijk; die misvatting. Onvoorziene omstandigheden kunnen altijd roet in het eten gooien, ook al heb je gestudeerd. En als je ook nog niet oplossingsgericht bent, ben je met al je studie toch nergens. Dus blijft de kans bestaan dat je ondanks al je gestudeerdheid toch nog in je hemd komt te staan. 😆

  9. @KKC Redactie!!
    Waarom is dit artikel niet ingekaderd als eerste te lezen op deze site? Luchtvervuiling in de UK is eerlijk gezegd ‘ver van mijn bed’.

  10. Parlementaire enquete en alle leden van de MDPT aanklagen voor oplichting. Gezien de economische situatie waarin Curacao zich bevindt is er geen ruimte voor politieke spelletjes. Het is nu duidelijk waarom plotseling er weer toenadering was tot PDVSA en Rhuggenaath Nederland ook bij de onderhandelingen wilde hebben.

  11. Als dit klopt, zijn we nu echt in de aap gelogeerd. Zoals altijd is geen plan B. Deze mensen waren niet eens in staat om een bankgarantie te vragen bij het verkoop van een hotel. Hoe konden wij vermoeden dat deze uilskuikens een project van dit omvang aan kunnen? Het is voor mij onbegrijpelijk dat Steven Martina en Eugene Ruggenaath zeggen gestudeerd te hebben.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties