AD | Fast ferry dreigt te stranden

Gewenste locaties niet beschikbaar en tarieven veel hoger dan gedacht

Gewenste locaties niet beschikbaar en tarieven veel hoger dan gedacht

Willemstad – Het plan een ‘zee-snelweg’ te openen die Curaçao, Bonaire en Aruba met elkaar verbindt, lijkt voortijdig te stranden.

Dat kan worden opgemaakt uit de nog niet openbaar gemaakte haalbaarheidsstudie die het bureau Icasus Caribbean in opdracht van de drie eilandbesturen heeft verricht. Een kopie van het ‘Ferry Onderzoek Inter-Caribische Expressdienst’ (Foice) is in handen van deze krant.

Aan de cruciale voorwaarden dat de reistijd zo kort mogelijk moet zijn en het laden en lossen (de turnaround) snel kan verlopen, blijkt niet te kunnen worden voldaan. Op alle drie de eilanden loopt de veerdienst tegen fors tijdverlies aan omdat niet op de gewenste locaties kan worden afgemeerd.

Op Curaçao moet dat binnengaats bij de vroegere ferryterminal in het Schottegat in plaats van bijvoorbeeld de veel gunstiger gelegen Caracasbaai. Op Aruba hebben de autoriteiten de Paardenbaai aangewezen waar San Nicolas als de ideale locatie wordt beschouwd. Lees verder op Antilliaans Dagblad

Op Bonaire ten slotte, is zelfs helemaal geen geschikte voorziening. Wachten op een nieuwe haven duurt nog jaren. Daarom is het, aldus Icasus, nodig een zogeheten ‘floating harbour’ te installeren. Dat vergt een niet verwachte investering van 4 tot 5 vijf miljoen dollar. Voor aanpassing van de locaties op Curaçao en Aruba is overigens zo’n 10 miljoen dollar nodig.

Ook de bureaucratie dreigt het project parten te spelen. Een vlotte controle door immigratie en douane is aan Arubaanse kant niet verzekerd. De onderzoekers pleiten er daarom voor dat de drie regeringen een speciale ‘Fast Ferry and economic zone’ instellen en aan fiscale harmonisatie gaan werken.

Lage tarieven niet haalbaar

In het rapport wordt voorts van aanmerkelijk hogere tarieven uitgegaan dan de tot nu toe gecommuniceerde 10 dollar voor een enkele reis en 25 dollar voor een auto. Een retourtje Curaçao – Aruba gaat 110 dollar per persoon kosten, Curaçao – Bonaire 80 dollar en Bonaire – Aruba 140 dollar, grosso modo de helft van een vliegticket.

Vanwege de extra vaartijd door de ongunstige route wordt het vrijwel onmogelijk om, zoals de bedoeling was, in één dag uit en thuis te zijn. Dat betekent dat in veel gevallen de kosten van een overnachting in een hotel erbij moeten worden opgeteld.

Toch tonen de opstellers van het rapport zich optimistisch. De economische en sociale impact wordt ‘enorm’ genoemd. Zo zou een snelle veerdienst tussen de ABC-eilanden veel extra werkgelegenheid opleveren: 120 directe plus nog eens 600 indirecte banen omdat er nieuwe bedrijvigheid zal ontstaan.

,,The ferry will create a huge new potential. For international airlift the ferry makes the islands more attractive. Not existing business opportunities can be developed. The industry sees possibilities to attract new groups of tourists”,

aldus Icasus, dat ook voordelen ziet voor het sociale verkeer (bijvoorbeeld familiebezoek), culturele – en sportevenementen en prijsverlagingen vanwege toenemende concurrentie.

Volgens ‘conservatieve’ schattingen van het bureau zouden dagelijks 455 tot 600 mensen van de veerdienst gebruik gaan maken van wie een kwart toerist is. Als deze voorspelling uitkomt, wordt een bezettingsgraad van ruim boven de 40 procent gerealiseerd die – met de genoemde tarieven – als ondergrens geldt voor een kostendekkende exploitatie van een catamaran met een capaciteit van 600 tot 800 passagiers.

Icasus is zelf tot de conclusie gekomen dat het plan ‘realistisch’ is. Het zou moeten worden uitgevoerd als een publicprivate partnership, een samenwerking tussen de overheden en een commerciële exploitant. Het bureau denkt dat een operationele start over 9 maanden mogelijk is. Indien het benodigde schip niet kan worden geleased, maar gekocht moet worden, duurt het 9 maanden langer.

Het idee voor een fast ferry is afkomstig uit het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko). De betrokken overheden besloten daarop gezamenlijk Icasus opdracht te geven een haalbaarheidsstudie te doen. Waarom de uitkomsten daarvan nog niet aan de parlementen zijn aangeboden, is onduidelijk.

Bron: Antilliaans Dagblad

Een Reactie op “AD | Fast ferry dreigt te stranden

  1. Goh, dat hadden veel mensen niet verwacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *