26.9 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Deal OM en Grynsztein’

HomeMediaAD | ‘Deal OM en Grynsztein’
Directie MCB betreurt noemen naam van bank. | Insteek foto:  MCB-directeur Michael de Sola (links) en president-directeur Lionel ‘Chicu’ Capriles.

Willemstad – Er is een miljoenendeal tussen het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland en de Curaçaose ondernemersfamilie Grynsztein, die wordt verdacht van onder andere gewoontewitwassen.

Het Antilliaans Dagblad is in het bezit van de ‘Verklaring I.A. Grynsztein – 18 april 2019’ dat onderdeel lijkt van de deal. In 26 pagina’s doet Itzhak ‘Isaac’ Grynsztein uitgebreid verslag van de periode op Curaçao vóór het swipen, de situatie met betrekking tot Venezuela en de bolívar (het ‘swipe’-fenomeen), contant geld en waar het vandaan kwam, de (rol van de) banken, de boekhouding, de agenten en de medewerkers. Kortom: een verklaring over hetgeen in de strafzaken Cymbal (in Nederland) en Troya (Curaçao) aan bod komt.

De Telegraaf berichtte gisteren over de deal: ,,In de overeenkomst tussen de witwasfamilie G. en justitie doet ook de Maduro & Curiel’s Bank (MCB) mee. Deze Antilliaanse bank, die net als ING Bank jarenlang het witwascircus op het eiland faciliteerde, draait op voor enkele miljoenen euro’s in de deal die in totaal tientallen miljoenen behelst.”

Desgevraagd zegt MCB-topman Lionel ‘Chicu’ Capriles tegen het Antilliaans Dagblad: ,,Deze zaak en ook de zaak Troya lopen nog en het is moeilijk voor ons om commentaar te geven voordat de rechter vonnis heeft gewezen. We betreuren het zeer dat onze bank wordt genoemd.”

 

Hij zegt verder: ,,Dat neemt niet weg dat wij altijd bereid blijven met de autoriteiten mee te werken om zo alle vormen van illegaliteit te bestrijden.” En, voegt hij er tot slot aan toe: ,,Als bank willen wij graag ‘to set the record straight’ als deze twee zaken achter de rug zijn.”

Het OM in Nederland onderstreept volgens De Telegraaf dat de afspraken met de verdachte familie Grynsztein allemaal eerst nog ter toetsing aan de rechter worden voorgelegd. Tom Lucas, advocaat van één van de verdachte broers, Isaac Grynsztein, wijst in het artikel op de voordelen van de deal met het OM. ,,Met dergelijke afspraken wordt voorzien in een maatschappelijke behoefte om dit soort zaken niet eindeloos te laten duren”, aldus Lucas.

De Nederlandse krant legt uit: ,,Zo zien de advocaten bijvoorbeeld af van het horen van tientallen getuigen en zullen de verdachten openlijk verklaren wat ze op Curaçao allemaal hebben uitgespookt.”

De genoemde verklaring van Grynsztein van april, in handen van het AD, geeft een uitvoerige beschrijving van hoe de familieleden met hun Monterrey Trading Co en later ook allerlei andere zaken te werk gingen: ,,Toen wij begonnen met swipen, dachten wij dat het misschien vijf maanden zou duren, zeker geen acht jaar”, stelt Isaac Grynsztein, die verder bij herhaling stelt: ‘Wij waren niet de enigen die dit deden’ en ‘Iedereen op Curaçao wist wat er gebeurde’.

‘OM ernstig aan de tand voelen’

advocaat Mirto Murray spreekt namens niet nader genoemde clienten Troya-zaak

Met de deal tussen OM Nederland en Grynsztein lijkt de zaak- Troya (op Curaçao) in de prullenbak te kunnen. Namens zijn cliënten in de Troya-zaak zegt advocaat Mirto Murray tegenover het Antilliaans Dagblad ‘het OM ernstig aan de tand te willen voelen’. Hij vindt het ‘volstrekt onbehoorlijk dat er in het geheel niets over deze aanstaande deal is gemeld op de terechtzitting vorige week’.

,,Na een aanvankelijk aangekondigd bericht van de raadsman van Itschak Grynsztein dat hij zich op zijn verschoningsrecht zou beroepen toen de verdediging hier hem wilde horen als getuige, dook ineens via het OM (Curaçao, red.) een ongetekende verklaring van hem op van 18 april 2019. Eerst op 14 juni 2019 is die verklaring ondertekend bij de rechter-commissaris hier op Curaçao. Nu kan ik dat allemaal beter plaatsen in het kader van de deal van de familie met het Nederlandse OM.”

De woordvoerder van het OM op Curaçao, Roderick Gouverneur, antwoordt op vragen van het AD over een deal in Nederland dat hij ‘hierover niets kan bevestigen’. ,,Ik heb hier niks over gehoord.”

De zaak kwam afgelopen week in Nederland voor bij de rechtbank in Zwolle.

,,Het dollartoerisme vanuit Venezuela neemt op Curaçao zo’n enorme vlucht, dat alleen al bij deze familie binnen enkele jaren 322 miljoen dollar (270 miljoen euro) wordt gepind”, schrijft Telegraafverslaggever Bart Mos. ,,De creditcards worden door Venezolaanse tussenpersonen met dozen tegelijk ingevlogen. De kleding- en lingeriewinkels van G. worden bijzaak en zij richten op papier zelfs een uitsluitend voor het pinnen bedoeld farmaceutisch bedrijf op in Amsterdam. Via een rekening bij ING Bank en met uit Nederland afkomstige pinautomaten lijkt het alsof de Venezolanen medicijnen aan de Cruquiuskade in Amsterdam hebben gekocht, in plaats van dollars gepind in Willemstad, Curaçao.”

Dit komt niet terug in de verklaring van Isaac Grynsztein van april jongstleden, zoals de redactie van het AD die heeft. Hij noemt daarin wel de in 2008 opgerichte Caribbean Pharmaceutical Group.

,,Met de pharma code deden onze pinterminals het goed. Bij de code van kleding werd de transactie soms geweigerd.”

In 2012 werd de naam Caribbean Pharmaceutical Group veranderd in CPG Worldwide. De code was minder belangrijk geworden; het hebben van een Europese automaat was belangrijker in verband met het door de Venezolaanse regering opgelegde zogeheten Cupo-limiet per bestemming. Vandaar werd naar ING Bank (over)gestapt.

De Amerikaanse bank Wells Fargo waarschuwt ING Bank voor de verdacht grote hoeveelheid dollartransacties, vervolgt het Telegraaf-artikel, waarna ING het contract met de familie begin 2015 beëindigt. Een half jaar later worden de betrokkenen van de familie Grynsztein gearresteerd op verdenking van witwassen en valsheid in geschrifte.

ING trof afgelopen jaar een schikking van 775 miljoen euro, onder meer voor de slechte controle van de pinactiviteiten van de Grynszteins. Blijft opmerkelijk volgens de advocaten van de verdachten die vorige week op Curaçao in de Troya-zaak voor de rechter moesten verschijnen dat het OM vorige week helemaal niet repte van een deal.

Begin dit jaar noemde de Nederlandse Justitieminister Ferdinand Grapperhaus (CDA) het plan van het OM in Nederland om te onderhandelen met verdachten en zo het strafproces te versnellen ‘heel interessant’. Het moet voorkomen dat ingewikkelde processen zich jarenlang voortslepen waardoor overbezette rechtbanken en opsporingsinstanties niet meer toekomen aan andere zaken.

De Telegraaf: ,,Of zoals de bij het proces in Zwolle aanwezige FIOD-rechercheur (Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst, red.) dinsdag verwoordde: ‘Anders ben ik over vijf jaar nóg met deze zaak bezig’.” De Troya-zaak op Curaçao staat in principe gepland voor begin augustus.

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

Grapperhaus: het OM Curaçao heeft vastgesteld dat KPMG AAS verdachten in de strafrechtelijke onderzoeken Troja en Cymbal heeft gefaciliteerd bij de criminele activiteiten waarvoor die verdachten nu worden vervolgd | Beeld FD

 

12 reacties

  1. Nu nog ‘deal’ OM en MDPT (waarvan Micheal de Sola lid was) en dan komt al het “verkeerd gealloceerd” geld enigszins terug druppelen.

  2. Ulrich de la Paz, compliance officer van de MCB, is ook president van de vereniging van compliance officers op Curacao.

    Robbie dos Santos weigeren wegens zijn strafblad maar zelf meewerken aan de grootste witwasoperatie uit de geschiedenis van Curacao.

    Chicu Capriles is rijp voor opname in de gelijknamige kliniek.

    Maar van mij mag hij ook gaan zitten naast zijn vriendje Eric Garcia in huize de Goede Toekomst.

  3. Mooi dat de foto van deze “nette” MCB directeur-grootaandeelhouder en Witwas-facilitator – Chicu Capriles- boven aan het hoofdmenu prijkt , en zelfs de Maximus Moordzaak Koninkrijksblog van de eerste plaats heeft verstoten.

    Voldoen @KKC de Nederlandse en Curaçaose overheid nu aan hun wettelijke verplichtingen inzake openbaarheid van bestuur qua WOB en LOB verzoeken, aangezien Maximus moordzaak niet meer op de eerste plaats prijkt?

  4. @Maurice
    Dank voor de link.
    Als je dat hoofd ook ziet kun je er ook niet veel van verwachten. Maar dat is slechts mijn mening.

  5. Benieuwd wat de door MCB zo gewaardeerde correspondent banks vinden van de actieve betrokkenheid van MCB bij een mega witwasschandaal.

    Kan iemand ze even inlichten?

  6. Graai en Raaf, kan zijn – maar dan moet je als compliance officer je conclusies trekken en als intern/extern rapporteren niet werkt je ontslag indienen.

    Maar het salarisstrookje van de compliance officer bij MCB is daarvoor waarschijnlijk te breed.

  7. The Compliance oversees the daily AML/CTF monitoring and reporting of unusual transactions’ staat in onderstaande link over de compliance officer van MCB.

    Het is niet uitgesloten dat de compliance officer de transacties wel “netjes” gerapporteerd heeft, maar dat ze op andere plekken binnen MCB , niet goed “opgelet” (weggekeken) hebben.

    De corporate accoutmanager van MCB zou ook het e.e.a moeten zijn opgevallen.

  8. MCB verbood Dos Santos zaken met de bank te doen omdat hij deel zou uitmaken van een criminele organisatie.
    Moet dat niet worden : iedereen wordt verboden zaken te doen met MCB omdat deze bank ,mogelijk, een criminele organisatie blijkt te zijn?

  9. ‘He oversees the daily AML/CTF monitoring and reporting of unusual transactions’ staat in onderstaande link over de compliance officer van MCB.

    ‘oversees’… hij heeft inderdaad heel wat unusual transactions over het hoofd gezien.

    Willful blindness ongetwijfeld.

  10. De MCB zag niet dat een flut onderbroeken zaakje in Punda honderden miljoenen omzet haalde?

    De MCB “zag” het niet
    De MOT “detecteerde” het niet.
    De CBCS “superviseerde” het niet
    De huis Accountant “signaleerde ” het niet?
    De belastingdienst “constateerde” het niet

    Je vraagt je idd af hoe al deze controlerende entiteiten controles uitvoeren.

  11. Eric Garcia, Stephen Capella, Neysa Isenia en Chicu Capriles. Ik zie geen verschillen.

    Helaas zit slechts 25% van hen achter de tralies.

    De MCB zag niet dat een kut kleding winkeltje in het uitgestorven Punda honderden miljoenen omzet haalde?

    Waar heeft onderstaande payaso van een compliance officer eigenlijk uitgevoerd bij MCB?

    https://www.acamstoday.org/spotlight-ulrich-de-la-paz/

  12. “Directie MCB betreurt noemen naam van de MCB

    Of betreurt de MCB directie het dat men erachter is gekomen dat de MCB met volle overtuiging crimineel geld verdiend heeft?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties