30 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Fors minder winst MCB

HomeMediaAD | Fors minder winst MCB
president-directeur Lionel ‘Chicu’ Capriles en de directeuren Michael de Sola en Mahadeo Sebarath

Willemstad – Het boekjaar 2017 was voor MCB Group, de grootste bankinstelling van de Dutch Caribbean, een jaar met een forse financiële aderlating; de winst na belastingen daalde met 24 miljoen (-19 procent), maar bedroeg nog altijd 104,5 miljoen gulden.

Een jaar eerder kwam de nettowinst nog uit op bijna 129 miljoen, terwijl in de twee jaren daarvoor onderaan de streep 140 miljoen werd verdiend. Feitelijk is het winstniveau van 2017 gelijk aan exact tien jaar eerder, toen over 2007 een resultaat werd gerealiseerd van ruim 106 miljoen.

In hun directieverslag melden president-directeur Lionel ‘Chicu’ Capriles en de directeuren Michael de Sola en Mahadeo Sebarath (die medio vorig jaar het managementteam versterkte na het vertrek van Ian de Silva die met pensioen ging), dat veel heeft te maken met tegenvallende economische ontwikkelingen op alle eilanden, maar natuurlijk deed orkaan Irma daar op 6 september 2017 een enorme schep bovenop. Die dag werd de economie van Sint Maarten zwaar getroffen en dat heeft de bancaire sector en dus ook MCB volop gevoeld.

De winstgevendheid van Maduro & Curiel’s Bank is dan wel afgenomen tot zo’n 104 miljoen, het eigen vermogen van de bankgroep is het voorbije jaar verder verbeterd: voor het eerst kwam deze uit boven de 800 miljoen. In totaal steeg het vermogen met 47 miljoen (+6 procent) tot 818 miljoen. Een krachtige kapitalisatie ziet de top als een sterke eigenschap dat het publiek vertrouwen moet geven.

In 2017 nam het totale spaarbedrag dat rekeninghouders bij MCB aanhouden met 418 miljoen (+7 procent) toe. Daarmee stond er per 31 december voor maar liefst 6.691 miljoen (6,7 miljard) aan spaartegoeden en deposito’s bij de bank gestald. Vooral op Curaçao en Sint Maarten was sprake van stijging. MCB beseft het gewicht hiervan en de directie schrijft op een ‘zeer verantwoordelijke manier’ met deze gelden van klanten om te zullen blijven gaan.

De groei van de spaargelden was de voornaamste reden voor de toename van het balanstotaal. In 2017 steeg de MCB-balans, gevormd door veertien bedrijven op de eilanden en ook daarbuiten, met 450 miljoen (+6 procent) en kwam uit op niet minder dan 7.782 miljoen (bijna 7,8 miljard). Ter vergelijking: dit was tien jaar geleden nog 4,3 miljard.

Een deel slechts van de spaartegoeden kan MCB wegzetten in de vorm van verstrekte leningen en voorschotten. Met moeite. Na twee jaar van nulgroei van de leningenportefeuille, werd vorig jaar een bescheiden toename gezien met 84 miljoen (+2 procent), voornamelijk op Curaçao en Bonaire wat betreft de bedrijfsleningen en financiering aan de publieke sector, terwijl de persoonlijke leningen een kleine daling vertoonden.

Al met al is er voor 4,1 miljard aan leningen uitgezet.Omdat de leningenportefeuille maar langzaam groeit, heeft MCB een groot deel van de spaartegoeden van cliënten ondergebracht als beleggingen en deposito’s bij internationale banken. Daardoor steeg het tegoed bij andere banken met 171 miljoen (+7 procent) tot 2.767 miljoen en de beleggingen zelfs substantieel met 198 miljoen (+47 procent) tot 621 miljoen.

‘Jaar van de transformatie’

Het managementteam onder aanvoering van Chicu Capriles ziet 2017 in vele opzichten als een transitie- en transformatiejaar. Zowel voor het Koninkrijk, met de verkiezingen en nieuwe regeringen die werden gevormd in Nederland, Curaçao, Aruba en Sint Maarten – ,,Gehoopt wordt op de nodige stabiliteit voor ten minste de komende vier jaar”, schrijft de directie – maar ook veranderingen in de economieën en binnen de bank zelf.

Als het gaat om de economieën dan valt op hoe MCB het belang van de positieve transitie bij de Curaçaose Dokmaatschappij benadrukt; van een (verlieslatende, red.) staatsonderneming tot een (winstgevend, red.) door het private Damen gerund bedrijf. Maar omgekeerd werd het particuliere Insel Air noodgedwongen deels overgenomen door de overheid, toen de luchtvaartonderneming in grote problemen kwam door uitblijvende betalingen vanuit Venezuela.

Over buurland Venezuela schrijft de MCB-top dat ‘de situatie het best kan worden omschreven als van slecht naar nog slechter’. Beide raffinaderijen op Curaçao (Isla) en op Aruba (te San Nicolas) wachten op een transformatieproces, maar zijn daarvoor afhankelijk en in afwachting van solide en betrouwbare partners.

,,Ook onze bank ondergaat een grote verandering met een voortgezette digitale transformatie, een paar jaar geleden in gang gezet door meer supportactiviteiten te centraliseren”, aldus het management. De snelle technologische vernieuwingen nopen het bankbedrijf om zelf ook mee te gaan met de ‘fintech’ waarbij bankieren op elk moment en vanuit elke locatie kan plaatsvinden. Het is MCB’s ambitie om de nummer één financiële dienstverlener van de Dutch Caribbean te blijven.

In het jaarverslag – dat in het teken staat van groen – wil de banktop stilstaan bij, en meer aandacht vragen voor, de noodzaak om de aarde te sparen voor de komende generaties en dus het belang van duurzaamheid. Vandaar dat in 2017, de 21e keer dat de MCP-Prize werd uitgereikt, deze naar Green Force Curaçao ging voor de bijdrage van deze organisatie aan het bewustzijn van de bevolking van het belang van recycling en de positieve impact die dit kan hebben op de economie.

Bij MCB Groep op Curaçao (met hoofdvestiging), Aruba, Bonaire, Sint Maarten en Sint Eustatius – na negen jaar werd het bankkantoor op Saba gesloten – waren per 31 december 1.460 personen werkzaam. Iets minder dan de 1.513 werknemers een jaar eerder. Samen kregen zij 104 miljoen aan salarissen uitbetaald. Daar zitten nog niet bij de sociale arbeidsvoorwaarden, pensioenpremies, medische en andere verzekeringen. Aan loonbelasting werd in 2017 zo’n 30 miljoen afgedragen en de hieraan gerelateerde sociale premies bedroegen 27 miljoen.

Aan winstbelasting over het behaalde resultaat moest MCB 22 miljoen afrekenen. Het directieverslag meldt verder dat 6 miljoen aan omzetbelasting werd ingehouden en afgedragen. De banken moeten verder licentierechten (‘license fee’) over transacties met buitenlandse deviezen in rekening brengen en afdragen aan de Centrale Banken CBCS (Curaçao en Sint Maarten) en CBA (Aruba) ten behoeve van de landen; dat was vorig jaar 44 miljoen voor Curaçao en Sint Maarten, terwijl de Caribbean Mercantile Bank (CMB) op Aruba 16 miljoen afdroeg. Bij elkaar dus 60 miljoen.

Bron: Antilliaans Dagblad

5 reacties

  1. Een miljioentje meer of minder daar kijkt men niet van op MCB ze bulken van het geld.
    Staatsleningen zijn door Nederland betaalt waarom kan de MCB bv. volkswoningen laten bouwen voor al de minima die geen hoge huur kunnen betalen?nee ze potten het geld liever.schandalig gewoon

  2. Pssssst keto mensen. Niets zeggen.
    Geen slapende honden wakker maken.
    Want als de banken op Cur, Aruba en Bonaire zal gaan automatiseren, dan wordt het een ellende.
    Kijk hoe het in Nederland is gegaan.
    Er zijn geen bsnkksntoren meer.
    Bijna geen personeel meer.
    Je moet een afspraak maken om langs te gaan.
    En de bankkosten blijven stijgen.

    Als de banken op de eilanden gaan automatiseren, dan zal de werkloosheid zeker met een hoge percentage gaan stijgen.
    Eng man.

  3. Vandaar dat de rente op publieke spaartegoeden, die in feite leningen financieren, weer eens per 1 januari omlaag gebracht is naar 0.5%.
    We adviseren de directie om nog maar eens een groot gebouw neer te zetten van het publieke geld! Kan de rente naar 0%.
    Waarom de rente op leningen niet omhoog?
    Mooi weer spelen door donaties te verstrekken van de centen van de klanten?
    Inderdaad “ericlapas”, snijden in de (personeels)kosten zou niet misplaatst zijn., maar ja, automatisering is ook een vak.
    Vraag me trouwens af waarom banken zo weinig info via hun websites geven of is dat met opzet om zoveel mogelijk personeel in huis te houden.
    Aan voorlichting voor de klant ontbreekt het volledig! Waarom het merendeel van financiële afhandelingen aan de balie terwijl dit via internet banking kan en veel makkelijker is.

  4. Het boekjaar 2017 was voor MCB Group, de grootste bankinstelling van de Dutch Caribbean, een jaar met een forse financiële aderlating; Als je MCB met andere banken in de wereld vergelijkt, is raar dat ze uberhaupt ooit winst hebben gemaakt. Er werken gewoon veel te veel mensen bij MCB, met een goede automatisering kan minstens de helft naar huis.

  5. Bij Girobank waren het Eric Garcia en zijn marionet Stephen Capella die door hun eigen zakken te vullen de winst omzetten in verlies.

    MCB heeft daarvoor blijkbaar geen fraudeurs nodig.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties