28 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | CPS dagvaart Ecorys

HomeMediaAD | CPS dagvaart Ecorys
‘Niet 12-14 maar 17-20 bewegingen per uur’ | Jeu Olimpio

Willemstad – Het particuliere containerhavenbedrijf CPS haalt gemiddeld geen 12 tot 14 bewegingen per uur, zoals door onderzoeksbureau Ecorys eerder – volgens CPS foutief – gemeld, maar 17 tot 20 bewegingen per uur.

Dit staat in de dagvaarding van Curaçao Port Services aan Ecorys Nederland, dat in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag onderzoek verrichtte naar prijsontwikkelingen en de logistiek in Aruba, Curaçao en Sint Maarten en daarover rapport uitbracht.

Een rapport met naar het oordeel van CPS onjuiste conclusies, door onzorgvuldig handelen van Ecorys dat CPS zelf nauwelijks heeft gesproken en ook geheel niet in de gelegenheid heeft gesteld te reageren op de bevindingen op basis van anonieme geïnterviewden.

Zo stelt Ecorys over Curaçao dat sprake is van ‘inefficient port operarions’. CPS daarover in de dagvaarding in handen van het Antilliaans Dagblad: ,,De operationele activiteiten in de haven, in ieder geval waar het betreft CPS en haar werknemers, zijn niet inefficiënt. Dat dit wel zo is, blijkt nergens uit.”

Omdat Ecorys de indruk wekt of kan wekken dat alle havenactiviteiten in handen zijn van CPS wijst de dagvaarding erop dat ‘uitsluitend de stuwadoorsactiviteiten gedurende de afgelopen decennia door CPS zijn uitgevoerd. Dit geldt niet voor bijvoorbeeld de sleep- en loodsdiensten en douaneactiviteiten’.

En omdat Ecorys schrijft dat geïnterviewden aangeven dat containers vaak pas drie tot vier dagen na aankomst – maar soms zelfs pas na zes of zeven dagen – vrijkomen, stelt CPS in het gerechtelijk stuk: ,,Het is irrelevant voor beoordeling van de stuwadoorswerkzaamheden in de haven hoeveel dagen na aankomst een container wordt vrijgegeven (aan de havenpoort).

Wel is daarvoor van belang dat CPS binnen twee tot drie dagen nadat de ladingbelanghebbende de (douane)documentatie voor een container aan CPS aanbiedt, de container aan de havenpoort vrijgeeft. De stellingen van Ecorys op dit punt zijn dus misleidend en onjuist.

”Het hele stuk waarmee CPS op Curaçao het onderzoeksbureau in Nederland voor de rechtbank in Rotterdam sleept, is doordrenkt van aantijgingen over misslagen en onprofessioneel optreden door Ecorys. De zaak staat gepland voor 16 mei in het Rotterdamse gerechtsgebouw.

Rapport belastend

De bevindingen van het gewraakte onderzoek zijn neergelegd in een rapport van 22 november 2017. Ecorys heeft het aan haar opdrachtgever, BuZa, aangeboden. Ook is het rapport op de website van Ecorys geplaatst. Daarmee werd het publiekelijk beschikbaar gesteld. Echter, pas in februari 2018 is het rapport aan een groot aantal personen op Curaçao toegelicht, in het bijzijn van de pers.

Daarop zijn stellingen uit het rapport betreffende de haven, CPS en haar werknemers, in de media – waaronder in het Antilliaans Dagblad – gepubliceerd. CPS reageerde verbijsterd en furieus.

,,Het rapport bevat stellingen ten aanzien van CPS en haar werknemers die zeer belastend zijn. De stellingen missen feitelijke grondslag en zijn onjuist. Door deze stellingen in het rapport op te nemen en vervolgens openbaar te (doen) maken, heeft Ecorys onrechtmatig gehandeld jegens CPS. CPS lijdt hierdoor schade.”

Het containerhavenbedrijf is vooraf niet de kans geboden te reageren, maar ook achteraf – toen CPS het onderzoeksbureau wees op de vermeende fouten – was Ecorys niet bereid iets te doen met het commentaar van CPS, dat nu via de rechter rectificatie wil afdwingen. Bij e-mailberichten van 10 maart en 14 juni 2017 is CPS door of namens Ecorys bericht over het door Ecorys te verrichten onderzoek. Daarbij is CPS gevraagd of zij haar medewerking wilde verlenen. CPS stemde – naar eigen zeggen – in en er volgde een kort persoonlijk gesprek van omstreeks dertig minuten met medewerkers van Ecorys.

,,In het gesprek werd in algemene termen gesproken over de haven. Specifieke vragen die gingen over bijvoorbeeld de werkzaamheden van CPS of haar werknemers, werden niet gesteld. CPS heeft daarna niets meer van Ecorys over het onderzoek vernomen.”

In februari 2018 ontving CPS van een derde een afschrift van het rapport in conceptvorm. ,,CPS verkeerde daarom toen nog in de veronderstelling dat het een concept-rapport betrof. CPS nam kennis van het conceptrapport en bemerkte daarin een aantal stellingen ten aanzien van de haven, CPS en haar werknemers, die zij feitelijk onjuist achtte.”

Op dat moment nog niet wetende dat het rapport door Ecorys reeds als eindrapport aan haar opdrachtgever was aangeboden en op de website van Ecorys was geplaatst, heeft CPS onmiddellijk telefonisch contact opgenomen met Ecorys met het verzoek om een bespreking over genoemde onjuiste stellingen zodat deze konden worden gecorrigeerd.

,,Dit is door Ecorys geweigerd.”

Ecorys is daarop door de advocaat van CPS aangeschreven met het verzoek CPS de mogelijkheid te bieden tegenbewijs van genoemde onjuiste stellingen aan te leveren, alvorens het rapport definitief zou worden opgemaakt en uitgebracht. In reactie hierop heeft Ecorys CPS op 27 februari 2018 onder meer bericht dat het rapport al in november 2017 aan haar opdrachtgever was gepresenteerd en rond dezelfde tijd op de website was geplaatst.

,,Ecorys gaf aan tot dusver over de inhoud van het rapport geen opmerkingen of klachten te hebben ontvangen. Ook gaf Ecorys aan een deugdelijk onderzoek te hebben verricht en hier ook op deugdelijke wijze over te hebben gerapporteerd.”

Tevens op 27 februari 2018 vond een presentatie plaats waarbij Ecorys het rapport toelichtte aan onder meer de overheid van Curaçao. Daar was als gezegd de pers bij aanwezig. ,,CPS was voor de presentatie niet uitgenodigd. Dit terwijl Ecorys in haar brief van 27 februari 2018 aangaf dat het een bespreking betrof met de betrokken belanghebbenden.”

Op 27 en 28 februari 2018 is in de media met veel aandacht ruchtbaarheid gegeven aan de inhoud van het rapport.

,,Op 1 maart 2018 heeft CPS Ecorys wederom aangeschreven over de onjuistheid van genoemde stellingen en de onrechtmatige handelswijze van Ecorys in dit verband. CPS wijst Ecorys daarbij op de (reputatie)schade zijdens CPS als gevolg van de gedragingen van Ecorys, en verzoekt Ecorys – voor zover dit bestaat – bewijs te overleggen van de gewraakte stellingen.”

Op 7 maart 2018 reageert Ecorys. Ecorys ontkent onzorgvuldig te hebben gehandeld. Van het tegendeel zou sprake zijn omdat Ecorys, voorafgaand aan het finaliseren daarvan, het rapport eerst met de betrokken ministeries in Curaçao heeft gedeeld met de suggestie feedback te halen bij de betrokkenen. Ook voert Ecorys aan dat de opdrachtgever van Ecorys – Buitenlandse Zaken – akkoord was met de gehanteerde aanpak van het onderzoek, geen tegenbewijs zou zijn geleverd door CPS en de andersluidende mening van CPS in het rapport is opgenomen.

,,CPS meent dat Ecorys zich in de uitvoering van het onderzoek, bij de totstandkoming van het rapport en in de daarna volgende fase, niet heeft gedragen zoals redelijkerwijs van Ecorys als professioneel internationaal onderzoeks- en beleidsadviesbureau verwacht had mogen worden.”

Het aan het rapport ten grondslag liggende onderzoek van Ecorys naar de Curaçaose haven, heeft naar het oordeel van CPS niet zorgvuldig plaatsgevonden.

,,Van het raadplegen van verschillende objectieve bronnen is geen sprake geweest. De gewraakte stellingen van Ecorys zijn voornamelijk gebaseerd op meningen van enkele derden. Meningen zijn geen feiten. Bovendien geven die meningen niet de werkelijke stand van zaken weer. Ecorys heeft die meningen ook niet op juistheid onderzocht en daar andere feitelijke bronnen aan ten grondslag gelegd.”

Bron: Antilliaans Dagblad

1 reactie

  1. En zoals altijd heeft een ander het gedaan, de boosdoener zelf heeft het nooit gedaan, een miskleun trekje van het Antilliaanse volk, luister maar eens hoe die Loser tuinkabouter van één Gerrit de Raaf elke keer weer zijn Pathologische leugens in de media kan rond bazuinen!.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties