28 C
Willemstad
• zondag 9 mei 2021 10:32

ParadiseFM | Plachi di dia dinsdag opgeheven; avondklok blijft

De ‘plachi di dia’-regeling wordt vanaf dinsdag 11 mei opgeheven. Dat heeft premier Rhuggenaath vanmiddag bekend gemaakt.  Op Moederdag 9 mei en maandag 10 mei is de...

PBC | Coronamaatregelen eerder dan verwacht versoepeld

Persbureau Curacao Vanaf dinsdag 11 mei zullen de coronamaatregelen op Curaçao worden versoepeld. Eerst zou dat over negen dagen, op 17 mei zijn. Volgens demissionair premier Eugene Rhuggenaath...

PBC | Zondag kans op regen en onweer

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een storing die naar verwachting de lokale eilanden in de komende 24 tot 36 uur zal treffen, bevindt zich momenteel boven het zuidoosten van...

AVC | ‘Toezicht op financiële instellingen Curaçao is te vrijblijvend’

Servaas Houben en Ronald Ketellapper | Achterkant van Curacao Het toezicht in Curaçao op financiële instellingen is te vrijblijvend, verouderd en houdt onvoldoende rekening met de risico’s waaraan...

ParadiseFM | “Eiland heropent dinsdag”

De meeste sectoren op het eiland mogen dinsdag weer open. Dat melden bronnen aan Paradise FM. Om 16 uur worden de details bekendgemaakt tijdens een ‘relato di...

ParadiseFM |‘Nationale assemblee’ moet eiland post-corona vormgeven

Komende maandag, dinsdag en vrijdag praat de overheid met diverse belangengroepen over de vraag ‘hoe verder, nadat een groot deel gevaccineerd is’. Dat vertelde premier Rhuggenaath vandaag tijdens...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenArubaAD | DNB krijgt dikke vinger in de pap

AD | DNB krijgt dikke vinger in de pap

Met RMR liquiditeitsvoorwaarden Aruba, SXM en Curacao

Nederland wil inzicht in risico’s financiële sector Curaçao

Willemstad/Den Haag – De regering van Curaçao en de Centrale Bank CBCS verschaffen De Nederlandsche Bank (DNB) ‘inzicht in de situatie in de financiële sector in den brede’, waaronder potentiële verliezen en waar deze neerslaan.

Zo staat in de specifieke voorwaarden in verband met de verstrekking door Nederland van liquiditeitssteun aan Curaçao. Het betreft ten minste inzicht in de huidige kapitaals- en liquiditeitspositie van de belangrijkste financiële instellingen (banken, verzekeraars, pensioenfondsen) en de prognoses voor de komende zes maanden.

Een en ander houdt verband met onder meer de problematische Girobank, die het Land mogelijk enkele honderden miljoenen gaat kosten. Ook voor enkele andere financiële instellingen geldt dat ze onder de noodregeling vallen. Een andere voorwaarde is een analyse van de voornaamste risico’s voor deze instellingen op de korte en middellange termijn.

Curaçao en de CBCS verschaffen DNB voorts ‘gedetailleerde financiële informatie’ over de voorgenomen oplossingen voor de aanpak van probleeminstellingen onder de veronderstelling dat de kosten die voortkomen uit de afwikkeling van deze problemen worden opgevangen binnen de meerjarige begrotingen van het Land Curaçao zelf.

,,Het betreft ten minste inzicht in de plannen voor Girobank, PSB Bank, Ennia en de gevolgen voor het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) en de overheidsfinanciën”, aldus de gelekte brief van staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties aan de Rijksministerraad (RMR). Het College financieel toezicht (Cft) wordt hierbij wordt betrokken vanwege mogelijke gevolgen voor de overheidsfinanciën.

Een voorwaarde is tevens dat het bestuur van de Centrale Bank CBCS te Scharloo ‘weer uit ten minste drie bestuurders dient te bestaan’ die ‘aan de hoogste ‘fit & proper’-standaarden en standaarden van onafhankelijkheid zijn onderworpen’.

,,Benoeming geschiedt in afstemming met DNB”, schrijft Knops verder. Afgestemd dus met de Nederlandse Centrale Bank in Amsterdam. Het betreft ‘ten minste’ benoeming – in afstemming met DNB – op korte termijn van een voorzitter ‘die voldoet aan eisen inzake geschiktheid en betrouwbaarheid’; én, in opdracht van de voorzitter, ‘een assessment van de voltallige raad van bestuur’ (RvB), zowel de individuele leden als het collectief, ten aanzien van geschiktheid en betrouwbaarheid. ,,Aan deze voorwaarden dient vóór 1 juli 2020 te zijn voldaan. DNB zal de Rijksministerraad informeren over de wijze waarop Curaçao en de CBCS hier invulling aan hebben gegeven.” De huidige RvB bestaat uit Leila Matroos-Lasten (secretaris-directeur) en José Jardim (financieel-economisch directeur, die tevens interim-president is). De raad van commissarissen (RvC) heeft in maart aan de ministers van Financiën van Curaçao en van Sint Maarten de aanbeveling gedaan om Richard Doornbosch te benoemen tot president van de CBCS. Het streven was om Doornbosch medio juli in functie te benoemen, mits de screening door de Veiligheidsdiensten van Curaçao en Sint Maarten positief is afgerond.

Bron: Antilliaans Dagblad
Naschrift KKC

De Rijksministerraad cornavirusmaatregelen liquiditeitsvoorwaarden voor Aruba, Sint Maarten en Curacao. Met dank aan een trouwe lezer. Indien niet leesbaar en/of downloadbaar in verschillende browsers, klik hier in PDF.

2020 05 13 – RMR 2de Liquid… by Knipselkrant Curacao on Scribd

4 reacties

 1. ……”Haal aub de hele topvan de CBCS door de molen want niet alleen Tromp, Hasselmeyer en Romero waren de boeven maar ook de laag daaronder”….

  @Shonfefe, remarkabel punt.
  Tromp is de boosdoener nu( en terecht) maar de hele directie laag eronder knikte en genoot ook mee!

  (Volgens mij is met de machtswisseling ook een deel weggegaan,)

  Ik heb ze nooit horen klagen bij justitie of de pers over wantoestanden ( lees = dikke bonussen.)

  Hasselmeyer, Romero!!!!! , Salesia, Jackson, Zus, Allen, Laurents, Reynaert, doe ook een aanzienlijk deel van zijn familie in de bank had werken,

  We klagen hier graaag over de shons en bombas en slavernij van vroeger, maar feitelijk is het nu niet anders, een meester, met een paar bombas, er naast, en allemaal jaknikkers….

 2. Haal aub de hele topvan de CBCS door de molen want niet alleen Tromp, Hasselmeyer en Romero waren de boeven maar ook de laag daaronder die netjes meedeed in het verkrijgen van extreme salarissen etc terwijl de bedrijven zoals Ennia en de Giro in samenwerking met de bank hun bedrijven voor honderden miljoen leegtrokken. De hele Bank top kreeg extraatjes van de Ennia en de Giro voor hun “ wan” prestaties. Personen die nu in de RvC van de Centrale bank zitten waren destijds allemaal betrokken bij het leegroven van Ennia Caribe.Vergoedingen van Ang 150.000,- tot Ang 250.000 waren normaal voor de commissarissen van de Ennia.

 3. Er zijn een paar wannabees CBCS directeuren die niet erg amused zullen zijn.

  Ze hebben Traa tevergeefs wegbedreigd!

  Iemand anders komt de “tuin” nu eens wel goed wieden!

  Iemand die wél weet hoe met lastige vraagstukken om te gaan.

  Eindelijk.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties