28 C
Willemstad
• woensdag 21 april 2021 09:53

ParadiseFM | Vier mensen overleden; testratio opnieuw 5%

Opnieuw zijn vier mensen op 1 dag overleden aan de gevolgen van covid-19. Zij brengen het aantal op 94 slachtoffers in totaal. Dat blijkt uit de cijfers...

DolfijnFM | Testratio Curaçao blijft onder tien procent

De testratio van 5,3 was gisteren voor de vierde dag op rij lager dan tien procent. De druk op de zorg blijft hoog, al waren de cijfers...

DolfijnFM | Verenigde Naties verwachten meer Venezolanen naar de eilanden

De verenigde Naties denken dat dit jaar opnieuw meer Venezolanen op zoek naar eten en medicijnen op een van de Caribische eilanden Nu zijn dat er 195.000,...

DolfijnFM | Meeste ongelukken zijn vanwege voorrangsfout

Verreweg de meeste ongelukken op Curaçao zijn het gevolg van voorrangsfouten. Dat valt op te maken uit de ongevalsstatistieken van Forensys over 2020. ruim 22 procent van de...

DolfijnFM | Politie arresteert twee mannen met hulp van Marechaussee, Marine en VKC

De politie heeft gisteren twee mannen aangehouden op verdenking van overtredingen van de Opium- en Vuurwapenlandsverordening, van bedreiging, mishandeling en poging tot moord. Dat gebeurde bij twee...

FD | Mogelijk meer verdachte bestuurders in witwaszaak ABN Amro

Met feitenrelaas, transactieovereenkomst en persbericht. Pieter Couwenbergh Ivo Bökkerink | Financieel Dagblad ABN Amro trof maandag een schikking in een onderzoek dat sinds de zomer van 2019 liep. In...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenArubaAD | Fiscaal recht UoC van start

AD | Fiscaal recht UoC van start

Hoewel de opleiding wordt aangeboden op Curaçao bestaat de mogelijkheid dat ook studenten van bijvoorbeeld Aruba en Sint Maarten deelnemen door ‘onderwijs op afstand’  | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De University of Curaçao (UoC) start het komende studiejaar met een nieuwe opleiding fiscaal recht. Deze opleiding wordt zowel aangeboden op hbo-bachelorniveau, als op wo-masterniveau. Daarmee wordt beoogd tegemoet te komen aan de lokale vraag naar goed en hoogopgeleide fiscalisten.

Dat laat Peter Kavelaars, buitengewoon hoogleraar fiscale economie en recht aan de UoC tegenover deze krant weten.

Veel studenten uit het Caribisch gebied volgen in Nederland een opleiding fiscaal recht of fiscale economie. ,,De UoC is van oordeel dat zij ook prima in staat is een gedegen fiscale opleiding aan te bieden om daarmee het fiscale kennisniveau op de eilanden een impuls te geven”, aldus Kavelaars.

De voorbereidingen zijn al geruime tijd aan de gang en vinden plaats onder leiding van Kavelaars, die naast buitengewoon hoogleraar fiscale economie en recht aan de UoC ook hoogleraar fiscale economie aan de Erasmus Universiteit is. Direct betrokken medewerkers zijn Rashid Sammy en Germaine Rekwest.
Een voorbereidend deel van de opleiding is reeds vorig jaar gestart. Het betreft een zogenoemde premaster die hbo-fiscaal economen – die in het verleden aan de Sociaal Economische Faculteit of elders fiscale economie hebben gestudeerd – de mogelijkheid biedt door te groeien tot wetenschappelijk gevormd fiscalist.

Daartoe heeft een eerste groep van circa 20 studenten deze premaster gevolgd. Degenen die daarvoor slagen of voldoende studiepunten hebben behaald, kunnen dan komend jaar de wetenschappelijke master volgen. Zij kunnen dan als volwaardig belastingadviseur, inspecteur of bedrijfsfiscalist aan de slag, zo legt Kavelaars uit.

Een belangrijk onderdeel van de fiscale praktijk betreft het doen van aangiften en daarmee samenhangend eenvoudig advieswerk. De rechtenfaculteit van de UoC biedt ingaande het komende academisch jaar daartoe een volwaardige hbo-bacheloropleiding fiscaal recht aan.

,,Hier kunnen zowel havo- als vwo-scholieren instromen. De opleiding duurt vier jaar. Het eerste jaar is vooral algemeen vormend van aard. De studenten krijgen in dit jaar een keur aan vaardigheden voorgeschoteld. Vanaf het tweede jaar houden ze zich voornamelijk bezig met een scala aan fiscale vakken, almede niet-fiscale vakken die daarop een noodzakelijke aanvulling vormen. Na deze vierjarige hbo-bachelor kunnen de studenten doorstromen naar de master fiscaal recht op wetenschappelijk niveau zoals die hiervoor is vermeld”, aldus Kavelaars.

Dit kan echter niet aansluitend: eerst moeten de studenten een aantal wetenschappelijke vaardigheden opdoen. Daarvoor dienen zij een premaster te volgend die ook een jaar duurt. Na deze hbo-bachelor fiscaal recht, de premaster en de master kunnen de afgestudeerden volwaardig functioneren in de fiscale aangifte- en de fiscale adviespraktijk.

De opleiding wordt verzorgd door vakkundige docenten, die voor het grootste deel op Curaçao werkzaam zijn in de fiscale praktijk en daar veel ervaring hebben opgedaan. Daarnaast neemt een aantal docenten uit Nederland deel. Deze docenten hebben allen affiniteit met de fiscale stelsels van het Caribisch gebied.

,,Dat is van groot belang omdat de opleiding zich met name daarop richt. Overigens wordt ook aandacht geschonken aan de stelsels van de andere landen en eilanden die deel uitmaken van het Koninkrijk”, zo legt de hoogleraar fiscale economie en recht verder uit.

Hoewel de opleiding wordt aangeboden op Curaçao bestaat de mogelijkheid dat ook studenten van bijvoorbeeld Aruba en Sint Maarten deelnemen door ‘onderwijs op afstand’, zo stelt Kavelaars tot slot.

Bron: Antilliaans Dagblad

2 reacties

  1. Het wordt tijd dat ze in de juridische dienstverlening 80 – 20 invoeren, er zijn te veel jonge mensen die aan de UOC afgestudeerd zijn die in de kleding en toerisme industrie moeten zien te overleven.

    Dit terwijl advocaten en notaris kantoren hier vol zitten met Nederlandse juristen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties