26.4 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Gerstenbluth: Lokale uitbraak ligt op de loer

HomeMediaAD | Gerstenbluth: Lokale uitbraak ligt op de loer
‘Tot nu toe geïmporteerde coronabesmettingen op Curaçao’ | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Het aantal bevestigde gevallen van Covid-19 op Curaçao neemt langzaam toe. Eén voor één. Eerst zes, toen zeven en nu acht. Dat komt omdat de besmettingen uit het buitenland werden ‘geïmporteerd’. Zodra het virus zich lokaal verspreidt, zal het aantal Covid-patiënten sneller toenemen.

Dat zei epidemioloog Izzy Gerstenbluth van Geneeskunde & Gezondheidszaken (G&Gz) gisteren tijdens de dagelijkse update van de overheid over de coronacrisis. Van zeven van de acht positief geteste mensen is bekend dat zij in het buitenland zijn besmet of dat zij contact hadden met iemand die in het buitenland werd besmet. G&Gz weet, anders dan het landslaboratorium ADC gisteren in een persbericht schreef, van de ADC-medewerker die woensdag positief testte nog niet hoe en waar die het virus heeft opgelopen.

De overheid bereidt zich hoe dan ook voor op een lokale uitbraak, want dan moeten de voorzorgsmaatregelen worden opgeschaald. Gerstenbluth: ,,Dat moment zit er aan te komen. We beslissen op basis van bestaande modellen en proberen op de curve vooruit te lopen. Rustig, juist om ervoor te zorgen dat ook de normale zorgverlening kan doorgaan.”

De kunst is nu om zo lang mogelijk uit te stellen dat een eerste lokale overdracht van het virus zich voordoet. Curaçao heeft een beperkte capaciteit wat betreft intensive care-bedden en beademingsapparatuur. Ook met de extra kamers die in Sehos zijn ingericht. Met vier-, vijfhonderd positieve gevallen komt de acute zorg voor de vijf procent ernstig zieke Covid-patiënten en andere patiënten al in gevaar. De boodschap blijft daarom onveranderd: blijf thuis, houd afstand, bedek je hoest en was je handen.

Want van een lokale verspreiding van het virus is nog geen sprake. ,,Dat is precies de reden waarom er nog niet veel mensen op het eiland besmet zijn”, zegt Gerstenbluth. De epidemioloog baseert zich op wat wereldwijd bekend is over het nieuwe coronavirus Sars-CoV-2. ,,Het virus zal zich op Curaçao niet anders gedragen dan op andere plekken op de wereld.”

De meerderheid van de besmette mensen krijgt lichte griepverschijnselen, vijftien procent wordt ernstig ziek en vijf procent wordt met zeer ernstige complicaties opgenomen op de intensive care van een ziekenhuis. Gerstenbluth:

,,Als er op Curaçao veel meer mensen zouden zijn besmet zonder dat wij dat weten, dan zouden er dus meer mensen in het ziekenhuis terecht zijn gekomen.” Tot nu toe is er een in het ziekenhuis terechtgekomen: de 68-jarige man uit Nederland die in het CMC is overleden.

Het laboratorium ADC heeft 2.000 tot 2.500 testpakketten op voorraad. Iedereen op het eiland testen kan dus sowieso niet, maar het is ook niet zinvol, zegt Gerstenbluth. Hij geeft aan dat de overheid andere methodes gebruikt om in de gaten te houden hoe het aantal besmettingen met het virus en de ziekte Covid-19 zich verloopt.

Curaçao werkt al dertien jaar met het systeem ‘syndromic surveillance’. Huisartsen en specialisten rapporteren onder andere over luchtweginfecties en patiënten met griep. ,,We hebben dus een uitgangspunt op basis waarvan we kunnen concluderen of zich iets voordoet dat anders dan anders is”, aldus Gerstenbluth.

Vanwege de kleine aantallen waar het om gaat op Curaçao heeft verder statistisch onderzoek weinig zin. De uitkomst van een steekproef zou bovendien geen consequenties hebben voor het beleid van de overheid. Minister Suzy Camelia-Römer van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) zei gisteren dat dezelfde maatregelen om de bevolking te beschermen zouden zijn genomen.

,,Wij bereiden ons voor en we realiseren ons dat ons land net zo kwetsbaar is als ieder ander land in de wereld.” Camelia-Römer constateert dat er nog altijd te veel mensen zijn die zich niet volgens de richtlijnen en regels gedragen om een uitbraak van Covid-19 te voorkomen. ,,Het gaat hier om de gezondheid van mensen. Wij bereiden ons voor op een uitbraak en het moment dat we moeten opschalen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

31 reacties

  1. Honderden top artsen sloegen in maart alarm:”alle landen moeten in totale lockdown er is géén tijd meer., tijd is onze gemeenschappelijke vijand omdat het virus zich razendsnel verspreidt en erg dodelijk is”.
    Wetenschappers erkennen de Ernst van de situatie.
    Het betreft een open letter van 13 maart uit Italië naar de internationale wetenschappelijke gemeenschap.

  2. Interessant artikel over lockdown

    ‘Virus gedraagt zich overal identiek, lockdown of geen lockdown’

    In alle getroffen landen vertoont corona hetzelfde infectiepatroon. In de 6e week piekt het aantal besmettingen, waarna het virus in week 8 weer snel op zijn retour gaat.

    Professor Yitzhak Ben Israël, tevens lid van de adviesraad van Teva Parmaceutical Industries, zegt dat dit aantoont dat de verspreiding van het virus niet wordt beïnvloed door quarantaine maatregelen.

    ‘Zelfs in landen waar geen lockdowns zijn neemt het aantal besmettingen af, op dezelfde wijze als in landen waar wel lockdowns zijn.’

  3. Je kan niet aan herstel doen als de orkaan nog niet voorbij is. En als hij voorbij is kan in elk geval de locale economie weer gaan draaien.

  4. Ik word nog steeds niet begrepen. Langzame besmetting is geen optie. Niet haalbaar in termijn en als het eerder of te vroeg wordt versoepeld krijg je alsnog het zelfde als grenzen open zetten en niets doen.
    Grenzen open zetten en niets doen is ook geen optie:
    A de touristen komen niet terug dit jaar
    B op meer dan 10% doden door gebrek in de zorg (slechtste scenario) maakt dit ook een non optie.
    Wat nog wel kan is nu ophokken, de besmettingskans verkleinen met meer dan 80%, en wachten tot 3weken na de laatste melding. Dan zou het binnen 2maanden klaar zijn.

  5. @Ambulant: nee het is volgens het door jou aangehaalde stukje 1% en geen 2.
    Mocht het in werkelijkheid wel 2% zijn, dan zit het door jou aangehaalde stukje er meer dan 100% naast, en heeft de rest derhalve ook geen waarde.

    Lees het stuk zelf eens. Hieronder een klein uittreksletje:
    “…Als echter dezelfde methode zou worden gebruikt als darwinistische evolutiebiologen hanteren wanneer ze de genen van mensen en chimpanzees met elkaar vergelijken, zijn de genomen van beide virussen zelfs voor meer dan 99 procent gelijk….”

  6. @Ambulant: gelukkig heb je ook verstand van DNA.

    In hetzelfde stuk staat: Antillianen zijn gewoon apen, alleen 1% anders.

    (Dit geld ook voor Makamba’s)

  7. Het eiland helpen we al volledig naar de filistijnen op deze manier. Alsof het eiland nu niet al volledig is ontwricht.
    En alles om de medische zorg te sparen waar net een miljard is ingepompt.
    We sluiten een hele bevolking op.
    Ondat we in paniek bang zijn voor een virus wat eerst griep heette maar nu een andere naam is gegeven. Alsof t nieuw is.
    Nou dat is t niet.. Van de 30 soorten zijn er nu 7 bij mensen ontdekt. Dit is gewoon sars.
    Alleen 3.89% anders. En zwakker.
    https://www.rd.nl/meer-rd/wetenschap-techniek/genetica-schept-duidelijkheid-covid-19-is-gewoon-sars-1.1645790
    Voor sars 2003 is ook geen vaccin gekomen omdat t niet meer terug kwam in die vorm maar in een andere versie. En who zette dingen stop.
    Griepseizoen 2018 was bijzonder heftig maar haalde de kranten niet eens.
    China heeft met dit geintje de economie overal plat gelegd en goed gesloopt behalve bij zichzelf. En eigenlijk plegen we zelf economische zelfmoord.

    Ik weet dat het minder nadenken moeite kost
    Om paniek met domheid te voeden. En politici willen graag domme mensen sturen.
    Maar dan heb je de kans om boven dingen uit te stygen maar dan gaan we massaal struisvogel spelen.

  8. @jb, ik schoot wat uit. Sorry. Wat wel blijft dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen internationale aan lap en locale aanpak. Net als locale economie en internationale economie. Door de ligging van Curaçao zou het uitbannen van de ziekte op het eiland mogelijk (geweest?) Kunnen zijn. De maatregelen nu betekend simpelweg wat we nu hebben samen met een ophok gebod van kracht moet blijven tot 2021. Dit is geen grap. En wat kan je over 3maanden aan sosiaal klimaat verwachten? Gaat dat nog meer slachtoffers geven? Ik vrees van wel en dat moet ik delen. Extern kunnen we niets aan doen en de toeristen zijn echt dit jaar niet terug maar hoe sneller we hier weer een locale economie hebben hoe minder slachtoffers er zullen vallen

  9. Dank @Trui
    Zo zijn we bezig een pot te creëren zodat niemand straks zonder job komt.
    Het is natuurlijk het gemakkelijkst op alles en iedereen kritiek te hebben maar is het niet zo dat we bij onszelf moeten beginnen. Zeg niet hij heeft makkelijk lullen want zo zit het niet in elkaar.
    Ik begrijp hoe moeilijk de horeca het al lang heeft op het eiland, de ene tent na de andere die dichtging. Natuurlijk is het onverteerbaar dat er meer dan 15.000 mensen nu op straat staan en er nog meer zullen volgen maar we zullen uit de crisis komen als we met z’n allen straks de schouders eronder proppen.
    Laten we als eerste beginnen de puinzooi op te ruimen die al jaren op ons bord gegooid werd voor 10.10 en erna.
    Nog een jaar en dan kunnen we weer kiezen dan komen er weer een stel clown met hun pet in de hand om onze stem bedelen.
    Zoals ik eerder heb aangegeven er zijn een aantal mensen waar ik vertrouwen in heb en de beste bedoelingen. Zij hebben steun nodig en van mij kunnen zij die krijgen.
    Maar het wordt puinruimen, dat is onvermijdelijk.

  10. Respect voor William, met zijn collectief salaris inleveren.

    Ik zie dat de Philip Martissen, Franklin Sluizen, Menki Rojers en Tilly Pikeries op dit eiland nog niet doen.

  11. Inderdaad @William. Ben het ook eens met de maatregelen en dat we moeten roeien met onze terbeschikking staande riemen. Beter 1 riem, dan helemaal geen riem.
    Het probleem met deze discussies is: er ontstaat een continue herhaling van zetten.
    Mijn opmerking over grenzen wagenwijd open is natuurlijk cynisch bedoeld.

  12. @Dislect. Ja, als het helpt spring ik mee.
    Maar nogmaals, er is geen oplossing. Specialisten, politici, economen spreken elkaar allemaal tegen. En deze zijn per groep dus onderverdeeld in wit en zwart. En wit en zwart moeten samenkomen. Dan heb je het antwoord.

  13. Onvoorstelbare reacties van het gros van de reaguurders. Je mag je gevoeglijk afvragen of er nog wel nagedacht wordt.
    Duidelijk heeft men liever een ‘besmette’ bevolking dan maatregelen ter ‘voorkoming’ te nemen.ik heb met deze regering niets maar dan ook niets op, maar ga accoord met de genomen maatregelen.
    Ik heb ook een bedrijf met 8 man en we zullen roeien met de riemen die we hebben!
    Het eerste wat we deden ik zeg dus we om allemaal salaris in releveren zodat niemand zijn/haar baan hoefde kwijt te raken.
    Werkelijk Shame on u all.

  14. Met Oracle bedoel ik heb die alle andwoorden hebben en de waarheid in pacht. Dit is niet de categorie waar ik me in plaats, maar waar andere wel op reageren. Ik had ook @JM of zelfs “forti” vox verwacht. Maar ook goed maatregelen zonder gevolg trekking kan je geen beleid noemen. Dat de bewoners zich niet aan de regels zouden houden had niet als een verrassing mogen komen. Tenzij je “wereld vreemd” bent. Wat de rest van de wereld doet moet de rest van de wereld weten. Wij leven met 150 000 op een rots in de Caraïben en niet met 5 miljoen in een metropool. Of met 2 miljoen in een gebied zo groot als Texas. Situaties zijn anders. Stom volgen wat een ander doet, in geheel andere situaties is een fan de definities van dom. Als een ander land besluit om ivm corona maar van de brug te springen, spring jij toch ook niet mee? Of wel?

  15. @Dislect. Nogmaals en ook voor anderen. De naam is Bash. Geen Oracle of Baselmans.
    Dislect, dan zal ik een radicaal antwoord geven. Grenzen wagenwijd open, alle maatregelen opschorten, iedereen laten besmetten en het eiland naar de filistijnen helpen en vanaf het begin weer opbouwen met alleen gezonde mensen.
    Dislect, je weet net zo goed als ik dat in geen enkel land een oplossing is. In alle landen wordt de “flatten the curve” toegepast. Het ene land is wat succesvoller dan het andere, maar de strategie is voor 90% hetzelfde.
    En zoals ik al eerder geschreven heb en zoals Tuna ook al aanhaalde, je bent afhankelijk van de medewerking van de bevolking. Dat geldt hier en elders.
    Dat er nu een avondklok op Curaçao ingesteld wordt, heb je alleen maar weer te danken aan die zuipende ingezetenen die bij de sneks en bepaalde mensen uit een sociale klasse die te dom zijn om voor de duvel te dansen. Totaal geen zelfdicipline. Als je alleen al kijkt naar de beelden van BonBini supermarkt, waar men na sluitingstijd naar binnen wil en kwaad wordt dat dat niet mag. Schandelijk gewoon.

  16. Ozzy over flatten the Curve;
    “Volgens epidemioloog Izzy Gerstenbluth ontwricht je hiermee de samenleving. De dienstverlening komt namelijk in de knel, in absolute cijfers overstijgt dit de zorgcapaciteit van Curaçao.”. Dat gaat dus niet.
    Wat dan wel? Geleidelijke besmetting met dit tempo is al langzame verhoging van de maatregelen en verlenging van de tijd en dan spreken we over een jaar of langer en dan alsnog eindigen met buiten/straat verbod. Is dat dan de strategie en termijn? En hoe gaan we dat doen dan? Samenleving is nu al ontwricht hoe gaat dit er uitziet na 3 maanden? En dan zijn we nog niet op de helft. Is dit het plan? Ik denk niet dat er nagedacht is! Forti ga eens regeren!

  17. Politieke strategie is een bestaande situatie analyseren, een gewenste situatie stellen. Maatregelen nemen om van de bestaande naar de gewenste situatie te komen, rekening houdend met de gevolgen van de maatregelen. En tussendoor evalueren over kosten en effecten van de maatregelen en mogelijk het bijstellen van de doelen. Helaas heb ik hier nog nooit iemand op betrapt.

  18. @JB De strategie is gelijkelijke besmetting. Dus over langere tijd uitsmeren. Dit probeert men in stand te houden
    Dat is dus “flatten the Curve” en daarvan werd al van tevoren gezocht dat dat op het eiland niet mogelijk was om dat we daar de middelen niet voor hebben. Dus dit is, of was, niet de strategie. Verspreiding stoppen ook niet dus wat is dan wel de strategie? Ik vraag dat al ruim een week aan de Oracle. Wat gaat wel werken?

  19. Discipline is hetgeen ons kan helpen, kijk maar om je heen dan weet je dat het hier niet of nauwelijks bestaat. De groep die altijd staat te gillen dat het “ons” eiland is staat vooraan als het op het overtreden van de meest simpele en, gezien de situatie, noodzakelijke regels aan komt. Stupiditeit en struisvogelpolitiek in optima forma, en dan ook nog de belachelijke regel dat iedereen die terugkeert op het eiland op “vrijwillige basis” in zelfisolatie gaat, en zo zijn we weer terug bij discipline of beter het gebrek daar aan.

  20. Mensen laten zich te vaak en snel zand in de ogen strooien, wij zien de laatste tijd steeds meer politici die op TV hun 15 minutes of fame eisen.

    Blijkbaar waren zij onder de indruk dat wij het virus onder controle hebben dus willen ze graag hun gezicht op TV laten zien en een nietszeggende toesprak houden.

    Het blijft toch apart dat in tijd van crisis het parlement nergens te bekennen is, mooie democratie is dat.

    Zoals altijd doen we de dingen in omgekeerde volgorde, wij hebben iemand die verantwoordelijk is voor de rampenbestrijding, de man is na wat moeilijke vragen van journalisten gaan schuilen en verschijnt alleen bij TeleCuracao met een rolex om omdat hij bij de propaganda machine van de overheid niets te vrezen heeft.

    Het is wel apart dat wij nu blind varen op de adviezen van een Nederlandse epidemioloog, ik vraag me af, hebben we geen epidemioloog Yu di terra?

  21. De strategie is gelijkelijke besmetting. Dus over langere tijd uitsmeren. Dit probeert men in stand te houden door maatregelen ook geleidelijk aan op te schalen. Gaat de besmetting te snel, volgt een snellere opschaling. Tot nu toe effectief. Voorwaarde is wel dat de bevolking meewerkt.

  22. Drie termen die in deze situatie van toepassing zijn
    ●Paniekvoetbal.
    ●Brandjesblussen én
    ●Meten ( mager) is ( mager) weten…

    3 Oorzaken:
    Geen strategische / visionaire bestuurscultuur.
    Personen op posten obv partijloyaliteit
    Een niet transparante lange tenen governance cultuur , waar kritiek een taboe is, en de waarheid als een doodzonde wordt gezien.

    En dat de beste stuurlui vooral aan wal staan komt waarschijnlijk niet in de laatste plaats om dat vriendjes, echtgenoten, zussen, nichten, dochters, broers, etc voorrang krijgen op krachtigere kandidaten die er zonder politieke kruiwagen of onvoorwaardelijke partijloyaliteit nóóit en te nimmer in komen…

  23. Nog een probleem; doordat er niet getest wordt, of alleen bij hen die heftige luchtweg problemen krijgen, is er geen idee over de verspreiding van het virus. Dus als we het gaan zien, of eigenlijk wanneer we het zien, is het te laat. En gebeurt er het zelfde als er gebeurt was zonder maatregelen. Met andere woorden zijn alle kosten die gemaakt zijn inclusief de inkomsten derving om niet.

  24. Bij alles is je strategie bepalend;
    Als je een ontsteking hebt kun je kiezen voor niets doen en uit laten zweren of behandeling met antibiotica.
    Als je kiest voor de behandeling (4xdaags 1pil) voor 14dagen, moet je die volledig doen. Het nemen van 1 pil en of de kuur verkorte is in strijd met de strategie en is het zelfde als uit laten zweren.
    Voor de corona bestrijding is actieve bestrijding (antibiotica) gekozen maar we nemen maar 1 pil overdag waardoor de bestrijding niet werkt. Als nu de strategie wordt vastgehouden moeten we nog zwaardere maatregelen nemen als eerst en deze nog langer vasthouden en hoe langer we daarmee wachten hoe minder kans op genezing. Of we moeten van strategie veranderen en uit laten zweren

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties