26.9 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Familiehuis op Curaçao verwoest na brand: ‘Ze kon haar hondjes niet redden’

HomeMediaAD | Familiehuis op Curaçao verwoest na brand: ‘Ze kon haar hondjes...

Sami Kappé | Algemeen Dagblad

Familiehuis op Curaçao verwoest na brand: ‘Ze kon haar hondjes niet redden’

Een hevige brand in een monumentaal familiehuis op Curaçao heeft het leven van familie Kilie op zijn kop gezet. Esmeralda Kilie (56) en haar broer (68) schrokken ‘s nachts wakker van vlammen en werden van het ene op het andere moment dakloos. Vier honden overleefden het drama niet.

,,Het is een mirakel dat er verder niemand is gewond geraakt”, vertelt de dochter van Esmeralda kalm. ,,Maar we leven nu in een nachtmerrie. Ik vraag me elke keer af of dit allemaal wel echt gebeurd is.”

Kortsluiting

Vorige week woensdagavond voltrok zich een drama in het huis waar haar moeder en oom woonden. Door kortsluiting ontstond brand en moesten zij op slippers en in ondergoed naar buiten rennen. De 150 jaar oude woning is door instortingsgevaar niet meer bewoonbaar .

,,De woning was van mijn grootmoeder, die niet meer leeft. Mijn ma en oom waren het huis aan het opknappen. Mijn ma vertrok in 2012 vanuit Amsterdam naar Curaçao om mijn oom te helpen met die enorme klus. Ze deden het op eigen kracht dus dat ging traag, ook omdat het een monumentaal pand is.”

Teveel rook en vuur

De kortsluiting ontstond bij een ventilator. Kilie’s moeder sliep in de slaapkamer met haar vier hondjes toen ze wakker schrok van de vlammen. ,,Uit instinct probeerde ze die te doven met water. Maar dat maakte het erger, weten we achteraf.”

Om haar broer te waarschuwen rent haar moeder zo snel mogelijk naar boven. ,,Toen ze naar beneden wilden was het eigenlijk al te laat. Er was zoveel rook en vuur. Ze zeiden tegen elkaar dat de hondjes niet meer te redden waren. Die zag ze als haar kindjes, maar ze moesten kiezen voor zichzelf.”

Gehuild als kinderen

Eenmaal buiten vangen buren de slachtoffers op. ,,Stonden ze daar met slippers en ondergoed. Verder niks. Ze moesten toekijken hoe ons familiehuis afbrandde.”

Ook voor de bewoners en omwonenden was het een stukje geschiedenis dat verloren ging. ,,Alle herinneringen gingen in rook op.” Kilie’s oom is een stoere, sterke man, benadrukt ze. ,,Hij hield zich vast aan het huis van mijn grootmoeder, waar hij bijna zijn hele leven woonde. Maar die avond hebben hij en mijn mama gehuild als kinderen.”

Inzinking

De familie worstelt nog steeds met de gevolgen van de dramatische avond. Moeder en oom hebben niks meer, en krijgen soms nog een inzinking. ,,Ze waren niet verzekerd. Ik bel heel de dag met mijn broer, en dan weer met mijn moeder. Ik ben verdrietig, maar zij heeft het nog moeilijker.”

Al snel besloot ze voor haar moeder en oom een gofundme-pagina te maken om in de eerste behoeften te voorzien.

,,Met het geld gaan we natuurlijk niet meteen het huis renoveren. Ze hebben eerst woonruimte nodig, want ze slapen nu in een hotel. Het duurde al uren voordat ik überhaupt met mijn moeder kon bellen, omdat haar telefoon ook was vergaan.”

Het huis is een bekend gezicht op Curaçao. ,,Zelfs mensen die ik niet ken sturen me berichtjes hoe verdrietig ze erover zijn. Mijn grootmoeder heeft veel mensen opgevangen in dat huis, mariniers kregen er vroeger te eten. Veel herinneringen zijn nu verloren gegaan.”

Geld gestuurd

Voor familieleden in Nederland werd het snel duidelijk dat er hulp nodig was. ,,In plaats van naar Curaçao te vliegen hebben mijn broertje en ik haar geld gestuurd. Want dat is wat ze nu nodig heeft.”

Haar moeder zat bepaald niet te wachten op een online doneerpagina. Maar ze voelde zich geroepen om het toch te doen. ,,Want dit is erg genoeg, ze kunnen dit niet alleen aan. Ik ben bang dat ze anders tot hun laatste dag bezig zijn om het huis te herstellen.”

Bron: Algemeen Dagblad

7 reacties

  1. Wat een uiterst vreemde constatering van Fred Schiedam. Kortsluiting ontstaat wanneer één of meer elektrische draden elkaar raken de meeste draden zijn voorzien van een isolatielaag maar ik ons klimaat kunnen deze beschadigd zijn door warmte stof en zoals nu de extreme regenbuien.
    Niet alles is de ‘schuld’ van een bewoner, Fred Schiedam.
    Al met al een debacle voor de bewoners.

  2. @Schiedam: dat gevoel is onterecht. Bij een kortsluiting in het apparaat vliegt bij een goede meterkast de zekering er uit. Zo niet, dan vliegt die op de straat eruit. Alleen heeft het apparaat dan al “gevonkt”.

    En een vuurtje begint met 1 vonkje.

    Overigens, maar ik kan me vergissen want ik ben al langere tijd weg uit Nederland, maar daar worden installaties na oplevering van je huis ook niet meer gekeurd.

  3. Brand door kortsluiting in een ventilator? Doet bij mij het gevoel opkomen dat de elektrische installatie niet voorzien was van de vereiste beveiligingen. Niet periodiek gekeurd?

  4. @Robert: of je het kunt of niet, daar moeten we niet aan beginnen.

    Ze hadden gewoon, net als ieder normaal mens, hun huis moeten verzekeren.
    Doe je dat niet en brandt de boel af, dan moet je daarna niet huilie huilie doen en anderen daar voor laten opdraaien.
    Precies zoals @Trui zegt.

  5. Hoe zit het met de duizenden families die vanaf maart april hun huizen aan de banken zullen verliezen omdat ze hun hypotheken niet meer kunnen betalen vanwege de covid? Moeten we daarvoor ook een crowdfund opzetten?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties