26 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Doek valt voor Marlin

HomeMediaAD | Doek valt voor Marlin
Nieuwe meerderheid accepteert voorwaarden

Willemstad/Philipsburg – De stijgende spanning in politiek Sint Maarten kwam gisteren tot een hoogtepunt toen acht Statenleden hun handtekening plaatsten onder een motie waarmee de door Nederland gestelde voorwaarden worden geaccepteerd.

Onder de motie vallen vooral de handtekeningen op van Statenvoorzitter Sarah Wescot-Williams, partijgenoot Perry Geerlings en Chanel Brownbill; alle drie steunden ze tot gisteren nog het kabinet-Marlin.

Reden voor het opzeggen van het vertrouwen is de weigering van demissionair premier William Marlin om de door Nederland gestelde voorwaarden, die gekoppeld worden aan de financiering van de wederopbouw van het eiland, te accepteren. In ruil voor de miljoenenfinanciering wil Nederland de spoedige inrichting van de Integriteitskamer en de versterking van de grensbewaking door de Koninklijke Marechaussee en de Nederlandse douane.

In de motie die gisteren door Theo Heyliger, Tamara Leonard, Sarah Wescot-Williams, Claret Connor, Franklin Meyers, Chanel Brownbill, Perry Geerlings en Sidharth Bijlani is getekend staat onder andere dat de ‘Statenleden, goed voor een meerderheid in de Staten van Sint Maarten, zich wijden aan de principes van integriteit, transparantie en good governance’. De partijen gaan – conform de wens van Nederland – ‘akkoord met het wijzigen van de ontwerp-Landsverordening Integriteitskamer en de kwesties die zijn opgenomen in de brief van de Nederlandse minister van Koninkrijkszaken, van 13 oktober 2017, en dragen de minister van Justitie van Sint Maarten op te onderhandelen over een akkoord met zijn Nederlandse collega om de samenwerking te realiseren, zoals is aanbevolen in dezelfde voornoemde brief’.

De motie is op de valreep aangenomen: de Nederlandse regering had als deadline 31 oktober, vandaag, gesteld.

De motie

Regeringsleider William Marlin is met een kabinet van in totaal 15 zetels afhankelijk van de parlementaire steun van de partij National Alliance (5 zetels), United Sint Maarten Party (3 zetels) en de Democratic Party (2 zetels). Met het ondertekenen van het akkoord door Statenvoorzitter Wescot-Williams, Perry Geerlings (beiden DP) en Chanel Brownbill van regeringspartij USP, heeft de premier zijn meerderheid in de Staten verloren.

Brownbill trad zondag al met een statement naar buiten, waarin hij zei te twijfelen over het besluit van Marlin om de voorwaarden van Nederland niet te accepteren. ,,Ik moet naar mijn geweten stemmen”, schrijft hij in een ingezonden brief. ,,Ik sta achter de mensen die getroffen zijn, pijn hebben en vol verwachting naar ons kijken. Dit is niet de tijd voor politieke spelletjes.” Brownbill zegt niet te begrijpen waarom Sint Maarten een deur zou sluiten, ‘terwijl we niet weten waar de tweede deur is’. Akkoord gaan met de hulp van Nederland en de daarbij behorende voorwaarden, zal politieke gevolgen hebben.

,,Maar ik moet een standpunt innemen. Een standpunt dat naar mijn gevoel de juiste is. Misschien worden we teleurgesteld, maar dan hebben we het in ieder geval geprobeerd. Dan heb ik het in ieder geval geprobeerd”, schrijft hij.
Bij het ter perse gaan van deze krant had Marlin nog niet gereageerd op het feit dat zijn kabinet niet langer op steun van de meerderheid in de Staten kan rekenen.

In een verklaring die door de nieuwe meerderheid in de Staten naar de pers is gestuurd, staat dat de ‘acht leden van het parlement, die hun handtekening hebben geplaatst onder de bijgevoegde verklaring en daarmee hun toewijding aangeven om de impasse te doorbreken, ervan overtuigd zijn dat elke vertragingstactiek in dit elfde uur niet zal leiden tot een heroverweging van de Nederlandse regering voor Sint Maarten’.

,,We moeten zeggen wat we bedoelen en menen wat we zeggen. Dit land bevindt zich nu in een ongelukkige positie en zonder een beschuldigende vinger te wijzen, zijn we van mening dat de relatie tussen de Nederlandse regering en die van Sint Maarten, die al moeizaam is geweest, nu op het spel staat. Dit op een moment, wanneer het herstel van ons land ervan afhangt. Het vooruitzicht is niet best en er zijn geen wonderen. Onze economische veerkracht, hetgeen ons karakteriseert, is wankel, maar nog steeds aanwezig. Duidelijk is echter dat het spoedige herstel dat we voor ogen hebben na de verwoesting van Sint Maarten, alleen mogelijk is met een benadering van meerdere facetten. Cruciaal hierbij is het beschikken over fondsen om de verschillende problemen waar ons land mee geconfronteerd wordt, aan te pakken”, zo staat in de gezamenlijke verklaring van de acht Statenleden.

De verklaring wordt afgesloten met de woorden dat de Statenleden de voorwaarden zullen accepteren met de overtuiging dat dit in het voordeel is van de bevolking van Sint Maarten.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties