32 C
Willemstad
• maandag 20 september 2021 13:31

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | ‘Curaçao Medical Center in charge’

Inspecteur-generaal voor de Volksgezondheid Sirving Keli | Extra

Willemstad – Op 15 november neemt Curaçao Medical Center (CMC) de verantwoordelijkheid voor de totale patiëntenzorg over van Sehos. Maar verschillende behandelingen zullen voorlopig nog in het oude ziekenhuis plaatsvinden.

Dat zegt Inspecteur-generaal voor de Volksgezondheid Sirving Keli. Het gaat om hartkatheterisatie, interventieradiologie en radiotherapie. Elvis Thodé, financieel directeur van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) bevestigt dat de CMC-directie heeft laten weten een beroep op Sehos te zullen doen om de drie afdelingen na 15 november te mogen gebruiken.

,,Maar we hebben nog geen officieel verzoek ontvangen.” CMC is straks dus ‘in charge’, ook voor de behandelingen die onder het dak van het Sehos-gebouw worden uitgevoerd.

- Advertentie -

Thodé voorziet dat een en ander organisatorisch een uitdaging is.

,,Dat is de verantwoordelijkheid van CMC en de inspectie.”

Dat er desondanks aan de geplande datum wordt vastgehouden heeft te maken met het feit dat Sehos het niet verantwoord vindt om ‘de zorg voort te zetten onder de omstandigheden waaronder het nu noodgedwongen gaat’. Het huidige ziekenhuis heeft grote financiële problemen en schulden bij leveranciers waardoor de voorraad materialen en medicijnen ver beneden peil is. De situatie is onder meer dramatisch verslechterd omdat Sehos veel langer dan voorzien open moest blijven door vertraging van de oplevering van het nieuwe ziekenhuis. Stichting Sehos zal kosten in rekening brengen voor het gebruik van de ruimtes. Thodé:

,,Daarover kunnen we definitief beslissen als er een formeel verzoek op tafel ligt.”

- Advertisement -

Het Antilliaans Dagblad berichtte gisteren dat bouwprojectmanager AT Osborne in een brief van 18 oktober aan de directies van Stichting Sona, HNO Vastgoed en Beheer en HNO Transitie en Exploitatie heeft gewezen op verschillende onderdelen van het gebouw die nog niet voldoen aan de eisen en een hoog risico vormen voor het functioneren van het nieuwe ziekenhuis in Otrobanda. De zorgen betreffen ook installaties op de operatiekamers, maar volgens Thodé is er geen verzoek om de OK’s van Sehos te gebruiken.

HNO-directeur Gilbert Martina zei woensdag al dat een veilige overgang voor zowel patiënten als medewerkers een randvoorwaarde is en dat wat dat betreft geen concessies worden gedaan. Martina verwijst naar de inspectie die ‘na een objectieve en onafhankelijke validatie een uitspraak moet doen over de patiëntveiligheid en opening van CMC’.

Inspecteur-generaal voor de Volksgezondheid Keli zegt geen redenen te hebben om te twijfelen aan een overgang van Sehos naar CMC op 15 november.

,,Duwende kracht is dat Sehos aangeeft de zorg met moeite te kunnen garanderen.”

Keli zegt wel dat er nog veel werk moet worden verricht. De inspectie heeft wekelijks ‘en nu vaker’ overleg met de raad van bestuur van CMC.

,,De primaire verantwoordelijkheid voor de kwaliteit en veiligheid ligt bij het ziekenhuis”, benadrukt Keli.

,,CMC moet kunnen aantonen dat er wat dat betreft voldoende waarborgen zijn voor zowel het gebouw als de behandelingen.”

De inspecteur wil daarom zien dat processen zijn vastgelegd met afspraken over de interne organisatie en rollen en verantwoordelijkheden. Dat de geïnstalleerde apparatuur aan de eisen voldoet en ruimtes goed zijn ingericht, moet worden aangetoond met bijvoorbeeld garanties van de leveranciers en na testen.

,,Die gegevens beoordelen wij, zo nodig met hulp van extra deskundigen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Zaken niet op tijd voor elkaar hebben!
    Een eilandelijk fenomeen dat maar moeizaam te verhelpen is, blijkbaar ook niet met miljoenen salarissen en megaconsultants fee! Dus gelijk afschaffen die abusive salarissen en fees.

    Maar goed zolang het hier als een belediging gezien wordt om kritiek te leveren en de verantwoordelijke kritisch van repliek te dienen en de burger uiteindelijk de rekening voor deze grove mismanagement voorgeschoteld krijgen, en niet de boosdoeners zal daar niet veel in veranderen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...
- Advertentie -