27 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Extra uitkering en voedselbonnen

HomeMediaAD | Extra uitkering en voedselbonnen
Fondo di Sosten (Steunpakket) | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De regering-Rhuggenaath heeft in het kader van het Fondo di Sosten (Steunpakket) in verband met de coronacrisis besloten om onderstandtrekkers en werklozen (extra) te ondersteunen.

Zo lichtte minister Hensley Koeiman (MAN) van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) gisteren toe.

  • Personen die na 15 maart werkloos zijn geraakt komen in aanmerking voor een sociale uitkering van maximaal 1.000 gulden per maand (ter vergelijking: het minimumloon voor een 40-urige werkweek bedraagt 1.669 gulden). Verdiende iemand daarvoor minder, bijvoorbeeld 850, dan is de uitkering daar gelijk aan. Verdiende de persoon méér, bijvoorbeeld 1.400, dan is de corona-uitkering 1.000 gulden. Deze werkloze dient zich te melden bij de speciale website van Fondo di Sosten en moet daarbij twee loonstrookjes of twee bankafschriften meesturen. De uitkering volgt in de week van 27 april via de bank; een bankrekening is dus wel een vereiste.
  • Mensen die al vóór 15 maart werkloos waren én al wel vanaf 1 januari 2019 bij SOAW staan geregistreerd, kunnen een voedselbon krijgen. Voor alleenstaanden betreft dat een bon ter waarde van 300 gulden per maand. Voor een echtpaar, met of zonder kind(eren), is dat 450 gulden per maand. Zij moeten zich daarvoor aanmelden bij de website.
  • Tot slot de personen die een onderstand krijgen: zij krijgen eveneens een voedselbon. In hun geval per ‘kinsena’ (per veertien dagen). Een alleenstaande ontvangt een voedselbon met een geldwaarde van 75 gulden. Dat is extra, naast de onderstanduitkering. Een echtpaar zonder kinderen of een alleenstaande met kind(eren) krijgt een voedselbon van 150 gulden per kinsena. En een echtpaar met kind(eren) komt in aanmerking voor een extra voedselbon van 225 gulden voor een periode van twee weken. De Commissie Noodfonds zegt er dit over: ,,Het sociale vangnet (onderstand) is dermate beperkt dat grote delen van de bevolking de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen, hetgeen zal leiden tot een volledige maatschappelijke ontwrichting en onrust.” Onderstandtrekkers moeten (normaal gesproken) rondkomen van een bedrag van 195 gulden per twee weken. Velen van hen verdienen er zo nu en dan iets bij, wat toegestaan is tot een bedrag van 600 gulden. Die mogelijkheid hebben ze nu niet meer, waardoor er voor velen ‘diepe armoede dreigt’. Aldus de commissie.

Het verwachte aantal structurele werklozen wordt door de commissie per 15 maart geschat op 15.464, waarvan circa 6.480 gebruikmaken van de onderstand. De verwachting is dat 80 procent van deze structurele werklozen een beroep zal doen op de ‘weerstandsuitkering’; in totaal dus 12.371 personen.

,,In totaal zijn er 7.200 onderstandstrekkers, waarvan er 10 procent niet onder de groep structurele werklozen valt. Deze 720 mensen zullen ook gebruik maken van deze uitkering, het gaat derhalve over in totaal 13.091 personen”, zo staat te lezen in het ‘Pakket van Sociaal Economische Steunacties – Alivio 1 & 2’.

Minister Koeiman riep iedereen op zich te melden, ook als iemand in het verleden grijs of zwart heeft verdiend en ook als het gaat om ‘ongedocumenteerden’ en illegalen. ,,Dit is niet het moment om mensen te gaan straffen”, zegt hij, maar om juist deze kwetsbare groep bij te staan.

Bron: Antilliaans Dagblad

3 reacties

  1. Was mijnheer iets creatiever geweest met zijn medemens, dan had het eiland minder werkloosheid gehad. Sinds die man dat verschillende beroepen bekleedde om het volk op rechte pad te helpen nepotisme vertoonde ontstond er meer criminaliteit mede dank zij hem en consorte.
    Velen personalia van burgers zijn blijven hangen oftewel verdwenen in zijn onzichtbare bureau.
    Meneer weet niet eens hoe groot het bevolking op platteland is, laat staan hoeveel werkloosheid rondloopt.
    Weet of wil niet weten hoeveel capabele het land bezit, die ook graag legaal een boterham zou willen verdienen, om niet miserabel in de hitte zon te staan voor uitkering.
    Knijpt mijn strot dicht, ik verteld het waarheid.

  2. Het lijkt net of Kooiman een Ajax voetbal shirt aan heeft om ze te verlijden het geld wat ze van Mc Williams krijgen om reklame te dragen. Het zit er wel zeker in dat er verlopig niet gevoetbald word door Ajax, vraag het geld terug Mc W, Mijn vraag aan Ajax stuur het sponser geld terug wij hebben het nu hard nodig, zal deze vraag persoonlijk aan mijn vriend Sjaak Swart per EMAIL toe zenden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties