32 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD Commentaar | Welk potje?

HomeNieuwsAD Commentaar | Welk potje?
AD Commentaar
AD Commentaar

Zonder 30 miljoen gulden zou het Sehos 1 mei niet halen, verklaarde minister Ben Whiteman (PS) van Gezondheid aan iedereen die het maar wilde horen. Mei kwam dichterbij, maar het bleef stil. Geen nadere uitleg en vooral geen geld. Totdat de bewindsman bekendmaakt dat hij de 30 miljoen heeft, maar daar de voorwaarde aan verbindt dat Elisa Carter als transitiemanager zal worden aangesteld.
Kosten Carter: een klein miljoen in twee jaar.
Weer stilte, maar geen punt want de acute behoefte van het noodlijdende ziekenhuis van Curaçao zou zich ‘pas’ eind mei écht manifesteren. Er komt geen antwoord op de vraag wanneer de 30 miljoen beschikbaar wordt en waar dit geld vandaan moet komen. Vorige week sprak Whiteman het verlossende woord: de Raad van Ministers heeft ingestemd – dat was daarvoor dus kennelijk dus niet gebeurd – met extra financiële steun. Opnieuw is niet duidelijk uit welk potje de regering Asjes dit haalt.
Vandaag begint de maand juni. Volgens insiders is de 30 miljoen er echter nog steeds niet. Het komt, maar niemand bij het ministerie van Financiën lijkt te zijn gekend en weet waar het vandaan moet komen. Het enige dat duidelijk is, is dat de ministerraad heeft besloten dat het geld er hoe dan ook komt, via of rechtstreeks van de Sociale Verzekeringsbank (SVB), en ook dat er een ‘gezant’ wordt aangesteld. De Raad van Bestuur van het Sehos is, min of meer ten einde raad, zelf maar bij de SVB gaan vragen om een voorschot op de toegezegde 30 miljoen. Maar dan blijkt dat de overheid nog met de 30 miljoen over de brug moet komen. De vraag dient zich langzaam aan hoe ‘gezond’ de minister bezig is met zijn uitlatingen en (nog) niet nagekomen beloftes. Een interessante noot: is het parlement hiermee niet buitengesloten? De Staten hebben immers het budgetrecht; elke begrotingsaanpassing zowel qua bedrag als qua post dient door het parlement goedgekeurd te worden – na advies van het College financieel toezicht (Cft), dat nauwgezet meekijkt. Het Land kan ook niet zomaar een (achtergestelde) lening verstrekken aan een private entiteit. Dat leidt onmiddellijk tot precedentwerking en een discussie over ‘level playing field’ – gelijke behandeling van andere ziekenhuizen. De eind 2014 aan Sehos opgelegde budgetkorting heeft op papier geleid tot een besparing van 20 miljoen, maar hoewel altijd gestreefd moet worden naar efficiënter en effectiever heeft dit volgens de voormalige voorzitter van de Raad van Toezicht geleid tot een wurggreep voor het Sehos, en moet er in de praktijk toch weer (gemeenschaps)geld bijgelegd worden. Het heeft alles van zwalkend beleid en het niet aanpakken van de werkelijke problemen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

  1. Het is gebruikelijk dat de gezondheidskosten hun budget overschreden, dus niks is niks nieuws onder de zon. Echter bij het Sehos moeten we kijken waarom het gebeurt.
    komt het door fraude gevoelige zaken, zoals de ene operatie uitvoeren en een andere dure declareren . Zijn het de kosten van de secundaire vergoedingen die het personeel en hun gezinsleden genieten? Of is het zo dat de regering te weinig afdraagt als vergoeding over de gemaakte kosten. Jammer dat de regering de boot heeft gemist, toen uit Nederland het aanbod kwam om mee te de ambtenaren , het ziekenhuispersoneel enz, echter dan hadden we nu voor 100 euro pp iedereen verzekerd.

  2. Dit is te schandalig voor woorden. Er wordt maar wat aangerommeld door deze en vorige regeringen en de staten “zwijgt”. Hoe komt het in ‘s hemelsnaam dat we met oveel onbenul opgescheept zitten. De ene na de andre epot wordt leeggeplunderd, pensioengelden niet afgedragen. Hoe zit het met de SEHOS, dragen zij nog iets af of gebeurt het daar net oals bij de TAAMS.
    Godsgeklaagd allemaal.

  3. Dat krijg je als je de 1e de beste huisarts minister maakt.
    wat voor verstand heeft zo een figuur van financien?
    nada…
    denkt heel wat te zijn omdat hij medicijnenn heeft gestudeerd in colombia.
    nou ja, laat ik me er verder maar niet over opwinden.
    deze minister is gewoon een huchelaar.
    zogenaamd voor het volk (PS), maar wel eerst zijn eigen zakken vullen.
    Hij laat de Isla gewoon kanker verspreiden over het eiland zal hem geen moer kunnen schelen

  4. Het potje pensioenfonds? is dat al voldoende aangesproken dit jaar? Anders dan halen we het toch gewoon daar (weer) weg. En het pensioenfonds vullen we dan weer aan met de opbrengsten van…uhmmm , welke overheids nv brengt er eigenlijk iets op?
    En zo rotzooien we maar door en uiteindelijk komt de rekening bij de burger terecht.

  5. “Het heeft alles van zwalkend beleid en het niet aanpakken van de werkelijke problemen.”
    What’s new, pussycat 🙁

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties