AD | ‘Gokwinsten witgewassen op Curaçao’

Deze winsten werden vervolgens witgewassen via verschillende lege vennootschappen, waarvan de meeste op Curaçao gevestigd blijken te zijn

Willemstad – De Italiaanse maffia heeft via verschillende lege vennootschappen op Curaçao winsten uit online gokbedrijven witgewassen. De goksites stonden geregistreerd op Malta. Dat berichtte de Maltese site voor onderzoeksjournalistiek The Shift News onlangs naar aanleiding van de arrestatie van twee kopstukken van de maffiabende ‘Ndrangheta in het Italiaanse Reggio Calabria.

De bende had banden met gokbedrijven die op Malta zijn gevestigd.

,,De maffia heeft een multinationaal goknetwerk opgezet, met behulp waarvan via de Maagdeneilanden en de Seychellen voor meer dan een miljard euro is weggesluisd van Malta naar Curaçao”, aldus The Shift News. Malta was de afgelopen jaren het centrum van verschillende onderzoeken door de Italiaanse autoriteiten en wordt ook wel de ‘ATM voor de Italiaanse maffia’ genoemd.

De openbare aanklager in Palermo zegt dat Malta is uitgegroeid tot de hoofdstad van online gokken en dat de maffiabazen dachten via die weg met minder risico’s geld te kunnen verdienen dan met afpersing.

Begin december maakt de Italiaanse website Ansa al melding van 90 arrestaties in Italië, Duitsland, Nederland, België en ‘landen in Zuid-Amerika’ in verband met ‘Ndrangheta. Via het netwerk van de maffiaorganisatie zouden enorme hoeveelheden cocaïne uit Zuid-Amerika naar Italië en Noord-Europa worden gesmokkeld.

Volgens Ansa heeft Europol de ‘Ndrangheta maffia aangewezen als de ‘meest bedreigende groep’ binnen de georganiseerde misdaad vanwege haar enorme economisch financiële macht en de immense bijdrage aan corruptie.

In november bericht de nieuwswebsite voor online gokken Calvinayre over de arrestatie van 68 personen in Italië in verband met illegale goknetwerken, witwassen van geld, belastingontduiking en connecties met de georganiseerde misdaad. Daarbij werkte de Italiaanse politie samen met de National Anti- Maffia and Counter-Terrorism Directorate.

Volgens Calvinayre hield de organisatie achter de verdachten die werden opgepakt in de plaats Catania, 50 miljoen euro over aan de criminele activiteiten tussen 2011 en 2017.

,,Deze winsten werden vervolgens witgewassen via verschillende lege vennootschappen, waarvan de meeste op Curaçao gevestigd blijken te zijn.”

Malta centrum sports betting

Van de onlinegoksites die daarbij betrokken waren, stond een groot deel met een vergunning geregistreerd op Malta. Het gaat onder andere om Revolutionbet, Futurebet, Betcom, betworld365, ParadiseBet en Centurionbet. Ook de SKS365 Group wordt genoemd die destijds opereerde onder de merknaam Planetwin365, aldus Calvinayre. Maar de verdenkingen betreffen het management tot 2017. Het bedrijf is internationaal marktleider op het gebied van online gokken en ‘sports betting’.

Naar eigen zeggen maken het management en de bookmakers binnen de organisatie zich nu juist sterk om manipulatie van sportcompetities te voorkomen.

,,Ons bedrijf informeert en ondersteunt de autoriteiten, instituties en sportorganen in hun streven om matchfixing te bestrijden”, aldus de website. SKS365 Group maakt deel uit van het Early Warning System van de internationale voetbalfederatie Fifa.

Eerder deze maand maakte de Curaçaose minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën bekend dat de Gaming Control Board (GCB) wordt belast met het toezicht op online gokken. Die verantwoordelijkheid lag tot nu toe bij het ministerie van Justitie, maar is dus overgeheveld naar Financiën. GCB heeft daarmee het toezicht op alle vormen van kansspelen die op of vanuit Curaçao worden aangeboden. GCB zal toezien op ‘de naleving van alle wet- en regelgeving die betrekking heeft op kansspelen, aangeboden in of vanuit Curaçao, op de aanbieders daarvan en de deelnemers daaraan, inclusief de wet- en regelgeving ter voorkoming en bestrijding van witwaspraktijken, terrorismefinanciering en proliferatie’, aldus de bekendmaking in de media.

Bron: Antilliaans Dagblad

Een Reactie op “AD | ‘Gokwinsten witgewassen op Curaçao’

  1. Joscelin Trouwborst

    Misschien een Maltese sublicentie van Curaçao en de goksites gehost bij UTS / Blue Nap?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *