26.4 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | De latino-markt lonkt: Rutte ziet ‘visie en lef’

HomeMediaAD | De latino-markt lonkt: Rutte ziet ‘visie en lef’
Mark Rutte met handelsdelegatie op Curacao: nadenken over de krachtige punten zoals toerisme, de IT-sector, de financiële sector, de haven

Willemstad – De Nederlandse minister-president Mark Rutte heeft ‘visie en lef’ gezien tijdens de verschillende presentaties van bedrijven op Curaçao. Hij is dan ook positief gestemd over de mogelijkheden van ontwikkeling van Curaçao.

Hij zei dit gistermiddag in het kader van zijn bezoek aan het Caribisch deel van het Koninkrijk. Rutte bezocht maandag en gisteren Curaçao. Eerder was hij op Aruba, de komende dagen bezoekt hij Bonaire, St. Maarten, St. Eustatius en Saba. Hij reist samen met een Nederlandse handelsdelegatie en legt in zijn gesprekken veel nadruk op het ontwikkelen van economische activiteiten.

Gisteren kreeg hij een inspirerende presentatie van oud-minister van Economische Ontwikkeling Steven Martina over de plannen voor een ontwikkeling van het Dok, met onder meer aandacht voor onderwijs, milieuvriendelijke scheepafbraak en reparatie. Daarna volgde een rondvaart door de haven.

Rutte, en vooral de handelsdelegatie, hebben de afgelopen dagen veel met lokale ondernemers gesproken. Rutte herhaalt dat ‘samen heel veel geld verdienen’ een belangrijk streven is voor Curaçao en Nederland.

,,Het is heel belangrijk dat Curaçao bezig is zijn economie te ontwikkelen en na te denken over de krachtige punten: onder meer toerisme, de IT-sector, de financiële sector, de haven.”

Vooral over dat laatste punt is Rutte zeer te spreken.

,,Als je op de kaarten kijkt, zie je dat veel schepen varen langs deze route. Hoe meer schepen je daarvan in je haven krijgt om zaken te doen hoe beter, lijkt me. Op wat voor manier dan ook; overslag, reparatie, sloop. Het is positief en draagt bij aan de groei van de economie.”

Rutte is blij met die ontwikkeling en benadrukt dat er momenteel sprake is van een andere verhouding. Hij benadrukt de zelfstandigheid van de landen.

,,Daarmee is het verwijt van inmenging weg. Vroeger moest Nederland altijd iets vinden van Curaçao en dan zeiden ze hier dat we koloniaal zijn en Nederland lette op haar beurt vooral op het geld. Curaçao is nu zelfstandig, de laatste euro’s zijn overgemaakt. Er is een leeg bureau, waardoor je over veel interessantere zaken kunt praten.

Dat is volgens hem namelijk ‘het versterken van de economie aan beide kanten, door de samenwerking te zoeken en de unieke hub-functie naar Midden- en Latijns-Amerika te ontwikkelen’. Rutte benadrukt dat er drie randvoorwaarden bij de gesprekken spelen:

,,De ontwikkeling van het land is belangrijk. Onderwijs is belangrijk, maar ook goed bestuur en bestrijding van criminaliteit en fraude en ten derde goede overheidsfinanciën. Op die laatste twee punten kan de Rijksministerraad aanwijzingen geven. Dat hadden we met de overheidsfinanciën van Curaçao vorig jaar gedaan, want die dreigde uit de pas te lopen. Nederland stelde: ‘wij gaan dat niet meer bijspringen, dus jullie moeten dat zelf op orde brengen’. Dat is gedaan. Het is nog niet helemaal klaar. Maar het is wel een heel stuk verder, dat is positief.”

De latino-markt lonkt

Zo’n honderd ondernemers, waaronder bankdirecteuren, leidinggevenden en andere invloedrijke ondernemers, waren maandagavond aanwezig tijdens een bijeenkomst in de Tula Room van Kurá Hulanda. Daar spraken de ministerspresidenten Ivar Asjes (Curaçao) en Mark Rutte (Nederland), MKB-voorziter Hans Biesheuvel en Adeck-voorzitter Wilbert Geertruida.

Er was weinig animo voor vragen uit de zaal, maar de netwerkborrel na afloop werd geestdriftig bezocht. Rutte werd ook nu niet moe om te melden dat een premier niet meer hoeft te doen ‘dan ondernemers bij elkaar brengen’.

,,Na tien minuten aan elkaar gesnuffeld te hebben, gaan ze zaken doen.”

In die zin was de avond dan ook een succes, aldus Rutte. Centraal stond de ondertekening van een akkoord tussen MKB en Adeck, die dit jaar haar twintigjarig bestaan viert. Ivar Asjes benadrukte in zijn speech het belang van de vele kleine en middelgrote bedrijven op Curacao.

,,Het is één van de belangrijke pilaren van Curaçao”, zo stelde Asjes. Die verder het belang van handel, producten en diensten naar Latijns-Amerika en binnen het Koninkrijk benadrukte.

,,Het zijn de bedrijven die daarvoor zorgen, daarvoor is hun bestaan zo belangrijk voor Curaçao”, aldus Asjes.

Ook Adeck-voorzitter Geertruida toonde zich heel content met het bezoek van de Nederlandse handelsdelegatie. Voorzitter van het Nederlandse Midden- en Kleinbedrijf (MKB) Hans Biesheuvel benadrukte in zijn speech dat Curaçao ‘vlakbij een gigantische markt ligt’. Biesheuvel benadrukte dat 500 miljoen mensen in Midden- en Latijns-Amerika ‘snakken naar stijgende welvaart’.

,,En op Curaçao bestaat er bij de bedrijven kennis van de cultuur van de omringende landen. Daarnaast kent Curaçao rechtszekerheid, wat voor Nederlandse ondernemingen heel belangrijk is.”

Hij benadrukte zijn streven als MKBvoorzitter om Nederland ‘ondernemender te maken’. ,,Maar eigenlijk is mijn streven om het hele Koninkrijk ondernemender te maken”, aldus Biesheuvel, die benadrukte dat toenemend ondernemerschap een heel land ten goede komt. Ook minister-president Mark Rutte ging in zijn speech in op het belang van ondernemerschap.

,,En ondernemers willen heel graag stabiliteit en rechtszekerheid.”

Omdat Curaçao dat momenteel kent, als onderdeel van het Koninkrijk, is de dicht gelegen ‘latino-markt’ erg aanlokkelijk.

,,In Latijns-Amerika zijn er landen die een jaarlijkse groei van drie tot acht procent kennen. Er zijn missies naar Panama en Brazilië vanuit het Koninkrijk. Curaçao is wat dat betreft perfect gelegen. En ook de kennis en soms vermenging van de Latijns-Amerikaanse en Nederlandse cultuur werkt extra aantrekkelijk.”

Curaçao is dan ook ‘dé toegangspoort voor Nederland naar Zuid-Amerika’.

,,Maar tegelijkertijd is Nederland voor Curaçao de toegangspoort naar Europa.”

Europa heeft ongeveer evenveel inwoners, 500 miljoen, en is nog steeds – ondanks de huidige financiële crisis – de grootste markt ter wereld. Hij toonde zich blij met de zeven Nederlandse deelnemers van de bedrijvendelegatie en benadrukte het doel ‘om heel veel geld te verdienen’.

Eén van de weinige vragen uit de zaal na afloop van de toespraken ging over de visumplicht die er momenteel geldt voor Colombianen die naar Curaçao willen komen. Dat belemmert de groei van toerisme en zakendoen, aldus sommige ondernemers. Rutte liet weten tijdens de reis op de hoogte te zijn gebracht van het vraagstuk, maar nu nog geen antwoord te hebben.

Vorige maand liet de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans weten de zaak aan te zullen kaarten in het Nederlandse kabinet en in Brussel.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties