26 C
Willemstad
• vrijdag 16 april 2021 08:15

ParadiseFM | 49.000 toeristen bezochten Aruba in maart

Bijna 49.000 verblijfstoeristen bezochten Aruba in de maand maart. Dat heeft het Arubaanse toerismebureau gisteren bekend gemaakt. Daarvan waren ruim 43.000 toeristen afkomstig uit Noord-Amerika. De rest kwam...

NRC | Curaçao verlengt lockdown tot 30 april

Flori Hofman De lockdown op Curaçao wordt zeker tot 30 april verlengd. Dat heeft premier Eugene Rhuggenaath donderdag bekendgemaakt, meldt persbureau ANP. Daarmee zal de avondklok, die tussen...

NTR | Curaçao verlengt lockdown, omdat er geen andere optie is

Oscar van Dam WILLEMSTAD – ‘‘Een versoepeling van de corona maatregelen op Curaçao is op dit moment geen enkele optie. We hebben te maken met de Britse variant,...

DH | Invest in kingdom relations, Council of State reemphasises

THE HAGUE--Relations in the Dutch Kingdom require constant investment, the Council of State reemphasised in its 2020 annual report. The relationship of mutual respect between governments and...

AntilliaansDagblad | Maatregelen Bonaire voorzichtig afgeschaald

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna heeft tijdens de persconferentie van gisteren het risiconiveau verlaagd van niveau 6 naar niveau 5. Er is volgens Rijna verbetering opgetreden, maar hij...

AntilliaansDagblad | Perspectief politieplannen St. Maarten verdwijnt

Den Haag - Waar de voortgangscommissie eind 2019 optimistisch was over het Korps Politie Sint Maarten (KPSM), is het perspectief op verbeteringen nu erg laag. Anderzijds lijkt...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAD | Dagen Bopec lijken geteld

AD | Dagen Bopec lijken geteld

Bonaire Bopec | Antilliaans Dagblad

Kralendijk – De dagen van Bopec, Bonaire Petroleum Corporation nv, lijken geteld. Al maanden, eigenlijk al een paar jaar, is er nauwelijks nog sprake van activiteiten bij het dochterbedrijf van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA, dat niet alleen operator maar ook eigenaar is van de opstallen.

In maart aanstaande verloopt de vrijwaring die het Amerikaanse Office of Foreign Assets Control (Ofac) in verband met de sancties van de Verenigde Staten tegen de regering-Maduro van Venezuela heeft ingesteld. Zo bevestigt desgevraagd gezaghebber Edison Rijna van Bonaire. Er wordt gewerkt aan een verzoek om verlenging.

Deze lange tijd van onzekerheid en het snel dichterbij komen van de einddatum brengen onrust onder het personeel met zich mee. De vrijwaring van Ofac zorgde ervoor dat Bopec toch nog in zekere mate in staat was producten te verkopen, inkomsten te genereren en betalingen te doen. Onder andere aan de werknemers.

De kwestie heeft de aandacht van de autoriteiten, laat de eerste burger van Bonaire weten. Zowel van de rijksoverheid als van het lokale bestuur. Mede omdat de stroomvoorziening van het eiland indirect op het spel staat.

Want hoewel Bopec al jaren vrijwel inactief is – en de laatste olietanker, de Felicity, volgens de krant <f”ADScala-Italic”>Èxtra<f”ADScala-Romein”> er in oktober 2018 aanmeerde – is een deel van de tanks nog wel gevuld met brandstof, waar energiebedrijf ContourGlobal Bonaire op draait.

ContourGlobal produceert de elektriciteit op Bonaire, terwijl de energiedistributie in handen is van het Water- en Energiebedrijf Bonaire (WEB). Als Bopec echt de deuren sluit, moet er een oplossing komen voor de levering van brandstof voor ContourGlobal. Dat wordt volgens politiek Kralendijk ook in Den Haag beseft.

De gewone brandstofvoorziening aan het publiek is overigens in handen van het Curaçaose bedrijf Curoil, dat zorgt voor levering van benzine, diesel, jet fuel, kerosine en gas. Curoil, een overheids-nv, zal hier blijvend voor zorgdragen.

De gezaghebber bevestigt dat er een stuurgroep is opgericht op het niveau van het rijk en het Openbaar Lichaam Bonaire, die zich buigt over de situatie met betrekking tot Bopec en wat dit voor impact kan hebben voor de gemeenschap; zowel wat betreft de levering aan ContourGlobal als de opvang van de personeelsleden die straks mogelijk hun baan en inkomen kwijt zijn.

Het is niet exact duidelijk hoeveel werknemers Bonaire Petroleum Corporation aan de Kaminda Turístiko Brazil telt. Op vragen van het Antilliaans Dagblad aan Ethward Manuel, general manager Bopec, kreeg de redactie nog geen antwoord. Het gaat om circa 105 medewerkers. Bopec is eigendom van Petróleos de Venezuela (PdVSA), maar het terrein is erfpacht.

Op pagina 14
‘Ingrijpen was hard nodig’

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties